Ολοκληρώθηκε σειρά τοποθετήσεων στην 28η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Economist Impact.  Σημειώνονται ότι η εκδήλωση ολοκληρώνεται αύριο, 4 και διοργανώνεται στο  Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα  και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στη σημερινή συζήτηση έγιναν οι εξής τοποθετήσεις γύρω από την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα.

 Φράνσις Φουκουγιάμα, πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

"Είναι δύσκολο να ‘τρέξεις’ μια δημοκρατία αν δεν μπορείς να συμφωνήσεις σε βασικά πράγματα, όπως στο ποιος κέρδισε τις τελευταίες εκλογές. Το 70% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δεν πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη νόμιμα. Το 50% θεωρεί ότι τα εμβόλια κατά της covid-19 είναι περισσότερο επιζήμια παρά ωφέλιμα. Η βάση του λαϊκισμού είναι οι θεωρίες συνομωσίας", σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Φράνσις Φουκουγιάμα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες θα πρέπει να επανελέγχουν τη ροή του περιεχομένου. "Το πρόβλημα είναι ποιος θα αποφασίζει τι αποτελεί αλήθεια και τι παραπληροφόρηση. Σίγουρα δεν θέλεις την κυβέρνηση να το κάνει. Είναι πρόβλημα όμως και να το αποφασίζουν οι μεγάλες ιδιωτικές πλατφόρμες. Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα σήμερα για τις δημοκρατίες. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορείς να ελέγχεις την αξιοπιστία τόσης πληροφορίας χωρίς τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε υπομονή και να αντιμετωπίζουμε το θέμα με λιγότερο φόβο", σημείωσε ο κ. Φουκουγιάμα, υπογραμμίζοντας ότι ο χρήστης θα μπορεί να αποφασίζει τι θα συναντά στη ροή της πληροφορίας που θα έχει μπροστά του, με βάση τις παραμετροποιήσεις τις οποίες θα ορίζει ο ίδιος.

Ο κ. Φουκουγιάμα αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων: "Στον βαθμό που οι εργασίες θα γίνονται πλέον σε έναν υπολογιστή, οι γυναίκες θα είναι μάλιστα πιο ικανές και συνεπείς από τους άνδρες".

Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Vodafone Ελλάδας

"Χρειαζόμαστε τη ρύθμιση. Αναμένουμε τη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, που θα αποτελεί τον πρώτο διατομεακό κανονισμό τεχνητής νοημοσύνης", επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, προσθέτοντας: "Το καλό είναι ότι η ανθρωπότητα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική και προσαρμοστική σε όλες τις αλλαγές που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα".

Ο κ. Μπρουμίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις επικείμενες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, υπό την έννοια ότι θα προκύψουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σημείωσε μάλιστα ότι στη Vodafone τους επόμενους 18 μήνες θα αναπτυχθούν 7.000 νέοι ρόλοι οι οποίοι δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα – αντιστοιχούν στο 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού της. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη την τεχνητή νοημοσύνη σε τομείς όπως τα δίκτυα, η εξυπηρέτηση πελατών και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκη, αντικυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνιας

Για τις φυσικές καταστροφές σε Καλιφόρνια και Ελλάδα μίλησε μεταξύ άλλων η αντικυβερνήτης της πολιτείας της Καλιφόρνιας Ελένη Τσακόπουλος-Κουναλάκη αναφέροντας ότι οι 8 στις 10 πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία. Περαιτέρω ανέφερε ότι η Καλιφόρνια είναι πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια, κάτι για το οποίο έχει γίνει διακομματική προσπάθεια, ενώ εξέθεσε τους στόχους της τοπικής κυβέρνησης για απανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας – αυτήν τη στιγμή είναι στο 61%. Έδωσε έμφαση στο ρυθμιστικό περιβάλλον της πολιτείας, λέγοντας ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσες ευκαιρίες να επενδύσει κανείς όσο στην Καλιφόρνια. Τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της πολιτείας χρησιμοποιούνται και για να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στην καθαρή ενέργειαμ σημείωσε κλείνοντας.

Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Έχουμε λόγο να είμαστε υπερήφανοι», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αναφερόμενη στις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα της πράσινης μετάβασης, σημειώνοντας ότι η χώρα πριν από δέκα χρόνια ήταν εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 82-84%, ενώ τώρα είμαστε στο 6%. Τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, με άνω του 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται πλέον από ΑΠΕ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όπως είπε η κ. Σδούκου, η Ελλάδα ανήκει στο top 3 των ελκυστικών προορισμών για επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να επιταχυνθούν οι εν λόγω επενδύσεις. Περαιτέρω, έθεσε ως βασικές προτεραιότητες την προσαρμογή του προφίλ της ζήτησης ενέργειας, ώστε ο κόσμος να καταναλώνει περισσότερο τις ώρες της ημέρας που υπάρχει περίσσεια παραγωγής ενέργειας, την ανάπτυξη της υποδομής για αποθήκευση ενέργειας, την πρώθηση των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων –κάτι για το οποίο είπε ότι η επόμενη Κομισιόν πρέπει να το αντιμετωπίσει πιο ολιστικά– καθώς και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας στην πράσινη μετάβαση.

Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)

Ανησυχία για την άνοδο πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που αμφισβητούν την αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης. Έδωσε βάρος σε δύο «μέτωπα» όσον αφορά το ενεργειακό τοπίο: την αποθήκευση ενέργειας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Μίλησε για 7 τέτοιες διασυνδέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με την 8η να ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο, ενώ εξήρε τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μίλησε για μια εποχή όπου αποκτά διεθνώς μεγάλη σημασία η διασύνδεση Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, ο ΑΔΜΗΕ συμβάλλει ώστε η Ελλάδα αφενός να είναι αυτόνομη ενεργειακά και αφετέρου να λειτουργεί ως ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα projects για τις διασυνδέσεις με την Κεντρική Ευρώπη, με την Κύπρο και το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με τη Σαουδική Αραβία, έργα που, όπως είπε, προωθούν και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Γιάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, Όμιλος Κοπελούζου

Στη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ευρύτερη περιοχή και το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου Γιάννης Καρύδας, δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ανάγκη να επιταχυνθούν τα projects για την αποθήκευση ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «διεύρευνσης» των ενεργειακών «συνόρων» της Ευρώπης, που σήμερα περιορίζονται μεταξύ άλλων από περιβαλλοντικούς και οικιστικούς περιορισμούς. Έδωσε βάρος στο project GREGY για τη μεταφορά 3.000 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Τόνισε ότι τέτοια έργα φέρνουν επίσης θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά και χαμηλότερες τιμές, ενώ συμβάλλουν στη σταθερότητα. Σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα τυχερή από την άποψη της ηλιοφάνειας και των ανέμων και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθεί στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς πολιτικής και συνεργασιών με άλλες χώρες.

Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος, ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία

Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων)

Η Ελλάδα είναι από τα κορυφαία παραδείγματα όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ, τόνισε ο από το βήμα του Economist o διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) Αριστοφάνης Στεφάτος, προσθέτοντας ότι είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αυτόν τον τομέα. Επεσήμανε ότι οι ΑΠΕ θέλουν χώρο, και αυτό είναι μια πρόκληση, γιατί η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες εκτάσεις και υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στα όρια της χωρητικότητας όσον αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών, όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης παράκτιων αιολικών πάρκων και αναφέρθηκε στις σχετικές διαδικασίες, στις οποίες, όπως είπε, αναμένεται πρόοδος πολύ σύντομα. Επιπλέον, ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, στην αποθήκευση ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό, στην αύξηση της χωρητικότητας εισερχόμενου LNG στην Ελλάδα καθώς, και στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα. Τέλος, έδωσε έμφαση στο project δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον Πρίνο.

Νότης Σαρδελάς, διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα

Στη σημαντική άνοδο της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο διαχειριστής εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα Νότης Σαρδελάς, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία. Σημείωσε ότι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η χώρα μας είναι 37η ανάμεσα σε 120 χώρες όσον αφορά τη χρήση ΑΠΕ. Σημείωσε ωστόσο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια επιβράδυνση της πράσινης μετάβασης, κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης υποδομής για αποθήκευση ενέργειας, καθώς σήμερα απορρίπτεται από το σύστημα περίσσια παραγωγή. Ο κ. Σαρδελάς επίσης αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τη χρηματοδότηση και στην ανάγκη εξασφάλισης νέων επενδύσεων και προαγωγής της ρύθμισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της διαφάνειας.

Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Περίπου 1,6 δις έγγραφα ψηφιοποιούνται σήμερα και στόχος της κυβέρνησης είναι ο πολίτης να έχει όλο το κράτος στο κινητό του, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Παρουσίασε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχευση για αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της Τεχνητής Νοημοσύνης συμπεριλαμβανομένης, σε τομείς όπως η υγεία και η δικαιοσύνη. Ο κ. Παπστεργίου έδωσε έμφαση στις υποδομές που αναπτύσσονται και στην προσπάθεια ψηφιοποίησης διαδικασιών σε τέτοιο βαθμό ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη παρέμβαση, κάτι που εξυπηρετεί τη δημοκρατία και τη διαφάνεια. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου χρειαζόμαστε δομές, όπως είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η διαφθορά είναι κόρη της γραφειοκρατίας».

