Μία δεύτερη ευκαιρία φαίνεται ότι αποκτούν σήµερα τα ιστορικά ακίνητα της Αθήνας και συγκεκριµένα όσα στέκουν για χρόνια κλειστά και ανεκµετάλλευτα στην οδό Σταδίου, που κατά το παρελθόν αποτελούσε τη βασική εµπορική αρτηρία του κέντρου της Αθήνας, η οποία «χτυπήθηκε» περισσότερο από κάθε άλλη κατά την οικονοµική κρίση. Η οδός Σταδίου και οι κάθετοι σε αυτήν δρόµοι, έχοντας µπει πλέον στο ραντάρ ισχυρών επενδυτών, ξαναβρίσκουν τη χαµένη τους αίγλη, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή παίζουν και οι τράπεζες που επιστρέφουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, θέλοντας να «στεγάσουν» τους εργαζόµενούς τους σε πλήρως ανακαινισµένα κτίρια γραφείων.

Η «απόβαση» του χρηµατοοικονοµικού τοµέα

Το πιο πρόσφατο παράδειγµα αποτελεί το ιστορικό ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Κοραή 4, το οποίο αγόρασε προ ολίγων µηνών η Dimand από την Εθνική Ασφαλιστική και έπειτα από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσε µε την Τράπεζα Πειραιώς, θα το µετατρέψει σε ένα σύγχρονο πράσινο κτίριο. Το ακίνητο προβλέπεται να παραδοθεί «µε το κλειδί στο χέρι» τον Σεπτέµβριο του 2026 στην Πειραιώς. Το συνολικό εµβαδόν του αγγίζει τα 15.000 τ.µ., από τα οποία άνω των 9.000 τ.µ. θα διατεθούν για την εγκατάσταση γραφείων της τράπεζας.

Επιπλέον, 3.000 τ.µ. θα διατεθούν σε καταστήµατα λιανικού εµπορίου και εστίασης στη Στοά Κοραή, δηµιουργώντας έναν νέο κόµβο εµπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο περιλαµβάνει την ανάδειξη του διατηρητέου κινηµατογράφου «Αστυ» και του χώρου ιστορικής µνήµης της Kommandatur της περιόδου 1941-44.

Η απόβαση ωστόσο των τραπεζών στον δηµοφιλή δρόµο ξεκίνησε όταν η Eurobank ήδη από τις αρχές του χρόνου εγκαταστάθηκε από το Μέγαρο Μποδοσάκη στην έδρα της πρώην Φοίνιξ Ασφαλιστική, στη συµβολή των οδών Οµήρου 2 και Σταδίου 12, απέναντι από την Παλαιά Βουλή. Το κτίριο είχε αποκτήσει το 2018 η Grivalia, η οποία επένδυσε 15 εκατοµµύρια ευρώ για την αναβάθµισή του σε πράσινο κτίριο, πιστοποιηµένο µε LEED.

Τον δηµοφιλή δρόµο φαίνεται ότι ψηφίζει και η Alpha Bank, καθώς στο ακίνητο επί της Σταδίου 40, που στέγασε στον παρελθόν την Τράπεζα Ελληνικής Εµπορικής Πίστεως το 1924 και τώρα ανακαινίζεται από την ΕΛΕΜΚΑ της Metlen, θα µεταφέρει τα γραφεία της. Πρόκειται για το κτίριο στη γωνία Σταδίου και Πεσµαζόγλου και το υπάρχον κτίσµα αναµένεται µέσα να µετατραπεί σε ένα σύγχρονο, καινοτόµο, βιοκλιµατικό κτίριο, στο οποίο θα εφαρµοστούν ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του.

Η τράπεζα βέβαια διατηρεί και ακόµη ένα ιστορικό ακίνητο, αυτό επί των οδών Κοραή 34 και Σταδίου, που είχε συµπεριληφθεί στο πακέτο ακινήτων Skyline, ωστόσο ύστερα από διαπραγµατεύσεις των επενδυτών µε την Alpha Βank αποφασίστηκε το ακίνητο, επιφάνειας περίπου 10.000 τ.µ., να εξαιρεθεί και να µη µεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία που θα δηµιουργηθεί, αλλά να το εκµεταλλευθεί η ίδια, για να στεγάσει µέρος των διοικητικών της υπηρεσιών.

