Νέα προειδοποίηση στους φορολογούµενους µε «κόκκινες» οφειλές άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας αναµένεται να αποστείλει η ΑΑ∆Ε τις επόµενες ηµέρες, καλώντας τους να τις τακτοποιήσουν το αργότερο µέχρι τις 24 Ιουλίου προκειµένου να βγει το όνοµά τους από τη «µαύρη λίστα» που θα δηµοσιοποιηθεί στο τέλος του µήνα. Το αρχικό χρονοδιάγραµµα προέβλεπε ότι τα ονόµατα των µεγαλοοφειλετών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταµεία θα δίνονταν στη δηµοσιότητα στις 30 Ιουνίου, αλλά αποφασίστηκε παράταση ως µια δεύτερη ευκαιρία για να πληρώσουν ή να ρυθµίσουν τα χρέη τους, καθώς ξεπερνούν τα 107 δισεκατοµµύρια ευρώ.

Ποιους αφορά 

Οι λίστες είναι κοινές για όσους χρωστούν σε εφορίες, τελωνεία και ΕΦΚΑ και αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογουµένου. Σε αυτές περιλαµβάνονται φορολογούµενοι και ασφαλισµένοι που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τον ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, συµπεριλαµβανοµένων προσαυξήσεων και προστίµων. Ειδικότερα, το φως της δηµοσιότητας θα δουν φυσικά και νοµικά πρόσωπα που έχουν:

1. Βασική ληξιπρόθεσµη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο του έτους κατά την ηµεροµηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήµατα φορολογίας και τελωνείων.

2. Βασική ληξιπρόθεσµη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο του έτους κατά την ηµεροµηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστηµα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

3. Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφονται ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου, επώνυµο, όνοµα, όνοµα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόµενα προς ∆ηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες / Ελεγκτικά Κέντρα, τελωνεία και µερικό σύνολο οφειλής για κάθε οµάδα υπηρεσιών και φορέων.

4. Για τα νοµικά πρόσωπα και τις νοµικές οντότητες θα δηµοσιοποιηθούν ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου, επωνυµία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόµενα προς ∆ηµόσιες Οικονοµικές Υπηρεσίες / Ελεγκτικά Κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, µερικό σύνολο οφειλής για κάθε οµάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις. Ωστόσο, ακόµα και µετά τη δηµοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δηµοσιοποιούµενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νοµικού προσώπου.

Εξαιρέσεις

Με βάση τον νόµο από τη δηµοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές, ακόµα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

Οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθµισης και τηρούνται οι όροι αυτής.

Οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής µε προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόµου.

Οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων.

Οι οφειλές των νοµικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δηµόσιου τοµέα.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»