Σε ερώτημα για το αν πρέπει να υπάρχει προσοχή και σκεπτικισμός στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, σημείωσε ότι η τεχνολογία κάνει πάντα εντυπωσιακά πράγματα, αλλά είναι ζητούμενο τελικά πόση τεχνολογία αντέχουμε. Πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να δούμε τι δεν θελουμε να κάνει η τεχνολογία και να εστιάσουμε σε χρήσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ενδεικτικά σε εφαρμογές όπως είναι οι myGov, MyGreece και ΜyCoast. Αναφορικά με τις προκλήσεις, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι λείπουν τεχνικά χέρια και απαιτείται εκπαίδευση με πρωτοβουλίες επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης προσόντων αλλά και προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων.

Dumitru Alaiba, αναπλ. πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Ψηφιοποίησης της Μολδαβίας

Ο ρόλος των κυβερνήσεων είναι κρίσιμος στην προώθηση νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Ψηφιοποίησης της Μολδαβίας Dumitru Alaiba, που σχολίασε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, ειδικά για μια χώρα όπως η Μολδαβία που επιταχύνει τον βηματισμό της προς την ΕΕ.

Σημείωσε το παράδειγμα της Εσθονίας και τον στόχο εξοικονόμησης πόρων μέσω της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλοι τομείς, όπως οι κοινωνικές πολιτικές. Ο κ. Alaiba πρόσθεσε ότι με την αξιοποίηση της τεχνολογίας η Μολδαβία μπορεί να συγκλίνει με άλλες χώρες ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα υπηρεσιών τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο κυρίως στον δημόσιο. Μιλώντας για τις επιδόσεις της χώρας του, σημείωσε ότι έχει επιταχυνθεί η ψηφιακή μετάβαση, καθώς πριν από έναν χρόνο 30% των δημόσιων υπηρεσιών ήταν διαθέσιμες online και το ποσοστό αυξήθηκε σε έναν χρόνο σε 60%, ενώ στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση στο 100%. Πρόσθεσε ότι ήδη 80% των διαδικασιών και της αλληλεπίδρασης κράτους -επιχειρηματιών γίνεται πλέον online. Την ψηφιοποίηση επιζητούν οι ίδιοι οι πολίτες, σύμφωνα με τον κ. Alaiba, που αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διαφθοράς, εμφανές στις αναδυόμενες οικονομίες, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει η ψηφιοποίηση.

Iwona Sikora, ανώτερη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια, EMEA, Iron Mountain

Στα ψηφιακά δεδομένα, ως το νέο "καύσιμο", αναφέρθηκε η ανώτερη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια, EMEA της Iron Mountain Iwona Sikora, σημειώνοντας ότι το 2023 έχουν παραχθεί δεδομένα που αντιστοιχούν στο 90% των δεδομένων της τελευταίας δεκαετίας. Ζητούμενο είναι πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα δεδομένα με τον σωστό τρόπο, καθώς, όπως εξήγησε, το θέμα δεν είναι μόνο η ανάπτυξη μιας ψηφιακής πύλης εισόδου για επαφή, π.χ. της κυβέρνησης με τους πολίτες αλλά και η πίσω πύλη, που αφορά την αυτοματοποίηση ώστε τα δεδομένα να είναι δομημένα σωστά. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις καινοτομίες που υιοθετήθηκαν με την πλατφόρμα e-EΦΚΑ στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθείται με υποδομές και σχεδιασμό για την κοινωνική ασφάλιση των επόμενων δεκαετιών. Ζητούμενο, σύμφωνα με την κ. Sikora, είναι η διαχείριση του όγκου δεδομένων ώστε να διασφαλίζεται η ποιοτητα και η ασφάλεια. Μιλώντας για την προώθηση της διαφάνειας με τη σταδιακή εξάλειψη του ανθρώπινου παράγοντα, έκανε αναφορά σε εργασίες που απλοποιούνται, με τη διαδικασία "συνομιλώ με τα δεδομένα" (chat with your data), όπως π.χ. στα συμβόλαια, όπου οι δικηγοροι "συνομιλούν με τα δεδομένα τους" όταν πρέπει να διαβάσουν συμβόλαια.

