Οι τηλεπικοινωνίες, στις οποίες η ∆ΕΗ εισέρχεται πλέον µε ταχείς ρυθµούς και ισχυρές αξιώσεις, αποτελούν τον επόµενο σταθµό «στο διαρκές ταξίδι µετασχηµατισµού» στο οποίο βρίσκεται ο µεγαλύτερος ενεργειακός όµιλος της χώρας. Από τη χθεσινή οµιλία του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της ∆ΕΗ, Γιώργου Στάσση, ο οποίος πιστώνεται την οικονοµική εξυγίανση και την ολική µεταµόρφωση του οµίλου σε διεθνή παίκτη µε πολλαπλές δραστηριότητες, το συµπέρασµα είναι πως οι πρωτοβουλίες και οι νέες επιχειρηµατικές ιδέες διεύρυνσης των τοµέων δραστηριότητας δεν έχουν «οροφή».

Υπεραξία για όλους”

Από τις τεράστιες επενδύσεις στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας µε 600 MW εγκαταστηµένης ισχύος και µε επιπλέον 5 GW σε υλοποίηση, τις µεγάλες εξαγορές και επενδύσεις στη Ρουµανία (Enel Romania), την ισχυρή παρουσία στο λιανεµπόριο ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών και την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών µέσω του δικτύου της Κωτσόβολος, τις µεγάλες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, όπου κατέχει το 35% της αγοράς στα δηµόσια σηµεία φόρτισης και πλέον την επιθετική ανάπτυξη του δικτύου «Fiber to the Home», µε στόχο το 2025 τα καλώδια οπτικών ινών να φτάσουν σε 1.700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 2026 τα 3.000.000, «η ∆ΕΗ έχει κάνει πολλά και έχει να κάνει ακόµη περισσότερα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στάσσης, σχολιάζοντας πως «στη ∆ΕΗ αλλάζουµε τα πάντα και παράγουµε υπεραξία για όλους».

Αποτελέσματα

Η αλλαγή πορείας της ∆ΕΗ είναι ήδη εµφανής στα οικονοµικά αποτελέσµατα, τα οποία φέτος αναµένεται να αποφέρουν λειτουργικά κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι, που θα αυξηθούν σε 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και σε 3 δισ. ευρώ το 2030, σύµφωνα µε το τριετές business plan. Το µέλλον, σύµφωνα µε τη διοίκηση του οµίλου, προδιαγράφεται ακόµη πιο θετικό, καθώς στόχος είναι από το 2026 η εταιρεία να επιστρέφει σταθερά το 55% των κερδών της. ∆εν υπάρχει, δε, ηχηρότερη επιβεβαίωση από το γεγονός ότι για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια η εταιρεία προχωρά σε διανοµή µερίσµατος ίσο µε το 35% των κερδών της (25 λεπτά του ευρώ ή συνολικά 95.500.000 ευρώ). Από το ποσό αυτό, περί τα 32.500.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στα δηµόσια ταµεία, καθώς το κράτος µέσω του Υπερταµείου συµµετέχει µε 34,12% στο µετοχικό κεφάλαιο της ∆ΕΗ.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή