Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες πρόκειται να ολοκληρωθούν το Σάββατο 31 Αυγούστου, με τους καταστηματάρχες να «ρίχνουν» στην αγορά τα προϊόντα σε πολύ δελεαστικές τιμές.

Ο στόχος που θέτουν οι επιχειρηματίες είναι ο συνολικός τζίρος Ιουλίου και Αυγούστου να κινηθεί πάνω από τον περσινό πήχη των 7 δισ. ευρώ. Λόγω των θερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα θα μπορούν -προαιρετικά- να είναι ανοιχτά την Κυριακή 14 Ιουλίου, με το πλαίσιο ωραρίου να καθορίζεται από τις 11:00 έως τις 20:00.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις της λιανικής στον τρόπο με τον οποίο θα προβάλλουν τη μειωμένη τιμή, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να είναι υπολογισμένη με απόλυτη ακρίβεια.

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, πρέπει να υποδεικνύεται και να αποδεικνύεται η αρχική τιμή, προ της έκπτωσης. Οι δύο αναγραφόμενες τιμές, αρχική και τελική, πρέπει να αποτυπώνονται υποχρεωτικά, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής.

Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά είτε η μείωση συγκεκριμένου ποσού είτε το ποσοστό έκπτωσης. Εάν η επιχείρηση προβεί σε διαδοχική μείωση τιμών, μπορεί να κρατήσει την αρχική διαγραφόμενη τιμή έως 60 ημέρες.