Σήμα κινδύνου για νέα γενιά «κόκκινων» οφειλετών εκπέμπει η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των φορολο- γουμένων με απλήρωτους φόρους τον Απρίλιο, οι οποίοι σε σχέση με τον Μάρτιο διογκώθηκαν σχεδόν κατά 1.000.000 εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών από την καταιγίδα της ακρί- βειας. Μάλιστα, λόγω της έντασης των ανατιμήσεων και των ισχυρών πληγμάτων στα εισοδήματα, το... κίνημα δεν πληρώ- νω στην εφορία αναμένεται να διευρυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η βασική προτεραιότητα των νοικοκυριών δεν είναι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φό- ρων, αλλά η κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης που «τρώνε» όλο και μεγαλύ- τερο μερίδιο από το διαθέσιμο εισόδημα.

Φρέσκα φέσια

Σύμφωνα με την ΑΑ∆Ε, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 25% ή κατά 917.477 άτομα, φθάνοντας στα 4.645.591 τον Απρίλιο από 3.728.114 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Στο μέτωπο των χρε- ών τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο τετράμηνο του έτους τα... φρέσκα ληξιπρόθεσμα έφθασαν στα 2,924 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 2,607 δισ. ευρώ. Από την πίτα των νέων χρεών εισπράχθηκαν 782.000.000 ευρώ και διεγράφησαν 31.000.000 ευρώ.

Aντιθέτως, όπως διευκρινίζουν πηγές της ΑΑ∆Ε, η μεγάλη αύξηση των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη τον Απρίλιο είναι εν πολλοίς πλασματική, καθώς στις 30 Απριλίου είχε ανακοινωθεί διήμερη παράταση πληρωμών για ό,τι έληγε εκείνη την ημέρα λόγω εργασιών στη ΓΓΠΣ. Το Tax Monitor όμως «διάβασε» αυτές τις υποχρεώσεις ως ληξιπρόθεσμες και έτσι προέκυψε η μεγάλη αύξηση των ΑΦΜ.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανέρχονται σε 107,057 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26,326 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, με αποτέλεσμα το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται σε 80,731 δισ. ευρώ. Από τους 4.645.591 οφειλέτες, οι 2.112.703 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, ενώ σε 1.520.015 οφειλέ- τες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των φορολογικών πληρωμών που έχουν ως κύρια πηγή το κύμα των ανατιμήσεων, όμως θα περιμένουν προς το παρόν, καθώς ασφαλή εικόνα για το ποσοστό συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους προς το ∆ημόσιο θα υπάρχει μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς στις πληρωμές για τον φετινό ΕΝΦΙΑ που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο θα προστεθεί ο φόρος εισοδήματος από τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα τα φορολογικά βάρη να διογκωθούν.


Στο σφυρί

Στο μεταξύ, με πλειστηριασμούς και «τελεσίγραφα» κλιμακώνει την πίεση προς τους μεγαλοοφειλέτες του ∆ημοσίου η ΑΑ∆Ε, ενόψει και της «μαύρης λίστας» που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου για όσους έχουν χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας. Μετά το διάλειμμα των ευρωεκλογών, το ηλεκτρονικό σφυρί της ΑΑ∆Ε θα χτυπήσει ξανά την Τετάρτη 26 Ιουνίου, που θα βγει σε πλειστηριασμό ένα ξενοδοχείο 5 αστέ- ρων στη Ρόδο με τιμή πρώτης προσφοράς τα 7.500.000 ευρώ. Το πρόγραμμα των πλειστηριασμών ακινήτων της ΑΑ∆Ε για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει ήδη 19 ακίνητα από διαμερίσματα, κατοικίες, χωράφια, οικόπεδα, επαγγελματικούς χώρους, ακόμη και πάρκινγκ.


* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή