Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει έκτακτο επίδομα σε χιλιάδες συνταξιούχους, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Real fm.

Όμως, ποιους αφορά; Πρόκειται για εκείνους που δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Το δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος, περίπου 250 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης που επιβάλει η κυβέρνηση με συντελεστή 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων.

Εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 450.000, οι οποίοι έχουν θετική προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους χωρίς αίτηση και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Στα 300 εκατ. τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια - Θα στηριχθούν οι συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι πολίτες

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία πρώτη εκτίμηση ότι το ποσό μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι πρόκειται για «κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης» και για «δίκαιη απόφαση», καθώς τα διυλιστήρια έβγαλαν πράγματι πολύ υψηλά κέρδη και το 2023 ως αποτέλεσμα αλλαγών που έγιναν στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών.

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Μοιάζει απίθανο το έκτακτο  επίδομα να μην περιλαμβάνει και άλλες κοινωνικές ομάδες ως δικαιούχους. Εφόσον λοιπόν κλειδώσει, αναμένεται να προστεθούν στο πακέτο παροχών και δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μακροχρόνια ανέργους κ.α.

Οι τελικές ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα από τα κέρδη των διυλιστηρίων αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.