avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

Ζητούν παράταση φορολογικών δηλώσεων µέχρι 30 Σεπτεµβρίου - Γιατί μπλοκάρονται οι δηλώσεις

Τι να προσέξετε

Οι λογιστές καταγράφουν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

forologiki-dhlosi
Βροχή αιτηµάτων για παράταση της προθεσµίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φτάνει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών από λογιστές και φοροτεχνικούς, που επικαλούνται προβλήµατα, κενά και καθυστερήσεις, οι οποίες µπλοκάρουν τη διαδικασία και ενώ 4 στα 10 νοικοκυριά δεν έχουν πατήσει το κουµπί της αποστολής, παρότι αποµένουν 18 ηµέρες µέχρι την καταληκτική ηµεροµηνία.

«Επιβεβλημένη»

Η Πανελλήνια Οµοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελµατιών επισηµαίνει ότι είναι επιβεβληµένη η παράταση φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νοµικών προσώπων µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου 2024, καθώς µέχρι τις 26 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 2.300.000 δηλώσεις, συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για τις 423.000 δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτοµάτως µετά τη διαπίστωση ύπαρξης ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων. Οι λογιστές καταγράφουν λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων:

Λανθασµένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων. Υπάρχουν ακόµα αναφορές για λανθασµένους τόκους από ορισµένες τράπεζες.

Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1. Υπάρχουν ακόµα τέτοιες αναφορές.

Εκκρεµεί ακόµα από τη ∆ΥΠΑ η ανάρτηση επιδοµάτων του προγράµµατος προεργασίας.

∆εν αναγνωρίζονται οικισµοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνοµα του οικισµού, όπως είναι δηλωµένο στο µητρώο της ΑΑ∆Ε, δεν ταυτίζεται πλήρως µε το όνοµα του οικισµού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.

Όσοι συνταξιούχοι πήραν αναδροµικά από το Μετοχικό Ταµείο δεν είχαν συµπεριληφθεί στον κωδικό 269. Το πρόβληµα επιλύθηκε στις 8 Ιουνίου, αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

Πολλοί αγρότες φορολογούνται µε τον τεκµαρτό τρόπο λόγω προβλήµατος του ΚΑ∆ στο µητρώο.

Το σύστηµα ενηµερώθηκε στις 7 Ιουνίου για την έκτακτη οικονοµική ενίσχυση που δόθηκε σε συνταξιούχους το 2023, αλλά οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

∆εν ενηµερώθηκε η βεβαίωση αποδοχών των µακροχρόνια ανέργων µε την έκτακτη οικονοµική ενίσχυση που έλαβαν µέσα στο 2023. Το πρόβληµα επιλύθηκε στις 7 Ιουνίου, αλλά δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνοµικών άλλαξαν στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζηµίωση. ∆εν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

Σε περίπτωση που επιτηδευµατίας είχε και εισόδηµα από µισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδοµικών ενσήµων (κωδικός 311), το σύστηµα όχι µόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκµαρτό εισόδηµα, αλλά, αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις µισθωτές υπηρεσίες µε αποτέλεσµα λανθασµένης εκκαθάρισης.

Αν κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης απαιτείται αλλαγή των στοιχείων, ο κωδικός επιβεβαίωσης από την ΑΑ∆Ε έχει καθυστέρηση πολλών ωρών.

Για τους φορολογούµενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιµα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν µετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις µικρές πόλεις όσο και στα µεγάλα αστικά κέντρα.

Συνηθισμένες παραλείψεις

Επίσης προβλήµατα εντοπίζονται και στις αυτόµατες φοροδηλώσεις:

Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης υπήρχε πρόβληµα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασµένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.

Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτοµάτως και το προστατευόµενο τέκνο είχε εισοδήµατα το έτος 2023, το τέκνο δεν µπορεί να υποβάλει φορολογική δήλωση, γιατί µπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσµα είναι να µην µπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η µία δήλωση µπλοκάρει την άλλη.

Υποβλήθηκαν προσυµπληρωµένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συµπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.

Υποβλήθηκαν προσυµπληρωµένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.

Υποβλήθηκαν προσυµπληρωµένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστηµα µετέφερε λανθασµένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.

Υποβλήθηκαν προσυµπληρωµένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστηµα µετέφερε λανθασµένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά. 

Υποβλήθηκαν προσυµπληρωµένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συµπεριλήφθηκαν αναπηρίες.

Υποβλήθηκαν προσυµπληρωµένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καµία περίπτωση δεν συµπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων, εφόσον πραγµατοποιήθηκαν µέσα στο 2023.

Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»