avatar

Ραδιοβάρκα ο Άγρυπνος
Μάνος Τσιλιμίδης

Μικρή ανάσα για τους δανειολήπτες - "Έρχονται επιπλέον µειώσεις από την ΕΚΤ"

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Στο 5,54% έπεσε το µέσο επιτόκιο για νέες χορηγήσεις

stournaras-trapeza
Σε πτωτική τροχιά έχουν αρχίσει να µπαίνουν τα επιτόκια των δανείων, µετά την πρώτη µείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο. Μιλώντας στο Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτίµησε ότι είναι λογικό να υπάρξουν δύο ακόµη µειώσεις επιτοκίων εντός του έτους. Τα στοιχεία για τον πληθωρισµό και την οικονοµική επέκταση «ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω µειώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ, επισηµαίνοντας ωστόσο ότι η ΕΚΤ παραµένει σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσει να είναι, ακόµα κι αν υπάρξουν δύο ακόµη µειώσεις επιτοκίων. Τα στοιχεία Μαΐου που δηµοσίευσε χθες η ΤτΕ για τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων δίνουν τα πρώτα δείγµατα εισόδου του κόστους χρήµατος σε πτωτική πορεία. Το µέσο σταθµισµένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις µειώθηκε κατά 44 µονάδες βάσης, στο 5,54%. Ειδικότερα, το µέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων µε κυµαινόµενο επιτόκιο µειώθηκε κατά 15 µ.β., στο 4,96%.

Το µέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισµένη διάρκεια (δάνεια µέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούµενους λογαριασµούς) µειώθηκε κατά 8 µ.β., στο 14,99%. Ωστόσο, το µέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων µε συγκεκριµένη διάρκεια και κυµαινόµενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 17 µ.β., στο 12,11%. Το µέσο επιτόκιο των επιχειρηµατικών δανείων χωρίς συγκεκριµένη διάρκεια παρέµεινε σχεδόν αµετάβλητο, στο 6,67%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελµατικών δανείων µειώθηκε κατά 6 µ.β., στο 7,61%. Το µέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηµατικών δανείων µε συγκεκριµένη διάρκεια και κυµαινόµενο επιτόκιο µειώθηκε κατά 54 µ.β., στο 5,39%.

Το µέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης µε κυµαινόµενο επιτόκιο προς µικροµεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5 µ.β., στο 6,17%. Ως προς το ύψος του δανείου, το µέσο επιτόκιο για δάνεια µέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 5 µονάδες βάσης, στο 5,76%, για δάνεια από 250.001 µέχρι 1.000.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 6 µονάδες βάσης, στο 6,14%, ενώ για δάνεια άνω του 1.000.000 ευρώ µειώθηκε κατά 69 µονάδες βάσης, στο 5,25%.

Καταθέσεις

Οι µειώσεις επιτοκίων δεν αφορούν ακόµη τις καταθέσεις, όπου τα επιτόκια παρέµειναν αµετάβλητα. Το µέσο σταθµισµένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέµεινε στο 0,55%, µε το επιτόκιο ταµιευτηρίου νοικοκυριών στο 0,03% (επιχειρήσεις 0,17%) και το επιτόκιο προθεσµιακών διάρκειας έτους στο 1,83% για νοικοκυριά και 3,18% για επιχειρήσεις.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»