Αλλαγές έρχονται στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, οι οποίες θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από τις αρχές του 2025 και θα συνεχίζουν σταδιακά.

Στο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζονται στο να εφαρμοστούν οι αλλαγές μόνο σε όσους καταστούν δικαιούχοι μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Τι θα προβλέπει

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει σύνδεση του επιδόματος με το ύψος του μισθού, ενώ διευρύνεται και ο κατάλογος των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας.

Δε θα επηρεάσει τους υφιστάμενους επιδοτούμενους ανέργους, αλλά θα ισχύσει για εκείνους που θα βγουν στην ανεργία προς το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 25, οπότε και αναμένεται να εφαρμοστούν πιλοτικά οι αλλαγές.

Επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι η κινητοποίηση των ανέργων να βρουν δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί παράλληλα ο στόχος της μεγαλύτερης συμμετοχής στην απασχόληση, ιδιαίτερα γυναικών και νέων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει υψηλότερο ποσό επιδόματος για το πρώτο τρίμηνο, το οποίο θα μειώνεται σταδιακά στη συνέχεια.

Δεν αναμένονται παρεμβάσεις, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο εποχικό επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν όσοι δουλεύουν σεζόν. Παρολ΄αυτά, στο τραπέζι είχαν τεθεί αλλαγές στις προϋποθέσεις καταβολής του. Εποχικό επίδομα από τους τρεις στους πέντε μήνες, αλλά και επίδομα μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες τίθεται επί τάπητος. 

Τέλος, το 9μηνο επίδομα μητρότητας επεκτείνεται πλέον και στις εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και μέσα ενημέρωσης, με αναδρομική ισχύ από τον Νοέμβριο του 22.