avatar

Άλμπουμ
Βασίλης Κριμπάς

Τελευταία ευκαιρία για χρέη στον ΕΦΚΑ - Στη δηµοσιότητα τα στοιχεία 40.000 οφειλετών

Το αργότερο έως 21/07/2024

"Σιωπηρό" deadline, προκειµένου οι χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ µε χρέη άνω των 150.000 ευρώ να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους

efka
«Σιωπηρό» deadline, προκειµένου οι χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ µε χρέη άνω των 150.000 ευρώ να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις και τα πρόστιµα, και έτσι να αποφύγουν τη δηµοσιοποίηση των στοιχείων και των οφειλών τους µέσα στον Αύγουστο, δίνει ο ασφαλιστικός φορέας.

Εσωτερικό έγγραφο 

Σύµφωνα µε τις οδηγίες προς τις αρµόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει άµεσα και το αργότερο έως 21/07/2024 οι υπάλληλοι που χειρίζονται τα χρέη να τακτοποιήσουν τις 40.000 εκκρεµείς ασφαλιστικές υποθέσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και να ολοκληρώσουν κάθε διοικητική ενέργεια που, ενδεχοµένως, θα επιφέρει την εξαίρεση οφειλέτη από τη διαδικασία δηµοσιοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες ενέργειες:

1. Έλεγχος και Επικαιροποίηση του Μητρώου Εργοδοτών e-ΕΦΚΑ για την ορθή καταχώρηση της νοµικής µορφής για ∆ηµόσιες Υπηρεσίες και ΝΠ∆∆, λόγω της εξαίρεσής τους από τη δηµοσιοποίηση.

2. Οριστικοποιήσεις εκκρεµών αποφάσεων Τοπικών ∆ιοικητικών Επιτροπών, ∆ιοικητικών ∆ικαστηρίων κ.λπ., οι οποίες επιφέρουν µείωση της βεβαιωµένης οφειλής.

3. Οριστικοποιήσεις εκκρεµών αιτήσεων διαγραφής, εξαίρεσης κ.λπ. µε ταυτόχρονη ηλεκτρονική αποστολή στο ΚΕΑΟ των σχετικών τροποποιητικών πράξεων.

4. Καταχωρήσεις στο ΟΠΣ/e-ΕΦΚΑ πληροφοριών αναστολής είσπραξης βάσει: δικαστικών πράξεων/αποφάσεων ή αιτήσεων θεραπείας επί υποβληθεισών καταγγελιών/ δηλώσεων απασχόλησης.

5. Έλεγχος παραγραφής χρηµατικών απαιτήσεων από µη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές φορέων, τοµέων, κλάδων και λογαριασµών ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ, κατ’ εφαρµογή των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων.

6. ∆ιενέργεια συµψηφισµών (µέσω διενέργειας ελέγχου δηλωθέντων-καταβληθέντων ή της έκδοσης Αποφάσεων Συµψηφισµού ΑΠΣΥΜ).

Εξαιρέσεις 

Εξαιρούνται από τη λίστα: 

Οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθµισης και τηρούνται οι όροι αυτής. 

Οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής µε προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόµου.

Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης. 

Οι οφειλές που προέρχονται από αποβιώσαντες ή από ανήλικους. 

Οι οφειλές των νοµικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δηµοσίου τοµέα.

Να σηµειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των οφειλετών περιλαµβάνονται παλιά χρέη πτωχευµένων εταιρειών που είναι «ξεγραµµένα» από τον ΕΦΚΑ, όπως και από την εφορία. Πρόκειται για χρέη πολλών δισεκατοµµυρίων ευρώ που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης, καθώς έχουν εξαντληθεί όλα τα αναγκαστικά µέτρα, χωρίς να προκύψει κάποιο αποτέλεσµα.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»