Το ιστορικό πολυκατάστηµα

Ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις για το πρώην πολυκατάστηµα «Λαµπρόπουλος» επί των οδών Σταδίου και Αιόλου, καθώς η στρατηγική συµφωνία της Dimand µε την Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει τη ριζική ανάπλασή του και την αποχώρηση του µοναδικού µισθωτή του που είναι το εν λειτουργία κατάστηµα της Notos. Να σηµειωθεί εδώ ότι η σύµβαση µίσθωσης του κτιρίου 8.000 τ.µ. από τη Notos έχει λήξει και ο µισθωτής παραµένει στο ακίνητο βάσει ετήσιων παρατάσεων της σύµβασης, ενώ επόµενο βήµα είναι η συζήτηση µε τους χρήστες για το µέλλον του καταστήµατος, δεδοµένου ότι όσο διαρκούν οι εργασίες ανακαίνισης θα παραµένει κλειστό. Η επένδυση για την αναβάθµιση του κτιρίου θα φτάσει έως και τα 25 εκατοµµύρια, ενώ για την αξιοποίησή του εξετάζονται και οι χρήσεις της κατοικίας και της φιλοξενίας.

Οι κινηµατογράφοι

Ακόµα µία σηµαντική ανάπλαση διατηρητέου κτιρίου, που αναµένεται να υλοποιηθεί στο µέλλον, είναι η περίπτωση του ιστορικού συγκροτήµατος που στεγάζει τους «δίδυµους» κινηµατογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», το οποίο πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων τον Φεβρουάριο του 2012. Υστερα από 11 ολόκληρα χρόνια από την πυρκαγιά και έπειτα από µια σειρά δυσκολιών, κατέστη εφικτή η συµφωνία µεταξύ της διοίκησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρυµα Βούρου Ευταξία και της εταιρείας του οµίλου επιχειρήσεων του κ. Γιάννη Περρωτή για την πλήρη ανακατασκευή του. Ακόµη δεν είναι γνωστό το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες ούτε ποιο είναι το ύψος της επένδυσης, ωστόσο εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόµενο να λειτουργήσουν πριν από την ολική ανάπλαση του κτιρίου οι δύο κινηµατογράφοι, οι οποίοι έµειναν άθικτοι από τη φωτιά.

Η νέα Στοά Αρσακείου

Μεγάλο στοίχηµα για την επιστροφή της Σταδίου στην κανονικότητα αποτελεί η µετατροπή της Στοάς Αρσακείου σε έναν πολυχώρο προώθησης της ελληνικής µεσογειακής διατροφής και των Ελλήνων παραγωγών (food hall), ο οποίος αναµένεται να ανοίξει τις πύλες του το φθινόπωρο. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, θα φιλοξενηθούν περίπου 20-22 καταστήµατα τροφίµων και εστίασης, ενώ θα δηµιουργηθούν και εµπορικά καταστήµατα µε πρόσοψη στη Σταδίου.

Στη Legendary Food, µισθώτρια εταιρεία για 35 χρόνια της Στοάς, συµµετέχουν οι Πίτερ Οικονοµίδης, Ευάγγελος Κοντζιάς και Πάνος Τριανταφυλλόπουλος, ενώ βασικός µέτοχος είναι η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόµου. Η εταιρεία έχει µισθώσει από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Α.Ε. τα 12.000 τ.µ. από τη συνολική επιφάνεια των 25.000 τ.µ., ενώ στο ακίνητο θα παραµείνουν το ΣτΕ και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Το έργο αναµένεται να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο και πρόκειται για µια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Τα ιστορικά ακίνητα του e-ΕΦΚΑ

