Περιζήτητα είναι τα εξοχικά σπίτια στα ελληνικά νησιά των Κυκλάδων από τους ξένους αγοραστές, την ώρα που επιστρέφει σταδιακά και η ζήτηση των Ελλήνων, οι οποίοι όµως στρέφονται κυρίως σε φτηνότερες επιλογές που υπάρχουν σε περιοχές εντός και εκτός Αττικής, αλλά και στο Ιόνιο. Η υψηλή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες έχει οδηγήσει σήµερα τις τιµές να έχουν αυξηθεί από 8% έως και 12%. Επίσης, καταγράφεται η τάση απόκτησης εξοχικού «από τα σχέδια», που αναµένεται να συνεχιστεί το προσεχές χρονικό διάστηµα. Η συνεχής αυτή άνοδος των τιµών έχει στρέψει κατά κύριο λόγο τους Ελληνες αγοραστές να εξετάζουν περιοχές της Αττικής, όπως τα ανατολικά προάστια, τα οποία παραδοσιακά µέχρι σήµερα διατηρούν σχετικά χαµηλές τιµές πώλησης.

Μαγνήτης η Ανατολική Αττική

Για παράδειγµα, στη Ραφήνα, που διατηρεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιµάνια και έχει άµεση σύνδεση µε τις Κυκλάδες, τα εξοχικά ανέρχονται στα 2.286 ευρώ/τ.µ. Ιδιαίτερα ελκυστική για τους Ελληνες είναι και η Νέα Μάκρη, λόγω κυρίως του ότι είναι ένας κοντινός καλοκαιρινός προορισµός, µε τη µέση ζητούµενη τιµή των κατοικιών να φτάνει τα 2.286 ευρώ/τ.µ. Ακόµη πιο φτηνές τιµές υπάρχουν σε Πόρτο Ράφτη-Μαρκόπουλο, µε τα ακίνητα να κοστίζουν 2.045 ευρώ/τ.µ. Ιδανικές ευκαιρίες για αγορά φτηνών εξοχικών για τους Ελληνες κρύβονται και στην Κερατέα, όπου οι τιµές φτάνουν τα 1.703 ευρώ/τ.µ. Στον Μαραθώνα, µε τις καταπράσινες εκτάσεις, την ιστορική σηµασία και τη µοναδική τεχνητή λίµνη της Αττικής, οι κατοικίες κοστίζουν 1.675 ευρώ/τ.µ.

akinita_eksoxika


Κοντά στην πρωτεύουσα

Λίγο πιο έξω από την Αθήνα υπάρχουν επίσης φτηνές επιλογές για τους ενδιαφερόµενους αγοραστές. Μία από αυτές είναι το Λουτράκι, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικά ανερχόµενο τουριστικό θέρετρο, καθώς όλο και αυξάνονται οι ξενοδοχειακές επενδύσεις που αναβαθµίζουν τις υποδοµές της περιοχής. Παρ’ όλ’ αυτά, οι τιµές των εξοχικών κατοικιών διαµορφώνονται στα 1.933 ευρώ/τ.µ.

Αγαπηµένη επιλογή των Ελλήνων, τόσο για την εγγύτητά της µε την Αττική και την Αθήνα όσο και για τις φτηνές της τιµές, αποτελεί και η Εύβοια. Συγκεκριµένα, παρέχει πληθώρα επιλογών για αγορά κατοικίας σε ένα εύρος τιµών. Στην Ερέτρια, όπου αποτελεί µια περιοχή που έχει µεγάλη αρχαιολογική αξία, οι τιµές φτάνουν τα 1.467 ευρώ/τ.µ. Στην Κάρυστο οι τιµές είναι 1.805 ευρώ/τ.µ., ενώ στην Ιστιαία κάποιος µπορεί να βρει κατοικίες προς πώληση µε µέση ζητούµενη τιµή 974 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο.
Πόλο έλξης αποτελούν τόσο για τους ξένους όσο και για τους Ελληνες η αγορά παραθαλάσσιων σπιτιών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Από το ιστορικό Ναύπλιο, µε τη γραφική του αρχιτεκτονική και την επιβλητική Ακροναυπλία, όπου οι τιµές ανέρχονται στα 2.045 ευρώ/τ.µ., µέχρι το Γαλαξίδι, που τα σπίτια κοστίζουν 1.954 ευρώ/τ.µ. Μια ιδανική επιλογή αποτελεί και η Ναύπακτος, όπου µε το µεσαιωνικό της κάστρο και τις γραφικές ακτές διατηρεί τιµές ύψους 1.829 ευρώ/τ.µ.

