Αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για την προσφορά  στην ποικιλία του καφέ Arabica και το γεγονός αυτό οδηγεί σε νέο ράλι των τιμών. Το πιο ενεργό συμβόλαιο για την ποικιλία υποχώρησε κατά 1,5% στα 2,465 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, αφού αυξήθηκε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.

Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν περίπου 30% υψηλότερες το 2024, καθώς οι ελλείψεις της φθηνότερης ποικιλίας robusta ενισχύουν τη ζήτηση για την υψηλότερης ποιότητας arabica, που προτιμάται από τις μάρκες Nespresso της Starbucks Corp. και της Nestle SA.

Η παραγωγή στο Βιετνάμ και την Ινδονησία μειώθηκε φέτος, αφήνοντας τους καφεκοπτείς να αγωνίζονται για τους κόκκους, δήλωσε ο Giuseppe Lavazza, πρόεδρος του καφεκοπτείου Luigi Lavazza SpA, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ρομπούστα έφθασαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των δεδομένων έως το 2008, πριν χαλαρώσουν. Αυτό σημαίνει ότι και η ποικιλία arabica θα παραμείνει αρκετά ψηλά, είπε.

Ανησυχίες για μια συγκομιδή ασθενέστερη του αναμενόμενου εμφανίζονται επίσης στην κορυφαία παραγωγό καφέ, τη Βραζιλία, προσθέτοντας στην πίεση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η αγορά είναι πολύ νευρική», δήλωσε ο Lavazza. «Και όταν είναι τόσο ευμετάβλητη, κάθε είδηση μπορεί να προκαλέσει σοκ», πρόσθεσε.