avatar

Μπρα ντε φερ
Δημήτρης Τάκης, Χριστίνα Κοραή

Νοµοσχέδιο µε πρόγραµµα επιβράβευσης όσων εξοφλούν εγκαίρως τις οφειλές τους - Πώς θα δίνονται τα μπόνους

Φορολογικά δώρα για τους συνεπείς

Πακέτο παρεµβάσεων, µε έξτρα φορολογικά "µπόνους" για συνεπείς οφειλέτες φορολογούµενους, ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελµατίες, ετοιµάζει η κυβέρνηση µε νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέµβριο στη Βουλή

eforia-dilosis
Πακέτο παρεµβάσεων, µε έξτρα φορολογικά «µπόνους» για συνεπείς οφειλέτες φορολογούµενους, ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελµατίες, ετοιµάζει η κυβέρνηση µε νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέµβριο στη Βουλή. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πακέτο, που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης µε το επιτελείο του, περιλαµβάνει µικρότερα ποσοστά παρακράτησης για όσους έχουν χρέη στο ∆ηµόσιο και εισπράττουν χρήµατα ή προχωρούν στην πώληση ακινήτων, µεγαλύτερες εκπτώσεις για εφάπαξ εξόφληση φόρων (εισοδήµατος, ΕΝΦΙΑ), αλλαγές στους όρους της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που είναι ασφαλισµένες από φυσικές καταστροφές και σταδιακή αποδέσµευση κατασχεµένων τραπεζικών λογαριασµών. Ειδικότερα, τα µέτρα επιβράβευσης που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

1. Μικρότερη παρακράτηση χρηµάτων για ενηµερότητα.

Το βασικό σενάριο προβλέπει χαµηλότερα ποσοστά παρακράτησης για µεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρηµάτων για τους φορολογούµενους που είναι συνεπείς στις ρυθµίσεις και πληρώνουν κανονικά τις µηνιαίες δόσεις. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, στα ποσοστά παρακράτησης, που σήµερα κλιµακώνονται από 10% έως 70%, εξετάζεται «κούρεµα» ώστε να µην υπερβαίνουν το 50%, προκειµένου να υπάρχει ισχυρό κίνητρο για τους οφειλέτες. Για παράδειγµα, κάποιος που χρειάζεται σήµερα ενηµερότητα, προκειµένου να µεταβιβάσει ένα ακίνητο και εξοφλεί συστηµατικά τις µηνιαίες δόσεις της ρύθµισης, τότε αντί µε το πιστοποιητικό να παρακρατηθεί ποσοστό 70% επί του τιµήµατος της πώλησης θα παρακρατηθεί ποσοστό 50%. Ανάλογο θα είναι το µπόνους και για την είσπραξη χρηµάτων από το ∆ηµόσιο.

2. Μεγαλύτερες εκπτώσεις για γρήγορη εξόφληση φόρου εισοδήµατος και ΕΝΦΙΑ.

Στο ΥΠΕΘΟ µελετούν την υιοθέτηση ενός νέου συστήµατος µε κλιµακωτά µπόνους για τους φορολογούµενους που εξοφλούν εφάπαξ το ποσόν του φόρου εισοδήµατος πριν από την καταληκτική ηµεροµηνία. Σήµερα το ποσοστό της έκπτωσης είναι 3% για όσους εξοφλούν έως τις 31 Ιουλίου την οφειλή, µε αποτέλεσµα να περνάει απαρατήρητο από τους περισσότερους φορολογούµενους. Υπό αυτό το πρίσµα εξετάζεται γενναία αύξηση ανάλογα µε το διάστηµα της πρόωρης αποπληρωµής, έτσι ώστε οι φορολογούµενοι να µπουν στο δέλεαρ της εφάπαξ προεξόφλησης, βγαίνοντας από τη λογική των 8 µηνιαίων δόσεων, πολλές από τις οποίες δεν καταλήγουν στα δηµόσια ταµεία αλλά στη δεξαµενή µε τα ληξιπρόθεσµα. Πάντως, οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025, µε αρµόδιους παράγοντες να σηµειώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού σταθµιστούν πολλοί παράγοντες, µε πιο βασικό το ύψος των φόρων που πληρώνονται εµπρόθεσµα.

Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και στο µέτωπο του ΕΝΦΙΑ, καθώς από το νέο έτος ο φόρος ακινήτων θα εξοφλείται σε 12 δόσεις, µε αποτέλεσµα να υπάρχει από τώρα προβληµατισµός. Από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο, που σηµαίνει ότι ο λογαριασµός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το µοντέλο θα είναι µόνιµο. Το νέο καλεντάρι αποπληρωµής του φόρου επιµερίζει το ταµειακό βάρος, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, από την άλλη όµως ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των µηνιαίων δαπανών, αφού στα πάγια έξοδα για το ρεύµα, το νερό, το τηλέφωνο, το δάνειο του σπιτιού και τα φροντιστήρια των παιδιών προστίθεται και ο ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγµα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ και µε τις 10 δόσεις πλήρωνε τον µήνα 100, φέτος µε τις 11 θα καταβάλλει 90,9 ευρώ και το 2025 θα πληρώνει 83,33 ευρώ κάθε µήνα.

3. Αλλαγές στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ από φυσικές καταστροφές.

Μετά το χαµηλό βεληνεκές του µέτρου, στο υπουργείο ανοίγουν παράθυρο για παρεµβάσεις στον νόµο, προκειµένου να επωφεληθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες που απώλεσαν την έκπτωση του 10%, επειδή το συµβόλαιο για την ασφάλιση της κατοικίας δεν κάλυπτε σωρευτικά τους τρεις κινδύνους για σεισµό, πυρκαγιά και πληµµύρα, µε αποτέλεσµα να µην «κουρευτεί» ο λογαριασµός για τον ΕΝΦΙΑ. Πηγές από το ΥΠΕΘΟ αφήνουν ανοιχτό το σενάριο ακόµη και για µεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης, καθώς η δαπάνη του µέτρου ήταν κατώτερη της εκτίµησης των 30 εκατ. ευρώ, µε αποτέλεσµα να υπάρχει εξοικονόµηση.

4. «Ξεπάγωµα» δεσµευµένων τραπεζικών λογαριασµών.

Από τον Σεπτέµβριο αναµένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθµιση που «έχει µείνει στα χαρτιά» από το 2019 και προβλέπει σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες. Το ύψος της αναπροσαρµογής θα προκύπτει από το ποσόν της µηνιαίας δόσης που έχει πληρωθεί εµπρόθεσµα, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται µε έναν συντελεστή που θα κλιµακώνεται από το 3 έως το 4,5, ανάλογα µε τον αριθµό των δόσεων που έχουν εξοφληθεί. Για παράδειγµα, εάν η µηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ και ο οφειλέτης έχει εξοφλήσει τρεις δόσεις, θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 500x3, δηλαδή 1.500 ευρώ από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Φορολογούµενος µε µηνιαία δόση 500 ευρώ, που έχει εξοφλήσει 5 δόσεις, θα έχει συντελεστή 3,8, και έτσι ο ακατάσχετος λογαριασµός του θα διαµορφωθεί στα 1.900 ευρώ. Για οφειλέτη στη ρύθµιση των 12 δόσεων και µηνιαίο ποσόν 850 ευρώ, που εξοφλεί εµπρόθεσµα 10 δόσεις, ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ. Ωστόσο αν το ακατάσχετο όριο που προκύπτει µε βάση τα παραπάνω είναι µικρότερο από το ισχύον των 1.250 ευρώ, δεν θα υπάρχει καµία µεταβολή.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»