avatar

Στάσου πλάι μου
Κώστας Ορκόπουλος

Φορολογικές Δηλώσεις: Με λάθη οι έξι στις δέκα προσυμπληρωμένες - "Η προθεσμία της 26ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή"

Τι υποστηρίζει το ΟΕΕ

Aίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τον Σεπτέμβριο δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

foroi-taxes-forologikes-dilwseis-910x521

Oικουμενικό πλέον το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τον Σεπτέμβριο που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς -σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών και τις Ενώσεις των Λογιστών- στον «χάρτη» με τα προβλήματα προστέθηκαν και οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν αυτομάτως από το σύστημα. Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, τουλάχιστον 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση, μετά τη διαπίστωση σοβαρών ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων που οδήγησαν σε λάθος υπολογισμό του φόρου.

Το ΟΕΕ υποστηρίζει ότι η προθεσμία της 26ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι σε 17 ημέρες είναι αδύνατο να υποβληθούν οι υπόλοιπες δηλώσεις, καθώς -σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία- από 6.616.512 φυσικά πρόσωπα (στοιχεία του 2023) μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.510.265 δηλώσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 2.100.000 δηλώσεις. Ωστόσο τα εμπόδια φέτος είναι γενικότερα, σύμφωνα με την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής, καθώς δεν αναρτήθηκαν εγκαίρως βεβαιώσεις κάθε είδους αποδοχών από υπουργεία και φορείς Δημοσίου και ΟΤΑ.

Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η φετινή υποβολή των δηλώσεων καταγράφει νέο ρεκόρ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι επαρκεί ο χρόνος μέχρι την καταληκτική προθεσμία της 26ης Ιουλίου που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι στις 75 ημέρες που είναι ανοιχτό το σύστημα υποβολής δηλώσεων έχουν υποβληθεί 4.510.265 δηλώσεις, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν υποβληθεί 2.916.726 δηλώσεις και 2.695.736 το 2022.

*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»