Στροφή των καταναλωτών προς τα ενεργειακά τιµολόγια απόχρωσης µπλε (σταθερά) και κίτρινου (κυµαινόµενα) σηµειώνεται, µετά τις απότοµες ανατιµήσεις των ειδικών τιµολογίων που αναφέρονται και πράσινα τιµολόγια.

*Διαβάστε εδώ: Ρεκόρ ακρίβειας σε καρπούζι και πεπόνι - Χάσμα τιμών από το χωράφι στο ράφι

Η απότοµη ανατίµηση της χονδρικής τιµής ρεύµατος έχει δηµιουργήσει ένα τσουνάµι αυξήσεων στα πράσινα τιµολόγια, τουλάχιστον 30% µέσα σε δύο µήνες.

Οι χρεώσεις που κυµαίνονταν από 0,10 έως 0,13 ευρώ η KWh τον µήνα Μάιο έχουν πλέον εκτοξευθεί για τον µήνα που διανύουµε µεταξύ 0,13 έως 0,20 ευρώ. Οι αυξήσεις δε που καταγράφηκαν µέσα στους δύο τελευταίους µήνες κυµαίνονται από 14% έως 100%.

Η µεσοσταθµική αύξηση των τιµολογίων εκτιµάται σε 30% έως 35% και αποδίδεται στη «µετρηµένη» αύξηση των τιµολογίων της ∆ΕΗ. Η συνολική αύξηση του «Ειδικού Οικιακού Τιµολογίου» (πράσινο) της ∆ΕΗ ανήλθε σε 27,7% κατά τους δύο τελευταίους µήνες, µεταβολή που υπολείπεται σηµαντικά της αύξησης στη χονδρική τιµή ενέργειας.

Η τελευταία εκτοξεύθηκε από τα 58,26 ευρώ η MWh (0,05826 ευρώ/KWh) τον µήνα Απρίλιο στα 98,9 ευρώ (0,0989 ευρώ/KWh). Η µεταβολή αυτή αντιστοιχεί σε (µεσοσταθµική) αύξηση της χονδρικής τιµής ενέργειας τους τελευταίους δύο µήνες κατά 70%. Σηµειώνεται ότι στο τέλος του περασµένου µήνα, η χονδρική τιµή ενέργειας είχε φτάσει ακόµη και τα 130 ευρώ/MWh, ενώ τις τελευταίες ηµέρες κινείται καθοδικά και πιο κοντά στο επίπεδο των 100 ευρώ/MWh.

Εποµένως, µε «όχηµα» τη ∆ΕΗ, η αγορά κινήθηκε µεν ανοδικά, αλλά όχι στα επίπεδα αύξησης της χονδρικής τιµής ενέργειας.


Η χαµηλότερη της αγοράς

Η ∆ΕΗ δίνει έκπτωση στο «Ειδικό Οικιακό Τιµολόγιο» 31% µέσα στον µήνα Ιούλιο σε σχέση µε την ονοµαστική της τιµή. H ίδια διαθέτει την KWh στο 0,13557 ευρώ για καταναλώσεις έως 500 KWh µηνιαίως και στο 0,14385 ευρώ για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh. Ωστόσο, στο µέσο νοικοκυριό (4 ατόµων) που κάνει συνετή χρήση ενέργειας η κατανάλωση σπανίως ξεπερνά τα 500 KWh µηνιαίως -κυµαίνεται από 300 έως 500 KWh- κι έτσι ως τιµή σύγκρισης εκλαµβάνεται η πρώτη τιµή χρέωσης της ∆ΕΗ.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η ∆ΕΗ προσφέρει και νυχτερινή χρέωση στο 0,11418 ευρώ/ KWh. Η βασική χρέωση της ∆ΕΗ στο πράσινο τιµολόγιο είναι η χαµηλότερη της αγοράς και µπορεί να είναι φθηνότερη έως και 34% από τον πιο ακριβό της αγοράς (Ζενίθ). Εποµένως ο ρόλος της ∆ΕΗ είναι καθοριστικός στο να αµβλύνονται οι µεγάλες αυξήσεις των τιµών των ενεργειακών αγαθών. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση διαθέτει ένα µηχανισµό ελέγχου της απότοµης µεταβολής των τιµών των ενεργειακών αγαθών. Ωστόσο, οι αυξήσεις των χρεώσεων είναι µεγάλες και επαναφέρουν τα τιµολόγια εκεί που ήταν τον περασµένο Ιανουάριο - Φεβρουάριο.