Νίκος Μανιάτης, γενικός διευθυντής Ελλάδας και Κύπρου, ΙΒΜ

Στον ρόλο της μετασχηματιστικής τεχνολογίας στην εξάλειψη της πολυπλοκότητας, με ασφάλεια, αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής Ελλάδας και Κύπρου της ΙΒΜ Νίκος Μανιάτης, αναδεικνύοντας την πρόκληση η αξιοποίηση της τεχνολογίας να οδηγεί σε παραγωγή αξίας και όχι να οδηγεί απλά σε καταναλωτές τεχνολογίας. Παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν το θετικό αποτύπωμα σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια και η οικονομία για να εξηγήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία που θα βοηθήσει αυτήν τη γενιά να επιλύσει προβλήματα. Συνοψίζοντας βασικές προκλήσεις γύρω από την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε αφενός στην ανάγκη κυβερνήσεις και εταιρείες να αξιοποιούν τις τεχνολογίες για καλό σκοπό απομονώνοντας τις κακές χρήσεις και αφετέρου στην εξασφάλιση της διαφάνειας των μοντέλων. Πρόσθεσε ότι αυτό θα οδηγήσει σε συγκριτικό πλεονέκτημα από τη διαδικασία της διαχείρισης των δεδομένων, ιδιωτικών και δημόσιων. Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις έχουν αποστολή να χρησιμοποιούν μοντέλα βάσης που έχουν τον ρόλο οχήματος για τα δικά τους μοντέλα. Αυτά τα μοντέλα βάσης πρέπει να διέπονται από διαφάνεια, πρόσθεσε, με καλυμμένα τα εμπορικά δεδομένα και πρόβλεψη για διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Φώτης Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος, Aambience Services

Οι πλατφόρμες, οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη είναι διαθέσιμα εργαλεία και η πρόκληση είναι η εφαρμογή τους, ο έλεγχος της ταχύτητας και η παρακολούθηση των δεδομένων, σύμφωνα με τον Φώτη Κωνσταντέλλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Aambience Services. Αναφέρθηκε στο τρίπτυχο PPT (people, process, technology), με επίκεντρο τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και την τεχνολογία, που πρέπει να λειτουργούν αρμονικά και είπε ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την τεχνολογία ως υπηρεσία. Μιλώντας για τις διαδικασίες που αναπτύσσουν κυβερνήσεις για τους πολίτες, ο κ. Κωνσταντέλλος σημείωσε ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει για τη σύγκλιση με τις ανάγκες του χρήστη. Κάτι αντίστοιχο ισχύει για τις επιχειρήσεις, όπως είπε. Ανέφερε ενδεικτικά ότι οι επιχειρήσεις μέχρι σήμερα είχαν τα τμήματα ΙΤ για να ελέγχουν θέματα τεχνολογιών, αλλά πλέον απαιτείται ευθυγράμμιση μεταξύ διαφόρων τμημάτων. Πρόσθεσε ότι οι data scientists είναι απαραίτητοι, αν και πρέπει να εκπαιδεύονται στους αλγόριθμους που βελτιώνονται συνεχώς. Η βελτίωση πρέπει να είναι στο DNA όσων ασχολούνται με τον τομέα, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, που εξήγησε ότι μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη ωριμάζουν συνεχώς λόγω της ανάγκης κυβερνήσεων και επιχειρήσεων να απαντούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες εξυπηρέτησης του τελικού χρήστη.

Γιάννης Γεωργούλας, ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος, ECOMMBX

Η τεχνολογία είναι παντού, είναι το μέλλον μας και το μέλλον της επόμενης γενιάς προάγοντας τη διαφάνεια και αλλάζοντας τομείς της καθημερινής μας ζωής, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο διοικητικό σύμβουλο της ECOMMBX Γιάννη Γεωργούλα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ακόμη ενοποίηση κεφαλαιαγορών. Σε αυτό απέδωσε και την αναζήτηση ευκαιριών από τις startups στην αμερικανική αγορά. Σημείωσε επίσης τις αυστηρές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί, τις οποίες χρειαζόμαστε μεν, αλλά με την υπερύθμιση αυξάνονται τα κόστη σε μη βιώσιμα επίπεδα για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλα, απαιτούνται λύσεις σε αυτά τα θέματα. Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της Κύπρου, η οποία αντλεί 13% του ΑΕΠ της από τον τομέα της τεχνολογίας, που είναι 2ος μετά τον τουρισμό, ενώ προσελκύει νέες εταιρείες και ανθρώπινο δυναμικό. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι στη χώρα λειτουργούν πάνω από 300 εταιρείες fintech, ενώ έκρινε κρίσιμο για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών το κατάλληλο προσωπικό αλλά και τον εντοπισμό του κατάλληλου συνεργάτη.