Με 1.798.246 φορολογούµενους να εισπράττουν εισοδήµατα από ενοίκια και περίπου 50.000 να δηλώνουν ότι ενοικιάζουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, καταβάλλοντας 2.800 ευρώ τον χρόνο, η συµπλήρωση της φορολογικής δήλωσης έχει πολλά επικίνδυνα σηµεία και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά για τις 126.000 οικογένειες που πληρώνουν παράλληλα φοιτητικό ενοίκιο. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούµενοι που διαµένουνα σε ιδιόκτητη ή µισθωµένη κατοικία ή πληρώνουν ενοίκιο για εξοχική κατοικία ή για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη βρίσκονται αντιµέτωποι µε το τεκµήριο της κατοικίας, το οποίο εφαρµόζεται ανεξαρτήτως αν αυτές είναι ιδιόκτητες ή µισθωµένες ή δωρεάν παραχωρούµενες. Μάλιστα, η µισθωµένη φοιτητική κατοικία δηλώνεται ως δευτερεύουσα κατοικία.
126.000 οικογένειες πληρώνουν και φοιτητικό ενοίκιο (δηλώνεται ως δευτερεύουσα)

Τα «SOS» για να αποφύγετε τη... φοροπαγίδα των ακινήτων

Αναλυτικότερα, τα σηµεία που θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουν στη φορολογική δήλωση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, καθώς ο χρόνος για την υποβολή εκπνέει στις 26 Ιουλίου, είναι τα εξής:

1. Ιδιοκατοίκηση: Στον πίνακα 5.1 του εντύπου Ε1, επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης των κατοικιών, ανοίγει υποπίνακας, στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εµφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων είτε της εικόνας του Ε9. ∆ηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε αναλόγως (κύρια κατοικία - 1η δευτερεύουσα - 2η δευτερεύουσα - λοιπές - αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι), τα καταχωρίζετε και, τέλος, επιλέγετε «Μεταφορά στη ∆ήλωση».

Διαβάστε ακόμα: Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιους δήμους θα γίνουν διορθώσεις

Για την περίπτωση βοηθητικών χώρων που δεν βρίσκονται στην ίδια οικοδοµή µε την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιφάνεια και η διεύθυνσή τους συµπληρώνονται στα αντίστοιχα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Στην περίπτωση που δεν εµφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε, θα επιλέξετε «Εισαγωγή νέου ακινήτου» και θα καταχωρίσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

2. Αλλαγή κατοικίας: Αν έχετε αλλάξει κύρια κατοικία µέσα στο 2023, θα επιλέξετε το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας για να εισαγάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη ∆ήλωση». Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη ∆ήλωση». Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εµφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειµενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα µεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο. Χρειάζεται προσοχή στα µηνύµατα που εµφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
2.800 ευρώ ετησίως δηλώνουν ότι καταβάλλουν κατά μέσο όρο 50.000 ενοικιαστές δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας
3. ∆ήλωση ενοικίου: Στον πίνακα 5.1, επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, θα καταχωρίσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη ∆ήλωση». Προσοχή όµως: Θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 203 την ένδειξη «Μισθωµένη». Στη συνέχεια θα συµπληρώσετε και τον πίνακα 6.9.

4. ∆ήλωση εκµισθωτών: Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συµπληρώνετε τους ΑΦΜ των εκµισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα. Αν οι εκµισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δύο πρώτες σειρές συµπληρώνονται οι δύο εκµισθωτές µε τα µεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόµενη σειρά, στον κωδικό 815, το ποσό που κατεβλήθη µέσα στο 2023 συνολικά στους υπόλοιπους εκµισθωτές, χωρίς να εµφανίζονται το ονοµατεπώνυµο και ο ΑΦΜ τους.

5. ∆ευτερεύουσα µισθωµένη κατοικία: Στον πίνακα 5.1, επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης δευτερεύουσας κατοικίας, θα καταχωρίσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη ∆ήλωση». Και εδώ προσοχή: Θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 207 ή 209 την ένδειξη «Μισθωµένη». Στον πίνακα 6.11 και στον κωδικό 417 θα συµπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκµισθωτή και στους κωδικούς 419-420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»