''Καμπανάκι'' Στουρνάρα για την κλιματική αλλαγή: ''Εξαπλάσιες από ό,τι αναμέναμε οι επιπτώσεις στην οικονομία'' - Ο ρόλος των τραπεζών
Τι είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
Ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε πως μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ σταδιακά, έως και κατά 12% σωρευτικά μετά από 6 χρόνια
«Καμπανάκι» από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία. Ειδικότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη, ανέφερε πως οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι εξαπλάσιες, σε όρους απώλειας προϊόντος, από αυτές που πιστεύαμε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε πως μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ σταδιακά, έως και κατά 12% σωρευτικά μετά από 6 χρόνια, με τις μειωτικές επιδράσεις στο ΑΕΠ να συνεχίζονται ακόμη και 10 χρόνια μετά.
Κατά δεύτερον, υπογράμμισε πως η οικονομική ανάπτυξη πλήττεται και από ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασίες, πλημμύρες κτλ.), τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα με ζημιές σε υποδομές αλλά στην οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με μελέτες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκτιμάται ότι οδηγούν σε μείωση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ κατά περισσότερο από 0,5 ποσοστιαία μονάδα τη χρονιά που συμβαίνουν. Ακόμη και αν ανακάμψει σταδιακά η παραγωγή, η αυξημένη αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει τις καταναλωτικές και επενδυτικές επιλογές, την παραγωγικότητα της εργασίας και την απασχόληση, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Τρίτον, σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ιδιαίτερα στις θερμότερες χώρες.
Τέταρτον, σύμφωνα με το διοικητή, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει δυσανάλογα διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και τομείς της οικονομίας, και άρα οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό δεν θα είναι ίδιες σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δημιουργώντας μια επιπλέον πρόκληση για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Πέμπτον, αναφέρθηκε σε πιθανές επιπτώσεις στο προϊόν και τον πληθωρισμό που αναμένονται και από την πράσινη μετάβαση, τα μέτρα και τις πολιτικές προς καθαρές μηδενικές εκπομπές, τις επιδοτήσεις και τη σχετική φορολόγηση.
Διαβάστε ακόμα: Γιάνναρος στα Παραπολιτικά 90,1: Ο φετινός Ιούνιος θα είναι από τους πλέον θερμούς τα πολλά τελευταία δεκάδες χρόνια
Ποιος ο ρόλος των τραπεζών, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως ανεξάρτητα από το μέγεθος και το επιχειρηματικό τους μοντέλο, πρέπει να προσαρμοστούν σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προς όφελος των πελατών τους, των επιχειρήσεων και του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι τράπεζες απαιτείται να κατανοήσουν τους σημερινούς κινδύνους και σταδιακά να τους ενσωματώσουν στη διακυβέρνηση, στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων και στην πιστοδοτική πολιτική τους.
Ήδη, το νέο εποπτικό πλαίσιο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025 σηματοδοτεί την πορεία προς την περαιτέρω ενσωμάτωση των θεμάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα στις λειτουργίες των τραπεζών.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως απαιτείται από τις τράπεζες, μεταξύ άλλων, να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια μετάβασης προς μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, τα οποία θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν τους κινδύνους, αλλά και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία προσαρμογής.