Τέλος εποχής για το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας θα σηµάνει η ολοκλήρωση της αποεπένδυσής του από την Εθνική Τράπεζα και η συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας, που θα ακολουθηθεί από αύξηση µετοχικού κεφαλαίου, µε σηµαντικό περιορισµό της συµµετοχής του ΤΧΣ υπέρ ιδιώτη µετόχου. Και οι δύο κινήσεις (σηµειώνεται ότι το ΤΧΣ διατηρεί 18,39% στην ΕΤΕ και 72,54% στην Attica Bank) θα ολοκληρωθούν εντός του φθινοπώρου και ουσιαστικά από το τέλος του έτους θα δροµολογηθούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση του ΤΧΣ (όπως και του ΤΑΙΠΕ∆) από το Υπερταµείο.

Θα µπουν, έτσι, τίτλοι τέλους στο ΤΧΣ µε βάση τον ιδρυτικό του νόµο 3864/2010 και τους µεταγενέστερους, έως τον ν. 4941/2022 που όρισε καταληκτική ηµεροµηνία ζωής του Ταµείου την 31η.12.2025.

Ηµεροµηνίες-ορόσηµα

Ως απότοκο της κρίσης και των µνηµονίων, το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας συστάθηκε την 21η.7.2010, µε στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος. 

Το 2013 οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τις αυξήσεις κεφαλαίου και υπέγραψαν τις πρώτες συµφωνίες-πλαίσιο συνεργασίας µε το Ταµείο.

Το 2015 το ΤΧΣ συµµετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς και υπέγραψε µε τις 4 συστηµικές τροποποιηµένες συµφωνίες-πλαίσιο.

Το 2016, µετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ΤΧΣ βρέθηκε µε ποσοστά συµµετοχής 2,38% στη Eurobank, 11,01% στην Alpha Bank, 26,42% στην Τράπεζα Πειραιώς και 40,39% στην Εθνική Τράπεζα. Την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη επισκόπηση της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και αξιολόγησης των ∆ιοικητικών τους Συµβουλίων και στο πλαίσιο αυτό αντικαταστάθηκε η πλειοψηφία (73%) των µη εκτελεστικών µελών των ∆.Σ. µέχρι το τέλος του 2017.

Το 2017 το ΤΧΣ έκανε τη δεύτερη επισκόπηση της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και αξιολόγησης των ∆ιοικητικών τους Συµβουλίων, επικεντρώνοντας στις Επιτροπές Ελέγχου και ∆ιαχείρισης Κινδύνων.

Το 2018 δηµοσιεύθηκαν οι κατευθυντήριες γραµµές του ΤΧΣ για τη διαδικασία επιλογής και διορισµού των µελών του ∆.Σ. των ελληνικών συστηµικών τραπεζών και υποβλήθηκε πρόταση στο υπουργείο Οικονοµικών για Σχήµα ∆ιαχείρισης Ενεργητικού για τη µείωση των «κόκκινων» δανείων.

Το 2019 συστάθηκε Επιτροπή ∆εοντολογίας σε επίπεδο ∆.Σ. σε δύο συστηµικές τράπεζες κατόπιν πρότασης του ΤΧΣ. Το υπουργείο Οικονοµικών εξέλιξε και διαπραγµατεύθηκε µε τις Βρυξέλλες το Σχήµα ∆ιαχείρισης Ενεργητικού («Ηρακλής») που εγκρίθηκε µε νόµο από τη Βουλή.

Το 2020 το ΤΧΣ προσυπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, δηµοσιοποίησε τις νέες αρχές εταιρικής διακυβέρνησης και τις πολιτικές µετοχικής επιµέλειας και ενάσκησης δικαιωµάτων ψήφου.

Το 2021 έγινε η τρίτη αξιολόγηση της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και των ∆ιοικητικών τους Συµβουλίων.

Το 2022 έγινε η τελευταία τροποποίηση στον ιδρυτικό νόµο του ΤΧΣ, µεταρρυθµίζοντας το πλαίσιο λειτουργίας.

Το 2023 το ΤΧΣ στήριξε την αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, δηµοσίευσε τη Στρατηγική Αποεπένδυσης από τις τράπεζες και πούλησε το σύνολο της συµµετοχής του (1,401%) στη Eurobank, το σύνολο της συµµετοχής του στην Alpha Bank (8,9781%) και διέθεσε το 22% της συµµετοχής του στην Εθνική Τράπεζα µέσω ελληνικής δηµόσιας και διεθνούς προσφοράς.

Τον Μάρτιο του 2024 ακολούθησε η πλήρης έξοδος του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς µε τη διάθεση του ποσοστού του (27%) σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, κατά τα πρότυπα του placement της Εθνικής Τράπεζας. Η συνολική προσφορά του ΤΧΣ στα ταµεία του Ελληνικού ∆ηµοσίου ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, σύµφωνα µε την αποτίµηση που έχουν κάνει στην Επιτροπή Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.


*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»