Με διπλές επιλογές, που δίνουν την ευκαιρία στους εργοδότες να εξαιρούνται από την εφαρμογή, έκανε επίσημη πρεμιέρα από την 1η Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα στην βιομηχανία και το λιανεμπόριο που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους.

Τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

Σε σχέση με το αν δόθηκε παράταση ή αν εφαρμόζεται κανονικά από 1/7, στο ρεπορτάζ του MEGA επισημαίνεται πως «παράταση δε δόθηκε. Δόθηκε οδηγία στον ΣΕΠΕ να ασκείται συμβουλευτικός ρόλος».

Σε σχέση με τα πρώτα μηνύματα από την αγορά, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ πως κάτω από 30.000 επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες ή δεν εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα. Παράλληλα, σημειώνεται πως υπήρξε καθυστέρηση στις διευκρινιστικές οδηγίες, ενώ υπάρχουν θολά σημεία που χρειάζονται νέα διευκρίνιση για παράλληλες δραστηριότητες

Σε σχέση με το αν ισχύει ότι το πρόστιμο για μη χτύπημα κάρτας είναι 10.500€ δηλαδή ίδιο με την ανασφάλιστη εργασία, τονίζεται πως είναι «αδιανόητα υπέρογκο» , πως το ισχύον πλαίσιο αφήνει «εκτεθειμένους» τους εργοδότες, ενώ και οι εργαζόμενοι είναι «ανέτοιμοι». Υποστηρίζεται, δε, πως πρέπει να ληφθεί υπόψιν πριν από την επιβολή κάποιου προστίμου και «η πιθανότητα της αμέλειας ή της παράλειψης», από πλευράς του εργαζομένου να «χτυπήσει» την κάρτα.