Φύλλο και φτερό κάνουν οι ελεγκτές της εφορίας τις τρεις εταιρείες εμπορίας κινητών τηλεφώνων, στις οποίες αποκαλύφθηκε τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή και επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 130.520.000 ευρώ! Η αποκάλυψη του κυκλώματος, που -σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- εκμεταλλευόταν το πλαίσιο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών για να μην καταβάλλει ΦΠΑ και αφού πωλούσε τα κινητά τηλέφωνα στην Ελλάδα προχωρούσε παράλληλα σε εικονικές εξαγωγές προς ευρωπαϊκές αποθήκες, έχει σημάνει συναγερμό στην ΑΑΔΕ, η οποία ξεκινά μεγάλη έρευνα και σε άλλες εταιρείες που πωλούν κινητά μέσω market places και άλλων πλατφορμών.

Τριπλή διασταύρωση των στοιχείων

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά για την αποκάλυψη του κυκλώματος φοροδιαφυγής, ο ειδικός λογάριθμος της ΑΑΔΕ χτύπησε «κόκκινο» και οδήγησε τους ελεγκτές σε δύο επιχειρήσεις, οι οποίες πωλούσαν κινητά και έβαζαν στην τσέπη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να τα δηλώνουν. Οι ελεγκτές προχώρησαν σε τριπλή διασταύρωση των στοιχείων από το market place, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις έκαναν τις πωλήσεις, το myDATA και το VIES, δηλαδή το σύστημα ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Από τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι μόνο για το 2017 και το 2018 οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δήλωναν εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές με πολύ μεγάλους τζίρους. Δηλαδή διέθεταν τα προϊόντα τους εντός Ελλάδας χωρίς την έκδοση φορολογικού παραστατικού, ενώ ταυτόχρονα -εκδίδοντας εικονικά παραστατικά- δήλωναν για τα ίδια προϊόντα ενδοκοινοτική παράδοση σε αποθήκες που διατηρούσαν εκτός ελλαδικού χώρου, αποφεύγοντας έτσι την απόδοση του ΦΠΑ.

Διαβάστε ακόμα: "Λαβράκι" της ΑΑΔΕ: Εντόπισαν μεγάλο κύκλωμα φοροδιαφυγής εμπορίου κινητών τηλεφώνων

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, στις δύο εταιρείες καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ποσού 76.000.000 και 54.200.000 ευρώ. Η έρευνα οδήγησε και σε μια τρίτη επιχείρηση, η οποία εφάρμοζε παρόμοια πρακτική αλλά σε μικρότερη κλίμακα, και σε αυτή καταλογίστηκε πρόστιμο 320.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο έλεγχος συνεχίζεται τόσο στις υπόλοιπες οικονομικές χρήσεις των τριών επιχειρήσεων όσο και σε άλλες εταιρείες που πωλούν κινητά μέσω market places και άλλων πλατφορμών.

Στελέχη με γνώση των μεθόδων τύπου καρουζέλ ή άλλων που χρησιμοποιούν συχνά οι επιτήδειοι για να «κλέψουν» τον ΦΠΑ, όπως είναι η εκμετάλλευση των ενδοκοινοτικών παραδόσεων μέσω εικονικών εξαγωγών, λένε ότι η δράση των εταιρειών αυτών έχει ως σκοπό την απαλλαγή από τον φόρο των εμπορευμάτων που εξάγονται.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»