Στο 155% φτάνει το ωρομίσθιο για έναν εργαζόμενο σε επιχείρηση με καθεστώς εξαήμερης εργασίας, ο οποίος θα κληθεί να εργαστεί Σαββατοκύριακο, αλλά θα λάβει ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα, αντί για δύο που παίρνει ένας εργαζόμενος πενθήμερης εργασίας, ο οποίος αμείβεται με 105%. Η παραπάνω είναι στην πραγματικότητα η μοναδική διαφορά στα δύο καθεστώτα απασχόλησης, καθώς με την εξαήμερη εργασία «χαρίζεται» ένα ρεπό στον εργοδότη, ο οποίος αυξάνει την παραγωγή.

Διαβάστε ακόμα: Συρεγγέλα: Στη χώρα μας δεν καταργήθηκε το πενθήμερο

Στην πράξη, αν ένας εργαζόμενος έχει ημερομίσθιο 100 ευρώ (μεικτά), θα λάβει 140 ευρώ για την εργασία του Σαββάτου και 215 ευρώ για την κυριακάτικη εργασία. Η προσαύξηση δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει την Κυριακή το +115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες, για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25% του ωρομισθίου.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαήμερη εργασία 

1. Η εξαήμερη εργασία αφορά:
  • Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί εικοσιτετραώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους.
  • Επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας, που λειτουργούν πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα επί εικοσιτετραώρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί σε ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.
  • Όταν ο κλάδος παράγωγης υπάγεται υποχρεωτικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας (με την οποία ελέγχεται ο ημερήσιος χρόνος απασχόλησης, αφού αποτυπώνεται ψηφιακά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του υπαλλήλου), ο εργοδότης παίρνει μπόνους μία έξτρα ημέρα εργασίας του υπαλλήλου.
2. Στον τουρισμό - επισιτισμό δεν ισχύει η πρόβλεψη για την εξαήμερη εργασία για δύο λόγους:
  • Η ψηφιακή κάρτα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
  • Στον κλάδο υπάρχει ήδη συλλογική σύμβαση, η οποία προβλέπει την εξαήμερη λειτουργία.
3. Με ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντά σε 10 ερωτήματα προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι όσοι μιλούν για εξαήμερη εργασία αναπαράγουν «fake news»:
  • Δεν αλλάζουν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σουπερμάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες.
  • Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την κατάργηση του πενθήμερου συστήματος εργασίας.
  • Συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων έχουν συμφωνήσει με τους εργοδότες, μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ότι μπορούν να δουλεύουν και έκτη ημέρα με ένα επιπλέον ημερομίσθιο.
  • Η νέα ρύθμιση δεν αφορά σε καμία περίπτωση το σύνολο της αγοράς εργασίας. Το μόνο που κάνει είναι να παρέχει τη δυνατότητα, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για μία κατ’ εξαίρεση ημέρα έκτακτης εργασίας.
«Επαναλαμβάνουμε, αφορά μόνο επιχειρήσεις που λειτουργούν 24ωρο/7ήμερο, όπως για παράδειγμα εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες, καθώς και επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες επί 24 ώρες με κυλιόμενες βάρδιες», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»