Σηµαντικά ακίνητα στη Σταδίου έχει στο χαρτοφυλάκιό του και ο e-ΕΦΚΑ που µέσω της εταιρείας ακινήτων έχει προτεραιότητα να τα αξιοποιήσει, προκηρύσσοντας σύντοµα διαγωνισµούς. Συγκεκριµένα, πρόκειται για το πενταώροφο ακίνητο 3.854 τ.µ. στη Σταδίου 28, το οποίο είναι από τα λίγα αυτοτελή κτίρια του κέντρου, το οποίο διαθέτει χρήσεις γραφείων, καταστηµάτων, αλλά και κινηµατογράφου (πρώην «Αστορ»). Αλλο ένα ιστορικό ακίνητο στη Σταδίου που ανήκει στον e-ΕΦΚΑ είναι και αυτό που στέγαζε το γνωστό πολυκατάστηµα FOKAS και εξακολουθεί να παραµένει για πολλά χρόνια κλειστό, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν για την αξιοποίησή του. Το 5ώροφο κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 8.453,08 τ.µ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους µε δώµα. Βρίσκεται στην οδό Σταδίου 41 σε στρατηγικό σηµείο ανάµεσα στην πλατεία Οµονοίας και το Σύνταγµα. Υπενθυµίζεται πως το ακίνητο άφησαν ελεύθερο πρόσφατα οι Ισραηλινοί επενδυτές της WGH, έπειτα από «εµπλοκή» που είχαν µε τον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για όµιλο ισραηλινών συµφερόντων, συνεργάτη της Brown Hotels, η οποία θα αναλάµβανε να λειτουργήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο, µετά την αποπεράτωση της ανακαίνισης.

Η Blend Development και το 9ώροφο

Ταυτόχρονα, το παλιό 9ώροφο κτίριο γραφείων που βρίσκεται στη συµβολή των οδών Σταδίου και Εµµανουήλ Μπενάκη, επιφάνειας 5.000 τ.µ., θα µετατραπεί σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η Blend Development, των ∆ηµήτρη και Πάριδος Καλλιτσάντση, είναι η ιδιοκτήτρια και developer του έργου, στο οποίο το fund EuSIF αποτελεί τον µεγαλύτερο επενδυτή. Στο σηµείο αυτό βρίσκονταν κατά το παρελθόν εγκαταστάσεις του ΟΑΕ∆ και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.

Tο Παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο

Σε νέο τοπόσηµο για την περιοχή ως χώρος πολιτισµού επιδιώκεται να αναδειχθεί και το για χρόνια παροπλισµένο ιστορικό κτίριο του Παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου µεταξύ των οδών Σταδίου, Σανταρόζα, Αρσάκη, που γειτνιάζει µε την πλατεία ∆ικαιοσύνης. Από τα πρώτα δηµόσια οικοδοµήµατα που χτίστηκαν στην Αθήνα, το 1834. Με βάση την προγραµµατική σύµβαση της περασµένης άνοιξης, το κτίριο παραχωρείται δωρεάν για 25 χρόνια από το Ταµείο Χρηµατοδότησης ∆ικαστικών Κτιρίων στον ∆ήµο Αθηναίων, ο οποίος αναλαµβάνει την υποχρέωση της αποκατάστασης και ανάδειξής του, κόστους άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, προκειµένου να µετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας εκθέσεων, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Το Μέγαρο Αθηνογένους

Ενα από τα πλέον ιστορικά αλλά και ανεκτίµητης αρχιτεκτονικής αξίας κτίρια της Αθήνας, το Μέγαρο Αθηνογένους, πέρασε στα χέρια του γνωστού εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, οποίος µάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε και την ενεργή συµµετοχή στο mega project του Ελληνικού αποκτώντας το 2% της Lamda Development. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και εκτιµάται ότι θα είναι πιο εύκολη, ως προς το κοµµάτι που περιλαµβάνει τη νέα κατασκευή, σε σχέση µε την ανάπλαση του διατηρητέου, που απαιτεί πολλαπλές παρεµβάσεις. Το Μέγαρο Αθηνογένους δεν είναι το µοναδικό γνωστό ακίνητο στη Σταδίου του εφοπλιστή, ο οποίος φηµίζεται για τις επενδύσεις του στα ακίνητα. Το κτίριο, περί τα 5.000 τ.µ. στον αριθµό 26 της οδού, το οποίο άλλοτε στέγαζε το «Ακρον - Ιλιον - Κρυστάλ», αναµορφώθηκε ύστερα από επένδυση 4 εκατ. ευρώ και µισθώνεται σήµερα από τα ΙΕΚ ∆έλτα.




*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»