Χαµηλά βάζει τον πήχυ των θερινών εκπτώσεων ο εµπορικός κόσµος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διατυπώνονται φόβοι ότι για πρώτη φορά φέτος θα αποτυπωθεί στον τζίρο η καταπόνηση της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών από την ακρίβεια σε τρόφιµα και ενέργεια.

*Διαβάστε ακόμα: Θερινές εκπτώσεις: Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές - Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων

Θερινές εκπτώσεις: Οι χαμηλές προσδοκίες και η ακρίβεια

Έτσι, φέτος ο στόχος των επιχειρηµατιών του λιανικού εµπορίου είναι ο συνολικός τζίρος του διµήνου να φτάσει τουλάχιστον τα 7 δισεκατοµµύρια ευρώ (και όχι τα 9 δισ. ευρώ, στα οποία στόχευαν τις προηγούµενες χρονιές).

«Το διαθέσιµο καταναλωτικό εισόδηµα εξανεµίζεται σε λογαριασµούς ρεύµατος και προµήθεια τροφίµων και αγαθών πρώτης ανάγκης», διαµαρτύρονται οι έµποροι, που άνοιξαν χθες τα καταστήµατά τους µε µεγάλο εύρος προσφορών, από 20% έως και 50%.
20%-50% το εύρος των προσφορών κατά την πρώτη μέρα των θερινών εκπτώσεων


Υπενθυµίζεται ότι οι πέντε κλάδοι του λιανικού εµπορίου µε τη µεγαλύτερη συµµετοχή στον κύκλο εργασιών των θερινών εκπτώσεων είναι ο κλάδος των ενδυµάτων και υποδηµάτων σε ειδικευµένα καταστήµατα, ο κλάδος των καλλυντικών και φαρµακευτικών ειδών, ο κλάδος των ρολογιών και κοσµηµάτων, ο κλάδος των επίπλων και οικιακού εξοπλισµού, ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών, Μάκη Σαββίδη, θα είναι µια δύσκολη περίοδος για εµπόρους και καταναλωτές, αλλά και το ορόσηµο ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, καθώς είναι παραπάνω από υπαρκτός ο φόβος να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις του επίµονου πληθωρισµού. «Είναι πια εµφανείς στο σύνολο της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2kcg4immptd)

Εντατικοί έλεγχοι

Κατά την επίσκεψή του στην αγορά του Αγίου ∆ηµητρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, µίλησε µε καταστηµατάρχες και εργαζοµένους της περιοχής και τόνισε ότι στόχος είναι η στήριξη της υγιούς επιχειρηµατικότητας και των εµπόρων αλλά και η προστασία των καταναλωτών µέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων.

«Υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος µέσω πλατφόρµας που λειτουργεί σε συνεργασία µε την ΕΕ για προϊόντα που διατίθενται µέσω e-shops, αλλά και οι έλεγχοι της ∆ΙΜΕΑ αυτές τις ηµέρες και τις εβδοµάδες, που θα ενταθούν. Τα δε πρόστιµα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ βαριά και φτάνουν και τα 3.000.000 ευρώ σε περιπτώσεις υποτροπής», υπενθύµισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση της «Α» για τις επαφές του µε τους επιχειρηµατίες των τροφίµων, τις οποίες ο ίδιος είχε προαναγγείλει λέγοντας ότι θα ζητήσει «από την υγιή επιχειρηµατικότητα να… βάλει πλάτη για µείωση των τιµών», ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε πως «οι συζητήσεις ήταν σε πολύ θετικό κλίµα. Παρακολουθούµε διαρκώς την αγορά, γιατί κριτήριο των πάντων είναι οι πράξεις».

