Ολοκληρώθηκε σειρά τοποθετήσεων στην 28η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Economist Impact. Σημειώνονται ότι η εκδήλωση ολοκληρώνεται σήμερα 4 Ιουλίου και διοργανώνεται στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Διακεκριμένοι ομιλητές μίλησαν για το ελληνικό χρέος:

Julia Lendvai, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Την ανάγκη υλοποίησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Julia Lendvai, η οποία βέβαια, δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της χώρας, ιδίως σ' ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, εστίασε στην ανάγκη σύγκλισης με την ΕΕ, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Παράλληλα, η κ. Lendvai εξήρε τη σημασία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στα μέτωπα της δικαιοσύνης, της αγοράς εργασίας, του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου, της φορολογικής και δημόσιας διοίκησης κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο, επικεντρώθηκε στην αναδιάρθρωση των δημόσιων προμηθειών, στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου, στη βελτίωση της εκπαίδευσης, καθώς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Joong Shik Kang, επικεφαλής αποστολής στην Ελλάδα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο επικεφαλής αποστολής στην Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Joong Shik Kang αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω μείωση του χρέους, κάτι το οποίο θα μπορούσε να συμβεί με το κατάλληλο μίγμα πολιτικής. Χρειαζόμαστε, εξήγησε, μια πολιτική, η οποία θα προωθεί την υψηλή ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο. «Εάν έχουμε δημοσιονομική εξυγίανση, αυτό βοηθά στο να πετύχουμε βιώσιμο χρέος» σχολίασε. Εν ολίγοις απαιτείται ένα μίγμα πολιτικών, το οποίο αφενός θα διατηρεί την ανάπτυξη, αφετέρου θα συμβάλλει στη δημοσιονομική σταθερότητα, είπε. Σ' αυτό το σημείο, δε, κατέστησε αναγκαία την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων, ιδίως σε τομείς που υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Paolo Fioretti, επικεφαλής αποστολής στην Ελλάδα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)

Τη σημασία αξιοποίησης της τρέχουσας κερδοφορίας των τραπεζών εξήρε ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα Paolo Fioretti, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό είναι το κλειδί, ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την πορεία μετασχηματισμού τους. Όπως επεσήμανε, ο κλάδος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας. Η εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών, η μείωση κόκκινων δανείων και η επιστροφή στην κερδοφορία μπορούν να ξεκλειδώσουν τη μελλοντική ανάπτυξη, φυσικά με την υποστήριξη και του Ταμείου Ανάπτυξης, επεσήμανε μεταξύ άλλων.


28th Annual Economist Government Roundtable-P. Fioretti, European Stability Mechanism


Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος, Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ)

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον όγκο επενδύσεων στην τελευταία 5ετία, παρατήρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος μεταξύ άλλων χαιρέτισε και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Πλέον, όπως επεσήμανε, 1 στα 2 ευρώ προέρχεται από το εξωτερικό. «Έχουμε μια πιο διευρυμένη εξαγωγική βάση, πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας [...] αυτά που εξάγουμε περιλαμβάνουν και αγαθά high tech» συμπλήρωσε. Έσπευσε να σημειώσει ότι, παρότι είναι σημαντικό να έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα, το επόμενο στάδιο είναι να βελτιώσουμε τη μικρο-οικονομική πτυχή, δηλαδή να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, ώστε έτσι να πετύχουμε τη σύγκλιση με την Ε.Ε.

Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος, BC Partners Europe

Η Ελλάδα απεδείχθη ότι ήταν ένα success story ανάκαμψης και πλέον πρέπει να γίνει και ένα success story μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τον πρόεδρος της BC Partners Europe Νίκο Σταθόπουλο. Εξήγησε ότι η χώρα έγινε ένα παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Βγήκε από μια δύσκολη συγκυρία, με μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση δημιουργώντας αποθέματα ανάπτυξης συγκριτικά με άλλες χώρες, σημείωσε ο κ.Σταθόπουλος, προσθέτοντας ότι το μόνο για το οποίο θα ενθάρρυνε την κυβέρνηση είναι να έχει το θάρρος να δρα.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο περιβάλλον πληθωρισμού, σημείωσε ότι βιώνουμε δομικά υψηλά επιτόκια, μετά από μια δεκαετία και πλέον με υπερβολικά χαμηλά επιτόκια που δημιούργησαν υψηλές αποτιμήσεις και ως εκ τούτου οι επενδυτές είναι επιλεκτικοί στους τομείς που τοποθετούνται στοχεύοντας σε εταιρείες με προοπτικές ανάπτυξης. Ανέφερε ως παράδειγμα τον κλάδο καταναλωτικών ειδών που επηρεάζεται από τις πληθωριστικές πιέσεις και έδωσε έμφαση στο διεθνές περιβάλλον, που επίσης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις και σε παράγοντες που σχετίζονται με τις εκλογές, μιας και μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού φέτος θα βρεθεί στις κάλπες. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το επενδυτικό περιβάλλον, όπως είπε, συνιστώντας επαγρύπνηση.

Ερωτηθείς για την Ευρώπη, σημείωσε ότι ήταν το λίκνο της σταθερότητας κι έχει γίνει ένα πρόβλημα, με έναν πόλεμο στην περιοχή της, παρενέργειες του brexit, εθνικισμούς και κρίση ηγεσίας. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά ανησυχεί για το πώς θα εξελιχθεί η Ευρώπη, καθώς έχει γίνει πιο αδύναμη στο πεδίο της διπλωματίας και της επιρροής στις εξελίξεις.

Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Eurogroup, υπουργός Δημοσίων Δαπανών, Εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Ιρλανδίας

Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. Όπως είπε, μειώσαμε τον πληθωρισμό την τελευταία διετία και παρά το γεγονός ότι το κόστος ζωής παραμένει πρόβλημα –υπάρχει διαφορά μεταξύ της πτώσης του πληθωρισμού και της πτώσης των τιμών– αποφύγαμε την ύφεση κι έχουμε μια μέτρια μεσοπρόθεσμη προοπτική για την ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, από το 2020, σημείωσε ότι από την ενισχυμένη εποπτεία πέρασε σε ανάπτυξη πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ, που θεωρείται ένα από τα θαύματα στην ευρωζώνη. Μίλησε ενδεικτικά για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και σχολίασε τη θετική συνεισφορά του ‘Ελληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη αλλά και του προκατόχου του Χρήστου Σταϊκούρα. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για μείωση του χρέους, για διατήρηση των επενδύσεων και αξιοποίηση εργαλείων όπως το Next Generation eu. Σημείωσε επίσης ως ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρώπη την έλλειψη ενιαίας αγοράς αναφερόμενος στη συζήτηση που αναπτύσσεται εντός της ΕΕ για την έκθεση του Ενρίκο Λέτα και του Μάριο Ντράγκι και την ανάγκη εστίασης σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Όπως είπε, στην Ευρώπη έχουμε το κεφάλαιο και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος όλων των χωρών υιοθετώντας τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις, νομοθετική ατζέντα για βελτίωση της λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με ενίσχυση της εποπτικής αρχής, απλούστευση του νομικού πλαισίου για συγχωνεύσεις και εξαγορές με φορολογικά κίνητρα στις μικρές εταιρείες, εκσυγχρονισμό των δημοσίων επενδύσεων και αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες προτεραιοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την ανάδειξη του 5ου πυλώνα στον τραπεζικό κλάδο και προανήγγειλε μέχρι τέλος του έτους πρωτοβουλίες στην στεγαστική πολιτική, την λεγόμενη κοινωνική αντιπαροχή μέσω ΤΑΙΠΕΔ, το πρόγραμμα "Σπίτι Μου" μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με ταυτόχρονη παρέμβαση στην πολιτική επιδομάτων και δράσεις για το δημογραφικό.

Ο υπουργός σημείωσε ότι τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα χωρίς να γίνει παράδεισος έκανε σημαντικά βήματα και εστίασε στο γεγονός ότι 400.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά, που σημαίνει ότι βίωσαν πιο ήπια τον πληθωρισμό. Αναφέρθηκε στη δημοσιονομική σοβαρότητα και τη φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική που έφεραν αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αποτελεί θετική έκπληξη στην Ευρώπη παρά τις διεθνείς προκλήσεις και αναταράξεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η ανταγωνιστικότητα αλλά και πολιτικές εντάσεις ενόψει εκλογών σε ΗΠΑ και Γαλλία.

Σημείωσε δύο μηνύματα, αφενός για την Ευρώπη ότι πρέπει να δει χωρίς καθυστέρηση τα του οίκου της, με επίκεντρο στρατηγική αυτονομία και ανταγωνιστικότητα, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, μεταναστευτικό, δημογραφικό και καθημερινότητα των πολιτών και αφετέρου για την Ελλάδα ότι πρέπει να αυξήσει την ανθεκτικότητά της και να κλείσει οριστικά τις πληγές της περασμένης δεκαετίας συγκλίνοντας με τον μ.ο. της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε τις προτεραιότητες, όπως η συνέχιση φιλοαναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, συνετή δημοσιονομική πολιτική και άσκηση αποτελεσματικής και δίκαιης κοινωνικής πολιτικής.


28th Annual Economist Government Roundtable-K. Hatzidakis, minister of national economy and finance

Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα

Ένας τομέας που πήγε από την κόλαση στον παράδεισο τα τελευταία χρόνια είναι οι τράπεζες, που πλέον διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Παύλο Μυλωνά, o οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει τι θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητά του. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον μετασχηματισμό των τραπεζών μετά την κρίση, που αποτελεί οδικό χάρτη, στην προσέλκυση ταλέντων αλλά και στις επενδύσεις που υλοποιεί ο κλάδος σε νέες τεχνολογίες, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι το 98% των συναλλαγών γίνονται πλέον εκτός γκισέ.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας, αν και η σύγκλιση με την ΕΕ απαιτεί βήματα ακόμη, με τον ρόλο των τραπεζών να αποτελεί κλειδί. Σύμφωνα με τον κ.Μυλωνά, η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει ξένες επενδύσεις, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να αναμένεται να διαμορφωθούν το 2024 στο 3,5% του ΑΕΠ, ήτοι νέο ρεκόρ. Η χώρα, όπως πρόσθεσε, για 4η χρονιά σημειώνει υπερ-επιδόσεις, η ανάπτυξη ωριμάζει, με πιο ευρεία βάση και μιλώντας για τον ρόλο του τραπεζικού τομέα στην υποστηριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι οι τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση από ποτέ, κατάλληλα προετοιμασμένες, με ισχυρή ρευστότητα, ίδια κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, επιστρέφοντας σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα στην έγκριση δανείων και χρηματοδοτώντας περίπλοκα project –όπως στην ενέργεια– που καθιστούν την Ελλάδα hub στην ευρύτερη περιοχή, όπως εξήγησε.