Ευρωπαϊκή Ένωση: ''Τέλος'' στην δημοσιονομική ''χαλαρότητα'' - ''Κόφτης'' στα έκτακτα μέτρα στήριξης
Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ενημερωθεί αρμοδίως σήμερα για τον πήχη που θέτει η Κομισιόν για το ύψος των ελληνικών δημοσίων δαπανών για το 2025, όπως και οι υπόλοιποι ομόλογοί του στην ΕΕ
Τις ανακοινώσεις της Κομισιόν αναμένει σήμερα, Παρασκευή, η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τον στενό δημοσιονομικό «κορσέ», που θα φορέσει από το 2025.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ενημερωθεί αρμοδίως σήμερα για τον πήχη που θέτει η Κομισιόν για το ύψος των ελληνικών δημοσίων δαπανών για το 2025, όπως και οι υπόλοιποι ομόλογοί του στην ΕΕ.
Διαβάστε ακόμα: Κομισιόν για ελληνική οικονομία: Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει το μακροπρόθεσμο δυναμικό τη διετία 2024-2025
Σύμφωνα με το MEGA, το συγκεκριμένο ύψος (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2,5%-3%) θα αποτελέσει αντικείμενο διμερούς (με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) διαπραγμάτευσης, ούτως ώστε να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα αποτελεί το «ταβάνι» της αύξησης των δημοσίων δαπανών από το 2024 στο 2025.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταρτίσει το 4ετές οικονομικό πλάνο της και στις αρχές Οκτωβρίου να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025.
Ακόμη, για τις δαπάνες και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο, καθώς δεν θα προσμετρηθούν οι επιπλέον τόκοι που θα πρέπει να πληρώνει η χώρα από το 2033, καθώς το 2032 τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του ESM και του EFSF.
Οι επενδύσεις στην Άμυνα, δηλαδή, σε εξοπλιστικά προγράμματα και όχι σε λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα μετρούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Έρχεται «κόφτης» δαπανών:
- Θα υπάρχει «κλειδωμένη» οροφή δαπανών
- Εκτιμήσεις για 2,5%-3%
- Κατάθεση τετραετούς σχεδίου το φθινόπωρο
- «Τέλος» στα έκτακτα μέτρα
- Επιδόματα
- Επιταγές ακρίβειας
- Pass (μόνο με αντισταθμιστικά φοροεισπρακτικά μέτρα)
Ειδικοί όροι για την Ελλάδα:
- Στις δαπάνες δεν θα προσμετρηθούν
- Επιπλέον τόκους για το χρέος από το 2033
- Επενδύσεις στην άμυνα