Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διασύνδεση των POS των ελεύθερων επαγγελματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο οι μισοί υπόχρεοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, από τους 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μόλις 291.643 έχουν συνδεθεί με το IRIS. Όσοι δεν προχωρήσουν στη σύνδεση έως το τέλος του μήνα, θα αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα.

Αυστηρά πρόστιμα για καθυστέρηση

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν θα υιοθετήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών έως την 1η Ιουλίου, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, όσοι δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Η επιβολή του διοικητικού προστίμου μπορεί να προσβληθεί ενδικοφανώς εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή του. Εάν ο υπόχρεος καταβάλει το πρόστιμο εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση και πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση στην προθεσμία. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα IRIS απευθύνεται προς το παρόν σε φυσικά πρόσωπα, ενώ τα POS αφορούν επιχειρήσεις.

Προοπτικές για το μέλλον

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η σταδιακή επέκταση του συστήματος IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πληρωμών και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως μέσω της υπηρεσίας IRIS οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων, οφειλές από πελάτες τους οι οποίοι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR, ο οποίος σαρώνεται.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητηθεί να αυξηθεί το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές στα 500 ευρώ, για μεταφορές σε ιδιώτες άλλα 500 ευρώ και για πληρωμές σε επιχειρήσεις το ποσό διπλασιάζεται από 500 ευρώ, που είναι σήμερα στα 1.000. Η ρύθμιση περιλαμβάνει ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% κ.ά.