Εθνική Τράπεζα: Αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s
Μακροπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων
Η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba2
Από «Baa3/P-3» σε «Baa2/P-2» αναβάθμισε η Moody’s την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, με το outlook για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση να υποβαθμίζεται σε σταθερό από θετικό. Επίσης, η βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1. Η Moody’s επιβεβαίωσε σε Baa3(cr)/P-3(cr) τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment). Στην ίδια έκθεση γνωστοποιείται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της ΕΤΕ (Tier 2) αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3.
Στην ανακοίνωσή της η Moody’s αναφέρει ότι η αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Εθνικής Τράπεζας αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο «μαξιλάρι» απορρόφησης ζημιών μεταξύ των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα. Σημαντική παράμετρος που ελήφθη υπ’ όψιν στην απόφαση αναβάθμισης της ΕΤΕ από τη Moody’s ήταν η αισθητή βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας, με έμφαση στη μείωση των NPEs στο 3,7%, από 5,2% τον Μάρτιο του 2023, σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη προβλέψεων 86%. Επίσης, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης και την πιο ισχυρή καταθετική βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
«Η βελτίωση της κερδοφορίας αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη για την αναβάθμιση της BCA της τράπεζας, με ετήσια αύξηση 29% των βασικών εσόδων προ προβλέψεων το πρώτο τρίμηνο του 2024, υποστηρίζοντας το πιστωτικό της προφίλ, μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2023, όπου η Εθνική πέτυχε καθαρά έσοδα αναλογία προς ενσώματα πάγια στοιχεία 1,6% και κόστος προς έσοδα 34%» επισημαίνεται στην έκθεση. Και προστίθεται: «Ενώ αναμένουμε ότι η Εθνική θα διατηρήσει την επαναλαμβανόμενη αύξηση του εισοδήματός της, υποβοηθούμενη από τους διαρθρωτικούς αντισταθμιστικούς κινδύνους της για τη μείωση της καθαρής αστάθειας των καθαρών εσόδων από τόκους, η BCA της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης προκλήσεις για τη διαφοροποίηση του προφίλ κερδών της και την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, με τις δραστηριότητες και τα περιουσιακά της στοιχεία να είναι κυρίως περιορισμένα. εντός Ελλάδος».
Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s είναι η μοναδική από τους λεγόμενους Big-4 που δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Κόλιν Έλις, στέλεχος της Moody’s Investors Service, μιλώντας στο 28th Annual Economist Government Roundtable, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να λαμβάνει τα εύσημα για τη θεαματική επιστροφή του μετά από τη 10ετή οικονομική κρίση, πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων -σε επίπεδο συστημικών τραπεζών- να ρίξει σημαντικά τον δείκτη NPE και να ενισχύσει κεφαλαιακούς δείκτες και ρευστότητα.
Πηγή: powergame.gr