Ολοκληρώθηκε σειρά τοποθετήσεων στην 28η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Economist Impact.  Σημειώνονται ότι η εκδήλωση ολοκληρώνεται σήμερα 4 Ιουλίου και διοργανώνεται στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα  και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συζήτηση έγιναν οι εξής τοποθετήσεις γύρω από την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος

Ο αναστοχασμός επάνω στα όρια της τεχνητής νοημοσύνης και η δημιουργία ψηφιακής μετά θάνατον ζωής βρέθηκαν στο επίκεντρο κύκλου συζήτησης με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμο, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist με την ελληνική κυβέρνηση.

Αφού αναφέρθηκε στην αναντίρρητη αξία και τη θετική πλευρά της τεχνολογίας καθώς επίσης και στις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, στη συνέχεια εστίασε στον διαχρονικό πόθο του ανθρώπου να επικοινωνεί με τους νεκρούς του, καθώς και στην επίτευξη αυτού μέσω τεχνολογικών καινοτομιών. «Είναι κατανοητή η ψυχολογική ανάγκη των μοναχικών ανθρώπων για “τεχνολογική συντροφικότητα”, αντιλαμβανόμαστε τον ανθρώπινο πόνο που απορρέει από το πένθος », σημείωσε ο κ. Άνθιμος, προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται «να προστατευτούμε, νηφάλια και ψύχραιμα». Υπογράμμισε τον προβληματισμό του για τη δημιουργία ψηφιακών ολογραμμάτων ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, εκφράζοντας ανησυχίες ότι ενδεχομένως αρχικά αυτά να λειτουργούν παρηγορητικά, μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να επιμηκύνουν τον πόνο του πένθους.

Ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος προέτρεψε «να φροντίσουμε να παραμείνει κέντρο του τεχνολογικού πολιτισμού μας ο άνθρωπος και όχι τα όποια επιτεύγματά του, όσο γοητευτικά κι αν είναι. Εννοώ ο πραγματικός άνθρωπος, όχι ο εικονικός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την Ορθόδοξη Θεολογία, όλες οι επιστήμες είναι η συνέχεια του δημιουργικού έργου του Θεού, υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι ο προβληματισμός του πάνω στην ψηφιακή μετά θάνατον ζωή είναι «μήπως οδηγήσει στην απώλεια του πραγματικού και μας παραδώσει σε μια διαδικασία αντικατάστασης από την οποία θα απουσιάζει το πραγματικό πρόσωπο». «Δεν αποκλείω, πάντως, η ΤΝ, ύστερα από μια όμορφη περιδιάβαση που θα κάνει στη ζωή μας, να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πολλά από τα μυστήρια της δημιουργίας και να μας φέρει έτσι πλησιέστερα στον Δημιουργό Θεό», σημείωσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος.

Θεοφάνης Τάσης, λέκτορας σύγχρονης φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Alpen-Adria, Austria

Η φιλία, το σεξ και ο θάνατος είναι τρία πεδία τα οποία αναμένεται να δεχτούν σημαντικές επιδράσεις από την εξέλιξη της ΑΙ, σύμφωνα με τον λέκτορα σύγχρονης φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Alpen-Adria της Αυστρίας Θεοφάνη Τάση, ο οποίος μίλησε στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Ειδικότερα, για τη φιλία αναφέρθηκε σε εφαρμογή με δυνατότητα δημιουργίας ενός «ψηφιακού φίλου» με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και με τη δυνατότητα εκπαίδευσής του ως προς τον τρόπο επικοινωνίας του μαζί μας. Αναγνώρισε το ενδεχόμενο μια τέτοια σχέση να έχει θεραπευτικό όφελος για κάποιον με έλλειμμα κοινωνικών δεξιοτήτων ή απομακρυσμένο γεωγραφικά, από την άλλη πλευρά όμως ο καθηγητής αναρωτήθηκε αν –βραχυπρόθεσμα ή έστω μακπροπρόθεσμα– απολέσουμε την ικανότητα της μεταξύ μας επικοινωνίας. Ως προς το σεξ, ο κ. Τάσης εξήγησε ότι η ενσώματη ΑΙ ως sexbot ίσως θα μπορούσε να είναι επωφελής στη θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών και στην εύρεση σεξουαλικού συντρόφου, παράλληλα όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος αδυναμίας για εγγύτητα, της πραγμοποίησης της γυναίκας και αλλοτρίωσης στον έρωτα ή ενδεχόμενης χρήσης με τρόπο που να προσβάλει την αξιοπρέπεια του άλλου, σημείωσε.

«Τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά βλέπαμε δύο ψηφιακούς κλώνους (π.χ. των θανόντων γονέων μας) να τσακώνονται στο σαλόνι του σπιτιού μας;» Με αυτό το ερώτημα ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τους προβληματισμούς που απορρέουν από την κατασκευή ψηφιακών ολογραμμάτων ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, μαζί με τη συνακόλουθη αυτονομία επικοινωνίας τους μαζί μας, για να αναρωτηθεί επίσης αν μπορούμε πραγματικά να ξεπεράσουμε με αυτόν τον τρόπο ποτέ το πένθος ενός θανάτου. «Ευελπιστώ ότι θα δημιουργηθεί μια σχετική συνείδηση για αυτά τα ζητήματα στους πολίτες. Πρέπει να προστατεύσουμε την ανθρωπινότητά μας», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ.Τάσης.

Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων, Alba Graduate Business School, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Πρέπει να είμαστε συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές με την τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε από το βήμα του Economist ο πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων του Alba Graduate Business School-Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Κώστας Αξαρλόγλου. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) δημιουργεί τη δυνατότητα για απίστευτη αύξηση της παραγωγικότητας, πρόσθεσε. Συνδέοντας το θέμα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, επεσήμανε ότι η ΑΙ μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τους πόρους που απαιτούνται για την εκπλήρωση των SDGs, για παράδειγμα όσον αφορά την ισότητα ευκαιριών στη μάθηση. Αν την προγραμματίσουμε σωστά, πρόσθεσε, η ΑΙ ξέρει τι να κάνει, αλλά εναπόκειται σε εμάς να θέτουμε τα σωστά ερωτήματα και τις σωστές προτεραιότητες, και αυτό δεν είναι ένα τεχνοκρατικό θέμα, υπογράμμισε ο κ. Αξαρλόγλου.

Σχετικά με την επίδραση της ΑΙ στις ανθρώπινες σχέσεις, νωρίτερα ο κ. Αξαρλόγλου αναρωτήθηκε κατά πόσο αυτή συμβάλλει στη φιλία διά το αγαθόν –αναφερόμενος και στον Αριστοτέλη– και μάλιστα με ανθρώπους που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πάρα πολύπλοκο φαινόμενο. Εμείς ως ανθρώπινο είδος θα πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για την εξέλιξή της. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να καταλάβουμε και για αυτό χρειαζόμαστε εξειδίκευση και ολική προσέγγιση με βάση τον άνθρωπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αξαρλόγλου.

Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, NOVA Greece

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερα νέα πεδία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της NOVA Greece Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist. Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παραδείγματα την αξιοποίηση της ΑΙ στην πρόληψη πυρκαγιάς, στο εθνικό μητρώο για τον καρκίνο (με στόχο, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη ανάπτυξη νέων θεραπειών) και την αντιμετώπιση της τηλεοπτικής πειρατείας. Ο ίδιος σημείωσε ότι το «πρόσημο» από τη χρήση της ΑΙ προς το παρόν είναι ιδιαίτερα θετικό. Περαιτέρω, έδωσε έμφαση και στις ανησυχίες που υπάρχουν σε σχέση με την ιδιοκτησία των δεδομένων, αναφερόμενος στη χρήση από μεγάλες εταιρείες δεδομένων που δεν τους ανήκουν, και σε σχέση με τον ανοιχτό ή κλειστό κώδικα, τασσόμενος υπέρ του να αυξηθούν οι «κοιτίδες» ανοιχτού κώδικα, προκειμένου να υπάρξει εκδημοκρατισμός της χρήσης της ΑΙ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2g0pdqkwcbl)

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας

Μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες μονάδες της επικράτειας, προανήγγειλε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε, θα υπογραφούν άμεσα δύο υπουργικές αποφάσεις, για τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν ιδιωτικό έργο πέραν του ωραρίου τους και για τη νέα μορφή κινήτρων στις άγονες περιοχές, όπου θα μπορούν να παρέχονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών. Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο και για ακόμη μία ανακοίνωση εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στις ελλείψεις με φόντο τους άγονους διαγωνισμούς.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε πως ο μεγάλος στόχος του «είναι να επιτευχθεί η μείωση των συνολικών επιστροφών στο φάρμακο κατά 200-300 εκατ. μέσω 2024», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα επιτευχθεί η μεταρρύθμιση που κάναμε με τα κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την ψηφιακή μεταφορά μέσω της ΗΔΙΚΑ των διαγνωστικών εξετάσεων». Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μειωθούν οι ελλείψεις στα φάρμακα, τονίζοντας πως ήδη στην αγορά είναι εμφανής και οι ελλείψεις είναι πολύ λιγότερες συγκριτικά με τις αρχές της χρονιάς, όπως είπε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2g0s0sq2dn5)

Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)

Απαντήσεις για το πώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το φάρμακο έδωσε, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, σημειώνοντας –μεταξύ άλλων– πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Αρχικά, όπως είπε, «στο κομμάτι με τις ελλείψεις φαρμάκων που είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «η φαρμακοβιομηχανία και ο τρόπος που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα συνολικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2019 και μετά, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί με λίγους πόρους να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια παραγωγή, η οποία τελικά θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων, στο να έχουν οι ασθενείς προσβασιμότητα σε φάρμακα και δεύτερον θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Τέλος, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» η ELPEΝ, το οποίο «θα καταλήξει σε ένα παραγωγικό και ερευνητικό οικοσύστημα 60.000 τ.μ. Και στο τέλος του 2026 θα έχουμε πάνω από 1.700-1.800 εργαζόμενους», όπως σημείωσε.

Adrian Van den Hoven, γενικός διευθυντής, Medicines for Europe

Στο γεγονός ότι η φαρμακοβιομηχανία «έχει μεγαλώσει τόσο πολύ στην Ευρώπη» στάθηκε στην παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής, Medicines for Europe Adrian Van den Hoven, επισημαίνοντας ότι το 70% των συνταγών στη Γηραιά Ηπειρο είναι πλέον γενόσημα. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερους κατασκευαστές να μπουν στην αγορά και το να στηρίξουμε την αγορά των γενοσήμων είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Van den Hoven σημείωσε πως «στην Ελλάδα έχουμε δει μια σημαντική προσπάθεια στο να γίνουν επενδύσεις για τη στήριξη της αγοράς και της παραγωγής γενοσήμων, και η χώρα είναι ηγέτιδα στην κατασκευή αυτού του είδους των φαρμάκων». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην κατασκευή φαρμάκων στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι ιδίως από χώρες που μπορεί να μην είναι πάντοτε φιλικές. «Οφείλουμε λοιπόν να προάγουμε αυτήν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε η αγορά να είναι βιώσιμη και με την παροχή φθηνών αποτελεσματικών φαρμάκων να αποφύγουμε τα προβλήματα των ελλείψεων», είπε κλείνοντας.

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης

Μήνυμα πως «ο τομέας της κυκλικής οικονομίας προσελκύει όλο και περισσότερες επενδύσεις», έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για τις αμερικανικές επιχειρήσεις». Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πληρότητα τις προκλήσεις, με την Ελλάδα να παραμένει πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση, ενώ τόνισε ότι το αποκαλούμενο και ως «Green Deal» στοχεύει σε 1 τρισ. ευρώ βιώσιμων επενδύσεων μέχρι το 2030 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Βασικός στόχος είναι να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τα επενδυτικά κεφάλαια, παρέχοντας ένα ελκυστικό περιβάλλον για Έλληνες και ξένους επενδυτες, απλοποιώντας τις διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2g43oin1ivd)

Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Στη σημασία της κυκλικής οικονομίας, με προοπτικές για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει ένα σχέδιο δράσης για τη μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην κυκλική της μορφή. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως «σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας, μετατόπιση του επιχειρηματικού μοντέλου, καινοτομία στη χρήση υλικών και αλλαγή των συνηθειών μας». Ταυτόχρονα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «η προώθηση της κυκλικής οικονομίας αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και να αποφέρει πάρα πολύ σημαντική εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2g0qu2mh995)

Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος, TEXAN Environmental Management

Για τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας μίλησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της TEXAN Environmental Management Παναγιώτης Μούργος, τονίζοντας ότι η χώρα «είναι περισσότερο από τότε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, με ικανό ανθρώπινο δυναμικό και είναι επίσης το hub για να εξάγουμε τα μηχανήματα ανακύκλωσης στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Μούργο, η χώρα μπορεί να πρωτοπορεί, να καινοτομεί και να είναι σημείο αναφοράς στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, που είναι ένας κομβικός παράγοντας ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις υποστηρικτικές πολιτικές από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης: «Εμείς ως όμιλος ΤΕΧΑΝ, έχουμε τρέξει ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, σύμφωνα με το οποίο διαθέτουμε 1 εκατ. ευρώ και ο κόσμος θα αποφασίσει πώς θα το μοιράσει. Πριν λίγο διάστημα έγινε η ψηφοφορία από τους πολίτες, στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, κατατέθηκαν προτάσεις από πολλούς φορείς σε τέσσερις τομείς: κοινωνία, περιβάλλον, παιδεία, υγεία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Τους βασικούς πυλώνες στο κομμάτι των υποδομών και των μεταφορών που βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πως προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ασφάλειας και η ψηφιοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ήδη έχουν παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος Ακτιο-Αμβρακία και ο Ε65 στην κεντρική Ελλάδα, ενώ το καλοκαίρι του 2025 ολοκληρώνεται ο δρόμος Πάτρα-Πύργος. Τον Νοέμβριο του 2024 παραδίδεται η βασική γραμμή του μετρό στη Θεσσαλονίκη και η επέκταση προς την Καλαμαριά το δεύτερο 6μηνο του 2025. Το 2027 θα ολοκληρωθεί ο Fly Over στη θεσσαλονίκη, ενώ το αεροδρόμιο στο Καστέλι έχει υλοποιηθεί σε ένα ποσοστό 35% και έχουν μπει εργοτάξια στον ΒΟΑΚ. Παράλληλα, στους πυλώνες του Yπουργείου περιλαμβάνονται η υλοποίηση μεγάλων αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε πως ενισχύεται η ηλεκτροκίνηση, με 9.200 συμπατριώτες μας να έχουν επιδοτηθεί με 32 εκατομμύρια ευρώ το τελευταίο εξάμηνο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2g0t1gge8zl)

Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Η περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, ο οποίος τόνισε πως έχει προχωρήσει η κατάρτιση περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης τα οποία τώρα εμπλουτίζονται με συγκεκριμένους δείκτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης «υπάρχουν σημαντικές ανισότητες και σε επίπεδο υποδομών, που εκτείνονται από τα αντιπλημμυρικά έργα και φτάνουν μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων σε έργα τα οποία αφορούν πάρα πολύ την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και σε έργα τα οποία αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα». Αυτός ο σχεδιασμός, όπως τόνισε, έλειπε «και για πρώτη φορά έχουμε στη χώρα μια πυκνή και λεπτομερή καταγραφή των έργων που πραγματοποιούνται, κάτι που αυτομάτως μας δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις αδυναμίες και τους λόγους δυσλειτουργιών που εμφανίζονται».

Στέφανος Αγιάσογλου, διευθύνων σύμβουλος, Ο.ΣΥ.

Ως μια χρονιά ορόσημο χαρακτήρισε το 2024 για την αστική συγκοινωνία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.ΣΥ. Στέφανος Αγιάσογλου, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά μετά το 2009 ξεκίνησε η ανανέωση του στόλου, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στην τεχνολογία κινητικότητας.

Ο κ. Αγιάσογλου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ο.ΣΥ. πρωτοπορώντας επεκτείνει τη δράση της στην υδρογονοκίνηση. «Μέσα στο 2024 θα πάρουμε δύο λεωφορεία υδρογόνου στον στόλο μας για να μπορούμε να δοκιμάσουμε πώς λειτουργεί το υδρογόνο και αυτό γίνεται για να προετοιμάσουμε την επόμενη φάση του διαγωνισμού, που μέσα σε αυτόν θα είναι και 100 λεωφορεία υδρογόνου. Αρα λοιπόν θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε την τεχνογνωσία που χρειάζεται για να τα λειτουργήσουμε όπως πρέπει προς όφελος των πολιτών της Αθήνας», υπογράμμισε ο κ. Αγιάσογλου.

Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής


"Τα οφέλη της ανάκαμψης δεν διοχετεύονται στην οικονομία" υποστήριξε από το βήμα του Economist o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Nίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μίλησε για "δήθεν πανηγυρικούς ρυθμούς ανάπτυξης". Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι "την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα αναπτύχθηκε σωρευτικά με ανάπτυξη μόλις 5,8% του ΑΕΠ, με μέσο ρυθμό 1,4% του ΑΕΠ, παρά τους πακτωλούς των πόρων που εισρέουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και οι οποίοι δεν έχουν αξιοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο". Ειδικότερα, επικαλέστηκε την έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας ότι "σωρευτικά την περίοδο 2021-2023 μόνο το 45% των συνολικών κονδυλίων των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα έχει διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία".

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την ανάγκη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να υιοθετηθούν "συμπεριληπτικές πολιτικές τόσο στην οικονομία και όσο και στη λειτουργία της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ώστε εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες να σταματήσουν να νιώθουν ότι βρίσκονται εκτός των τειχών και πως η καθημερινή τους ζωή εξαντλείται απλώς σε έναν αγώνα για την επιβίωση χωρίς προοπτική". Όπως είπε, "βιώσιμη ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας και μείωση των ανισοτήτων" είναι το τρίπτυχο στο οποίο δίνει έμφαση η σοσιαλδημοκρατία.

"Μέσα σε 4 χρόνια οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 42% για τις οικογένειες και κατά 51% για τους φοιτητές", επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Ανδρουλάκης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για απουσία κοινωνικής στέγασης στα πρότυπα άλλων χωρών.

"Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θα μείνει ως η περίοδος της μεγαλύτερης αισχροκέρδειας. Μιλούσε για μεταρρυθμίσεις, όμως άφησε την αγορά αρρύθμιστη, γεμάτη από ολιγοπώλια με τα οποία δεν συγκρούστηκε", σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο πεδίο του πληθωρισμού.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2g47pc2we6x)