Οι τιμές των φρούτων έχουν εκτοξευθεί, με τον καταναλωτή να πληρώνει πανάκριβα για να απολαύσει τη δροσιά των εποχικών φρούτων. Παρόλο που οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί, η αύξηση των τιμών λιανικής καθιστά το καρπούζι και το πεπόνι είδη πολυτελείας.

Συγκεκριμένα, πέρυσι τέτοια εποχή, το καρπούζι κόστιζε περίπου 0,60 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος η τιμή του έχει ανέβει στα 0,90 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, η τιμή των πεπονιών έχει αυξηθεί από 1,20 ευρώ το κιλό πέρυσι, σε 2,00 ευρώ το κιλό φέτος. Αυτές οι αυξήσεις έχουν οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά ολόκληρου καρπουζιού, ή ακόμα και μισού, και να προτιμούν να αγοράζουν φέτες καρπουζιού, καθώς τα οικονομικά δεν επαρκούν.

Στο εξωτερικό, οι τιμές των φρούτων είναι ακόμα πιο υψηλές. Για παράδειγμα, μια φέτα καρπούζι κοστίζει περίπου 3 λίρες, δηλαδή περίπου 3,5 ευρώ για 550 γραμμάρια, ενώ οι τιμές των πεπονιών είναι ελάχιστα φθηνότερες, γύρω στις 2,5 λίρες, δηλαδή περίπου 3 ευρώ.

Χάος από το χωράφι στο ράφι

Και όλα αυτά την ώρα στο χωράφι οι τιμές είναι στα τάρταρα αλλά στο ράφι «πετάνε» κανονικά.

Πεπόνι: 0,80€ στο χωράφι

1.50€ – 2.50€ στο ράφι

Καρπούζι: 0,50€ – 0,60€ στο χωράφι

1€ – 1,50€ στο ράφι

Φράουλες: 1,50€ στο χωράφι

4€ – 4,50€ στο ράφι

Την ίδια ώρα, αλλάζουν και οι διατροφικές συνθήκες των Ελλήνων με νέες ποικιλίες να κάνουν την εμφάνιση τους όπως το κίτρινο καρπούζι.

Εκτός από τα κόκκινα, πλέον έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα καρπούζια με διαφορετικό χρώμα, όπως είναι τα κίτρινα καρπούζια. Τα κίτρινα καρπούζια προέκυψαν μέσω διασταυρώσεων διάφορων ποικιλιών, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να περιοριστεί το λυκοπένιο, το οποίο ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα, και να αυξηθεί το β-καροτένιο που δίνει το κίτρινο χρώμα στον καρπό.

Η τιμή του είναι στο 1,50 ευρώ. Για όσους πάλι δεν θέλουν να μπλέκουν με σπόρια και κουκούτσια, λύσεις πάλι υπάρχουν.

Μόνο που κοστίζουν και αυτές. Συγκεκριμένα κοστίζουν για καρπούζι baby άσπορο 1.53 το κιλό.