Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δημοσίευσε χθες, την έκθεση νομισματικής πολιτικής, στην οποία περιλαμβάνεται έμμεση κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα τέκνων. Η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα επιδόματα δίνονται μόνο βάσει των εισοδημάτων που δηλώνονται στην εφορία.

Η ΤτΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε οικονομίες όπως η ελληνική, όπου υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων, η στόχευση των κοινωνικών δαπανών πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων. Η συνήθης πρακτική χορήγησης επιδομάτων με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μια οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρήση των δημόσιων πόρων».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, γεγονός που δείχνει ότι αυτές οι δαπάνες διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Η ΤτΕ επισημαίνει ότι αυτό αποτελεί δείγμα της αναποτελεσματικότητας του υφιστάμενου συστήματος.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΤτΕ προτείνει την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού των φορολογικών αρχών. Αυτά τα μέτρα αναμένεται να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να βελτιώσουν τη δυνατότητα στόχευσης των παροχών.