 

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Ο Εµπορικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή τους κυρίως στις αναγραφόµενες τιµές: «Σε κάθε ανακοίνωση περί µείωσης τιµής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιµή που εφάρµοζε ο έµπορος για καθορισµένο χρονικό διάστηµα πριν από την εφαρµογή της µείωσης της τιµής. Άρα οι δύο τιµές εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά. Η προηγούµενη τιµή µπορεί να εµφανίζεται σε διαγραµµένη µορφή, π.χ. “τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ” ή “50 ευρώ / 100 ευρώ”. Παράλληλα, µπορεί συµπληρωµατικά να χρησιµοποιείται ποσοστό, π.χ. “20% έκπτωση”».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2kci762o45d)


Τα καταστήµατα µπορούν να ανοίξουν την ερχόµενη Κυριακή, µε προτεινόµενο ωράριο 11.00-20.00, ενώ και η Ένωση Εργαζοµένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) εξέδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές:

• Να ιεραρχούν τις ανάγκες τους και να ψωνίζουν βάσει προϋπολογισµού.

Να πραγµατοποιούν έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν σε συγκεκριµένο προϊόν.

Να µην παρασύρονται από υπερβολικά µεγάλα ποσοστά έκπτωσης.

Να ελέγχουν -όσο είναι δυνατόν- την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος και να λαµβάνουν υπόψη τον συσχετισµό ποιότητας - κόστους.

Να ενηµερώνονται για την πολιτική που ακολουθεί το κάθε κατάστηµα σε περίπτωση ελαττωµατικού προϊόντος, ύπαρξης εγγύησης κ.λπ.

 

Άλμα 15% για το εμπορικό έλλειμμα στο πεντάμηνο του 2024

Συναγερμό για τις επιχειρήσεις, την Οικονομία και την αγορά ηχεί πλέον η σταθερά ανοδική πορεία του εμπορικού ελλείμματος στη χώρα μας, καθώς οι εισαγωγές αυξάνουν με εκθετικούς ρυθμούς, ενώ οι εξαγωγές μας όχι απλώς βαλτώνουν αλλά κάνουν «μακροβούτι».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τόσο για τον μήνα Μάιο όσο και για ολόκληρο το πρώτο πεντάμηνο του 2024, είναι αποκαρδιωτικά: Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για τον Μάιο αυξήθηκε με ρυθμό 13,6% και έφτασε στα 3,39 δισ. ευρώ, έναντι 2,985 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,8% στα 7,549 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές έτρεξαν με βραδύτερο ρυθμό (+1,9%) και διαμορφώθηκαν στα 4,159 δισ. ευρώ.

Οι εισαγωγές ήταν 14,4 δισ. € περισσότερες των εξαγωγών!


Ακόμη πιο αρνητική είναι η εικόνα για όλο το πεντάμηνο, καθώς οι εισαγωγές της χώρας ήταν 14,42 δισ. ευρώ περισσότερες από τις εξαγωγές της, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να φουσκώσει κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν και πάλι ήταν δυσθεώρητο, στα 12,536 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, η συνολική αξία των εισαγωγών την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου ανήλθε σε 35,391 δισ. ευρώ, με αύξηση 2,6% σε σύγκριση με πέρυσι.

Την ίδια περίοδο, όμως, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε στα 20,970 δισ. ευρώ (-4,5%). Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου μείωση καταγράφεται στις εξαγωγές για τις 8 από τις 10 σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων: Πετρελαιοειδή & Καύσιμα (-1,5%), Βιομηχανικά (-7,4%), Χημικά (-3,4%), Μηχανήματα (-9,3%), Διάφορα Βιομηχανικά (-3%) καθώς και στις μικρότερες σε α ξία εξαγωγές των κατηγοριών Πρώτες Ύλες κατά -2,9%, Λάδια κατά -47,4% και Εμπιστευτικά Προϊόντα κατά -7,2%. Αύξηση εξαγωγών καταγράφουν ωστόσο οι κατηγορίες Τρόφιμα & Ζώντα ζώα (8,9%) και Ποτά & Καπνός (+9,6%), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.