Αλέξανδρος Εξάρχου στο συνέδριο Economist: Η Ευρώπη να αναλάβει δράση και να γίνει ανταγωνιστική
Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και η κριτική στην Ευρωπαϊκή Πολιτική
“Το διακύβευμα είναι να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί”, ανέφερε ο Αλέξανδρος Εξάρχου στο συνέδριο του Economist
«Η Ελλάδα έχει αλλάξει πρόσωπο και έχει τα τελευταία 15 χρόνια ξεπεράσει πολλά προβλήματα», σημείωσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable».
«Παρά το γεγονός πως ο μέσος Έλληνας υπέφερε, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα κατά τρόπο θαυματουργό. Εμείς αποφύγαμε την καταστροφή, γιατί ο μέσος Έλληνας δέχθηκε να υποφέρει, αφού το δημόσιο χρέος πληρώθηκε από τις τσέπες του πολίτη», σχολίασε ο κ. Εξάρχου ο οποίος καυτηρίασε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το διακύβευμα είναι να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί».
«Η ΕΕ δυστυχώς δεν έμαθε πολλά. Βλέπουμε την άνοδο της Δεξιας, το αναλύουμε, αλλά δεν ψάχνουμε το γιατί. Κυβερνούν άνθρωποι που προστατευουν το ευρωπαϊκό λύκο, αλλά όχι τον επιχειρηματία που θέλει να κάνει κάτι δικό του. Η ατζέντα της Ευρώπης καλλιεργεί έναν ευρωσκεπτικισμό.
Εξάρχου: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης
«Οι Βρυξέλλες αν δεν μιλούν με τα κράτη μέλη θα τα οδηγήσουν σε έξοδο κάτι που δεν το θέλει κανείς.Το Brexit ήταν πλήγμα, αλλά προήχθη έως έναν βαθμό από την πολιτική της ίδιας της Ένωσης. Δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε κάθε κομμάτι της οικονομίας σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. Τα ευρωπαϊκά project είναι τα πιο ακριβά. Πληρώνουμε ακριβά τα προϊόντα και εισάγουμε προϊόντα από χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη προσπαθούμε να την εξηγήσουμε, αλλά δεν επενδύουμε σε αυτή. Η Ευρώπη πρέπει να βάλει εκ νέου κάποια θέματα στο τραπέζι και να αλλάξει τρόπο σκέψης». «Αυτό που μάθαμε από την ελληνική κρίση», όπως είπε ο κ. Εξάρχου, «είναι πως όταν τα δύσκολα έρχονται είσαι μόνος σου. Παρά το κοινό νόμισμα πρέπει να προστατευτείς μόνος σου».
Ευρώπη: Ενιαία αγορά ή ομοσπονδιακό κράτος
Οι ανάγκες μίας χώρας πρέπει να ρυθμίζονται κεντρικά, σχολίασε ο κ. Εξάρχου. Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει τι είναι: είναι ενιαία αγορά ή ομοσπονδιακό κράτος. Το διακύβευμα είναι να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε και να γίνουμε ανταγωνιστικοί. «Η Ευρώπη καθυστερεί και πρέπει να βρει τι θέλει να είναι. Εξαιτίας έλλειψης ηγεσίας δεν μπορούμε να αντιδράσουμε στον πόλεμος της Ουκρανίας, μιλάμε για μετανάστευση και δεν μπορούμε να δράσουμε. Η ΕΕ δεν έχει ηγεσία».
Στην Ελλάδα από την άλλη πλευρά αναγνώρισε πως υπάρχει μία σταθερή ηγεσία, αλλά δεν μπορεί ένα κράτος μέλος να αντιμετωπίσει προβλήματα που προέρχονται από την Ευρώπη. «Έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη, έχουμε την Κίνα η οποία ολοένα και μεγαλώνει. Δεν ξέρουμε αν είμαστε Έλληνες ή Ευρωπαίοι».
*Με πληροφορίες από το powergame.gr