Drones και δορυφόροι που θα σκανάρουν όλη την Ελλάδα, αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και συστήµατα τεχνητής νοηµοσύνης επιστρατεύονται για τον εντοπισµό των αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα µε... απώτερο στόχο την κατεδάφισή τους.

*Διαβάστε εδώ: Αυξήσεις συντάξεων 4%-5% και το 2025: Νέος τρόπος υπολογισμού, µε ωφελημένους δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς

Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης να δηµιουργήσει για πρώτη φορά ένα σύγχρονο σύστηµα παρακολούθησης και εντοπισµού αυθαίρετων κατασκευών σχεδόν σε πραγµατικό χρόνο, παίρνει πλέον σάρκα και οστά µε την ένταξη του συγκεκριµένου project στο Ταµείο Ανάκαµψης προκειµένου να χρηµατοδοτηθεί µε κονδύλια 124.000.000 ευρώ η αγορά εξοπλισµού, συστηµάτων χαρτογράφησης, σταθµών UAV κ.ά. Αν και όταν ολοκληρωθεί η δηµιουργία του συστήµατος, κανείς δεν θα µπορεί να χτίσει παράνοµα χωρίς να εντοπίζεται άµεσα, αλλά αυτό που µένει να απαντηθεί στο τέλος της ηµέρας είναι το ερώτηµα αν ποτέ το ∆ηµόσιο θα προχωρήσει σε αξιόπιστο και συστηµατικό πρόγραµµα κατεδαφίσεων.


Τι προβλέπεται

Αναλυτικά το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό την ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα υλοποιηθεί από το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος, µέσω της δηµιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρµας στην οποία θα καταχωρίζονται όλα τα αυθαίρετα και οι πολεοδοµικές καταγγελίες ακόµη και από πολίτες, προβλέπει µεταξύ άλλων:
  • Προµήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την επικράτεια και παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη αναφοράς (απεικόνιση µέσω επεξεργασίας αεροφωτογραφιών ή δορυφορικών εικόνων) για 100.000 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Οι δορυφορικές εικόνες δηλαδή θα απεικονίζουν σχεδόν το 80% της χερσαίας έκτασης ολόκληρης της χώρας, που φτάνει τα 130.647 τετραγωνικά χιλιόµετρα.
  • Παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη µε ακρίβεια έως 20 εκατοστών µετά από αεροφωτογράφιση από επανδρωµένο αεροσκάφος. Προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές εκείνες που αντιµετωπίζουν οξυµένα προβλήµατα αυθαίρετης δόµησης.
  • ∆ηµιουργία ψηφιακού µοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίηση περίπου 2.020.000 κτισµάτων.
  • Υπολογισµό κάλυψης και συνολικής δοµηµένης επιφάνειας κάθε κτίσµατος και δηµιουργία τρισδιά στατου (3D) µητρώου κτιρίων.
  • Χρήση µηχανικής µάθησης και προσαρµοσµένων αλγορίθµων τεχνητής νοηµοσύνης.
  • ∆ηµιουργία Γραφείου Συντονισµού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόµησης κατά το χρονικό διάστηµα υλοποίησης του έργου, καθώς και για περίοδο 8 ετών από έµπειρους µηχανικούς.
  • Εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθµών σε κρίσιµες περιοχές που θα υποδειχθούν. Τα µη επανδρωµένα αεροσκάφη θα φωτογραφίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήµατα τις συγκεκριµένες περιοχές, προκειµένου να παρακολουθείται σε «πραγµατικό χρόνο» η δόµησή τους.

Προτεραιότητα

«Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες κ.λπ.), κεντρική υπηρεσία του υπουργείου θα εντοπίζει τις αυθαίρετες κατασκευές. Στο πλαίσιο της µεταρρύθµισης, που αποτυπώθηκε σε νόµο του κράτους την περασµένη άνοιξη, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων», σηµείωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην κατεδάφιση των νέων αυθαίρετων κτισµάτων, «για να µηδενίσουµε τη δηµιουργία νέων αυθαιρέτων και να θέσουµε έτσι τέλος σε πρακτικές δεκαετιών, που υπονοµεύουν διαχρονικά την άσκηση πολεοδοµικής πολιτικής. Παράλληλα, θα επιλέγεται κάθε χρόνο και σηµαντικός αριθµός παλαιότερων αυθαίρετων προς κατεδάφιση, µε πολεοδοµικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 11/07/2024