Πολλοί καταναλωτές, φοβούµενοι ότι οι αυξήσεις αυτές µπορεί να συνεχιστούν, µεταφέρονται από το πράσινο τιµολόγιο σε άλλα, πιο φθηνά, όπως το «Σταθερό Οικιακό Τιµολόγιο» (µπλε) και το «Κυµαινόµενο Οικιακό Τιµολόγιο» (κίτρινο).

Οι χρεώσεις, που κυμαίνονταν από 0,10 έως 0,13 ευρώ η KWh τον μήνα Μάιο, έχουν πλέον εκτοξευθεί για τον μήνα που διανύουμε μεταξύ 0,13 έως 0,20 ευρώ

Τα δύο τελευταία σήµερα προσφέρονται φθηνότερα, ειδικά το σταθερό (µπλε). Οι χρεώσεις εκεί ξεκινούν από 0,095 ευρώ η KWh και φτάνουν πάλι µέχρι το 0,20 ευρώ, αλλά είναι πλέον χαµηλότερες εκείνων των πράσινων τιµολογίων. Επίσης, εν γένει εφαρµόζεται υψηλότερη πάγια χρέωση, ύψους περίπου 10 ευρώ, έναντι 5 ευρώ στο «Ειδικό Οικιακό Τιµολόγιο». Εδώ πιο φθηνή είναι η Protergia, η οποία προσφέρει το «Σταθερό Οικιακό Τιµολόγιο» της µε 0,095 ευρώ ανά KWh. Επίσης χαµηλές χρεώσεις, πέριξ των 0,10 ευρώ KWh, προσφέρουν η Ηρων (0,0992 ευρώ/KWh) και η Volton (0,0998 ευρώ/KWh), ενώ η ∆ΕΗ προσφέρει το πιο φθηνό της «Σταθερό Οικιακό Τιµολόγιο» στο 0,123 ευρώ ανά KWh.

Ωστόσο η τελευταία προσφέρει τα πακέτα µε πάγια χρέωση 3,5 και 5 ευρώ µηνιαίως, ενώ οι ανταγωνιστές της τα προσφέρουν µε χρέωση πέριξ των 10 ευρώ. Οι σχετικά χαµηλότερες χρεώσεις στα σταθερά (µπλε) τιµολόγια ενέργειας (6µηνης και 12µηνης διάρκειας) δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις προεξοφλούν πως οι χρεώσεις χονδρικής στο µέλλον θα υποχωρήσουν.

Σε άλλη περίπτωση, αν οι πάροχοι αντιλαµβάνονταν ότι οι χρεώσεις θα ανέλθουν, τότε θα προσέφεραν τα µπλε τιµολόγια σε υψηλότερες τιµές από τα πράσινα.


Πιο ελκυστικά

Τα κίτρινα τιµολόγια της ενέργειας επίσης γίνονται πιο ελκυστικά, καθώς οι αυξήσεις που έγιναν εκεί τους δύο τελευταίους µήνες ήταν χαµηλότερες από εκείνες που έγιναν στα πράσινα.

Επίσης οι χρεώσεις, παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόµη απ’ όλους τους παρόχους, είναι πιο χαµηλές από τα πράσινα τιµολόγια. Με τον τρόπο αυτόν η αγορά ωθεί τους καταναλωτές στα µπλε και κίτρινα ενεργειακά τιµολόγια, στα οποία µετριάζεται περισσότερο το ρίσκο του παρόχου στις απότοµες αυξήσεις τιµών χονδρικής ενέργειας, όπως συνέβη τον περασµένο Μάιο. Γι’ αυτό άλλωστε έφεραν αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις -µέχρι 100% µέσα σε δύο µήνες- µε στόχο µέρος του ρίσκου αυτού να περάσει και στους καταναλωτές.

Οι τελευταίοι θα πρέπει να επιλέξουν µεταξύ ενός σταθερού (µπλε) τιµολογίου 12 µηνών, όπου αν µεν αυξηθούν οι τιµές ενέργειας «κερδίζουν» οι καταναλωτές, καθώς θα καταβάλλουν χαµηλό τίµηµα, και «χάνουν» οι πάροχοι, ενώ αν πέσουν οι τιµές «χάνουν» οι καταναλωτές, επειδή πληρώνουν αυξηµένο τίµηµα, και «κερδίζουν» οι πάροχοι, οι οποίοι αυξάνουν το περιθώριο κέρδους τους. Στην άλλη περίπτωση, µε τα κυµαινόµενα (κίτρινα) τιµολόγια, η τιµή διαµορφώνεται στο τέλος του µήνα κι εποµένως γνωρίζει ο προµηθευτής ενέργειας το κόστος χονδρικής στην ενέργεια. Εποµένως, το ρίσκο του παρόχου µετριάζεται καθοριστικά.

auksiseis_sta_prasina_timologia

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 7/07/2024