Εξαήμερη εργασία: Τι θα συμβεί αν αρνηθεί ο εργαζόμενος - Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
Τι αναφέρει ο Νόμος για την εξαήμερη εργασία
Και με την… βούλα έχει τεθεί πλέον σε εφαρμογή η εξαήμερη εργασία
Η εφαρμογή της εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας είναι πλέον γεγονός, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των εργαζομένων και την οργάνωση των επιχειρήσεων. Η εξαήμερη εργασία θεσπίστηκε με τον νόμο 5053/2023 «με στόχο την καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιό τους για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%».
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115% [40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία], προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.
Πάντως, από το Υπουργείο Εργασίας τονίζεται ότι διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν στην 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, στην υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (ένα ρεπό) και στη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας
Η εξαήμερη εργασία επιτρέπεται:
α) στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα 5θήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, καθώς και
β) στις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Η έκτη μέρα εργασίας επανήλθε με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (Ν. 5053/2023), ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων προκειμένου να εξισορροπήσει θεωρητικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας στις επιχειρήσεις.
Η πρόβλεψη αυτή του νομοθέτη δεν ισχύει πάντως στον Τουρισμό – Επισιτισμό, όπου:
-Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας προβλέπεται να αρχίσει πιλοτικά τον προσεχή Σεπτέμβριο.
-Στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού υπάρχει ήδη Συλλογική Σύμβαση η οποία προβλέπει τη 6ημερη λειτουργία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες και παρατράγουδα θεσμικά τουλάχιστον προβλέπονται στην κλαδική σύμβαση δυο ρεπό.
Αν αρνηθεί ο εργαζόμενος;
Ο εργατολόγος κ. Καρούζος, τοποθετούμενος σχετικά για την πιθανότητα άρνησης του εργαζομένου, εξηγεί ότι δεν θα είναι απόλυτα εφικτή καθώς θα προβάλλεται ως υποχρέωση από πλευράς εργοδότη. Ο μόνος λόγος άρνησης «πατάει» πάνω στον αστικό κώδικα και μπορεί να γίνει, αν ο εργαζόμενος επικαλεστεί σοβαρά προσωπικά ζητήματα ή ανάγκη. «Ο εργοδότης δεν θα ρωτάει, θα αποφασίζει. Αν κάποιος πει ότι δεν μπορεί, προφανώς δεν είναι λόγος απόλυσης, αλλά θα ανοίγει ένα πλαίσιο συζήτησης, στο οποίο όμως τη δύναμη εκ του νόμου ,θα την έχει ο εργοδότης».