Στην Καβάλα τα εξοχικά κοστίζουν 1.800 ευρώ/τ.µ., στην Κορώνη στα 1.709 ευρώ/τ.µ. µε τα ενετικά της κάστρα, στο Ξυλόκαστρο στα 1.563 ευρώ/τ.µ. και στην Ακράτα στα 1.408 ευρώ/τ.µ. Στις Μηλιές Πηλίου τα σπίτια φτάνουν τα 1.201 ευρώ/τ.µ. και στη Ζαχάρω στην Ηλεία τα εξοχικά πωλούνται σε «τιµές ευκαιρίας», καθώς η µέση ζητούµενη τιµή ανέρχεται στα 955 ευρώ/τ.µ.

Τα Επτάνησα επίσης αποτελούν αγαπηµένο τουριστικό προορισµό και για τους Ελληνες και τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Το νησί του Ιονίου µε τη χαµηλότερη µέση ζητούµενη τιµή πώλησης είναι η Κέρκυρα, µε τα εξοχικά να κοστίζουν 2.122 ευρώ ανά τ.µ., ακολουθεί η Ζάκυνθος µε 2.151 ευρώ ανά τ.µ., η Κεφαλονιά µε 2.226 ευρώ ανά τ.µ. Τα σπίτια στα Κύθηρα κοστίζουν 2.252 ευρώ ανά τ.µ. και στην Ιθάκη 2.294 ευρώ το τ.µ. Στο νησί της Λευκάδας ωστόσο εντοπίστηκε η µεγαλύτερη αύξηση µέσης ζητούµενης τιµής πώλησης κατοικίας (23,5%) σε σχέση µε το Μάιο του 2023.

Αύξηση ζήτησης

Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα και σε σηµεία όπως η ηπειρωτική Ελλάδα και τα Επτάνησα, έχει αποτέλεσµα να ενισχυθεί κατακόρυφα και ο ρυθµός της ιδιωτικής οικοδοµικής δραστηριότητας στις παραπάνω περιοχές. Μάλιστα, η αύξηση είναι πολλαπλάσια εκείνης στην Αττική, σε µια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η ανάπτυξη κατοικιών έχει επιταχυνθεί σε περιοχές υψηλής ζήτησης εξοχικών. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), που επεξεργάστηκε η Elxis-At Home in Greece, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12µήνου, καταγράφεται αύξηση του όγκου της οικοδοµικής δραστηριότητας έως 58,2%.

Η επίδοση αυτή εντοπίζεται στα νησιά του Ιουνίου, όπου επίσης σηµειώθηκε αύξηση του αριθµού των οικοδοµικών αδειών κατά 31,3%, ενώ η αύξηση µε βάση την επιφάνεια ανέρχεται σε 50,2%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν την ετήσια σύγκριση του τελευταίου 12µήνου (Μάρτιος 2023-Φεβρουάριος 2024) µε το αµέσως προηγούµενο 12µηνο, δηλαδή την περίοδο από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023. Το ίδιο διάστηµα, η άνοδος του όγκου της οικοδοµικής δραστηριότητας στην Κρήτη αγγίζει το 37,4% και στη ∆υτική Ελλάδα το 38,1%. Το φετινό πρώτο δίµηνο του έτους εξελίσσεται ακόµα δυναµικότερα, καθώς ο όγκος της οικοδοµικής δραστηριότητας στα Ιόνια Νησιά έχει αυξηθεί κατά 157,4% ετησίως, στην Κρήτη κατά 73,8% και στη ∆υτική Ελλάδα κατά 21,4%. Στον αντίποδα, στην Αττική, παρατηρήθηκε µείωση του όγκου κατά 3,4%.

Τα νησιά µε τα «πρωτεία»

Tον Μάιο του 2024, στη λίστα µε τα πιο ακριβά νησιά για να αγοράσει κάποιος κατοικία βρέθηκαν η Μύκονος µε 6.936 ευρώ/τ.µ., η Αντίπαρος µε 5.319 ευρώ/τ.µ. και η Πάρος µε 4.599 ευρώ/τ.µ. Επίσης, ιδιαίτερα υψηλές τιµές σηµειώνουν η Σαντορίνη, µε τα εξοχικά να κοστίζουν συνολικά 4.153 ευρώ/τ.µ., στη Φολέγανδρο οι τιµές ανέρχονται στα 4.028 ευρώ/τ.µ. και στην Κύθνο στα 4.000 ευρώ/τ.µ.

Η µεγαλύτερη ζήτηση για αγορά εξοχικών κατοικιών στις Κυκλάδες προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό και συγκεκριµένα από τις ΗΠΑ, το Ηνωµένο Βασίλειο, τη Γερµανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Πρόκειται για αγοραστές οι οποίοι ψηλά στις προτιµήσεις τους, εκτός από την Μύκονο, έχουν επίσης την Πάρο, τη Σύρο και τη Νάξο.

«Βαθιά» το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν και όσοι θέλουν να αγοράσουν κατοικία στα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα οποία, λόγω του ότι βρίσκονται κοντά στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά περιζήτητα. Συγκεκριµένα, το ακριβότερο νησί το οποίο προσεγγίζει ακόµα και τα επίπεδα της Μυκόνου είναι η Υδρα, µε τη µέση ζητούµενη τιµή να διαµορφώνεται στα 5.000 ευρώ/τ.µ. Ακολουθούν οι Σπέτσες µε 3.796 ευρώ/τ.µ., ενώ σε ελαφρώς χαµηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιµές για Πόρο και Αίγινα µε 2.417 ευρώ/τ.µ. και 2.667 ευρώ/τ.µ. αντίστοιχα.

Σηµαντική αύξηση σηµειώνεται στη διεθνή ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ αύξηση παρατηρείται και στην εγχώρια ζήτηση. Το µεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Σάµο και στην Ικαρία προέρχεται από τις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής, τη Γερµανία, την Ολλανδία, ενώ στη Λέσβο έντονο ενδιαφέρον για κατοικίες προς πώληση προέρχεται από τις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής, τη Γερµανία, το Ηνωµένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Αυστραλία. Το µεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Χίο προέρχεται από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Στην Κρήτη, µείωση παρουσίασε η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση, ενώ η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. Η περιφέρεια Χανίων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών από το εξωτερικό, σύµφωνα µε τον αριθµό αναζητήσεων, ενώ το ενδιαφέρον των Ελλήνων δυνητικών αγοραστών επικεντρώνεται στο Ηράκλειο. Οι χώρες του εξωτερικού µε το εντονότερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Κρήτη είναι οι ΗΠΑ, η Γερµανία, το Ηνωµένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Ισραήλ και η Ολλανδία.

Κατά κύριο λόγο, όσοι τοποθετούνται σήµερα σε εξοχικές κατοικίες, είναι επιχειρηµατίες ηλικίας από 50 έως 65 ετών, που έχουν ως προτεραιότητα την ίδια χρήση. Επίσης, µια σηµαντική αγοραστική οµάδα αφορά νεότερους αγοραστές, ηλικίας από 35 έως 45 ετών, µε υψηλά εισοδήµατα, που προσβλέπουν όχι µόνο στην ίδια χρήση, αλλά επίσης στην εκµετάλλευση για κάποιο χρονικό διάστηµα και αργότερα και στη µεταπώληση µε αφορολόγητη υπεραξία.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»