Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι μεγάλες ευρωαγορές την Τρίτη (9/7), καθώς οι επενδυτές στην περιοχή σταθμίζουν την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,90% στις 511,76 μονάδες. Οι μετοχές λιανικού εμπορίου ηγήθηκαν των απωλειών, με πτώση 1,65%.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,66% στις 8.139 μονάδες, ο γερμανικός Dax είχε πτώση 1,28% στις 18.236 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 είχε πτώση 1,56% στις 7.508 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB είχε πτώση 0,53% στις 33.864 μονάδες και ο ισπανικός Ibex σημείωσε πτώση 1,12% στις 10.898 μονάδες.

Η BP σημείωσε πτώση άνω του 4% αφού η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει να καταγράψει απομείωση έως και 2 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης θα επιβαρύνουν τα oikonomik;a αποτελέσματά της.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Novo Nordisk -η οποία παρασκευάζει το φάρμακο κατά της παχυσαρκίας Wegovy- υποχώρησαν κατά 1,89% μετά την ανάλυση του περιοδικού JAMA Internal Medicine που έδειξε ότι η ανταγωνιστική θεραπεία της Eli Lilly οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Πτώση ο Γαλλικός δείκτης CAC 40, στα "κόκκινα" έπεσε και ο FTSE 100 της Βρετανίας

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολίσθησε στο κόκκινο στις απογευματινές συναλλαγές, αφού αντιστάθηκε στην ευρύτερη αρνητική τάση το πρωί. Ακολουθεί η εμφατική νίκη της περασμένης εβδομάδας για το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, η οποία θεωρείται σε γενικές γραμμές υποστηρικτική για τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών κατοικιών ειδικότερα.

Ο δείκτης CAC 40 των Παρισίων, εν τω μεταξύ, έκλεισε την ημέρα με πτώση 1,56%, καθώς οι έμποροι συνέχισαν να αξιολογούν τις επιπτώσεις ενός κοινοβουλίου χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης και μιας πιθανής παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας, καταστρέφοντας την αναμενόμενη άνοδο της ακροδεξιάς. Ωστόσο, η συμμαχία απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού ή τεχνοκρατική κυβέρνηση είναι στα χαρτιά, καθιστώντας τη νομοθεσία και τις μεταρρυθμίσεις πιο δύσκολο να περάσουν.

Οι αγορές επανέφεραν την τιμολόγηση του γαλλικού κινδύνου περίπου στα μισά των προεκλογικών επιπέδων, σύμφωνα με τον Μπριν Τζόουνς, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Rathbones.

«Είναι μια συναλλαγή αναμονής και η αγορά σας το έχει πει αυτό… το spread της είναι εντελώς στη μέση από το χειρότερο που έφτασε, στο καλύτερο που ήταν τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Jones στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC.