Με υψηλές ταχύτητες κινείται προς την επόµενη ηµέρα ο Όµιλος Intrakat, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τη σηµερινή ευνοϊκή συγκυρία στις κατασκευές, τις παραχωρήσεις, τα Σ∆ΙΤ και την ενέργεια, προκειµένου να εδραιώσει την παρουσία του στις κορυφαίες επιχειρήσεις υποδοµών της χώρας. Ο πήχυς για τις επιδόσεις του οµίλου, όπως τον περιέγραψε µιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των µετόχων ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, µπαίνει ψηλά.

Οι εκτιμήσεις 

Στόχος είναι ο Όµιλος Intrakat να έχει πολλαπλασιάσει την οικονοµική του απόδοση το 2026, στοχεύοντας σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ, ενοποιηµένο µεικτό κέρδος της τάξης του 10% και ενοποιηµένα έσοδα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBTIDA) ύψους 7,5%. Με ορίζοντα δε την επόµενη πενταετία, ο όµιλος θα επιδιώξει να αυξήσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων έως και στα 7 δισ. ευρώ, από τα επίπεδα των 4,9 δισ. ευρώ που διαµορφώνεται σήµερα.

«∆εν είναι εύκολο, αλλά θεωρούµε ότι έως τότε θα έχουµε ενισχύσει την κατασκευαστική µας δυνατότητα µε εξαγορές που σκοπεύουµε να κάνουµε», δήλωσε ο κ. Εξάρχου και διευκρίνισε ότι αυτές θα αφορούν συµπληρωµατικές, µικρότερες εταιρείες που θα προσφέρουν πρόσβαση σε προσωπικό και εξοπλισµό και θα συµβάλουν στην υλοποίηση του ανεκτέλεστου. Ο δρόµος για την ανάπτυξη της εταιρείας περνά µέσα από την ισορροπηµένη κατανοµή των δραστηριοτήτων της, έχοντας ως βάση την Ελλάδα και τη Ρουµανία, και στοχεύοντας τα επόµενα χρόνια σε ένα βέλτιστο µείγµα χαρτοφυλακίου έργων στο οποίο οι κατασκευές θα συµµετέχουν µε 40%, οι ΑΠΕ µε 30% και µε αντίστοιχο µερίδιο οι Συµπράξεις ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ). Αναφερόµενος στη Ρουµανία, τόνισε ότι η ανάπτυξη της συγκεκριµένης αγοράς είναι εξαιρετικά σηµαντική για τον όµιλο, ο οποίος µέσω της Άκτωρ συµµετέχει σε έργα 1 δισ. ευρώ, καθώς προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηµατική µεγέθυνση σε σχέση µε την ελληνική.

Πυλώνας ανάπτυξης

Ειδικά την Άκτωρ, που αποτελεί µέλος της Intrakat, ο Αλέξανδρος Εξάρχου τη χαρακτήρισε «θηρίο που ξυπνάει» και σταδιακά θα συµβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των µεγεθών. Επιπλέον, υπογράµµισε την εξαιρετικά µεγάλη σηµασία της στρατηγικής συνεργασίας µε τη ∆ΕΗ στις ΑΠΕ, η οποία προσφέρει ανεκτέλεστο άνω του 1 δισ. ευρώ στον όµιλο, αλλά και «πράσινα» έργα τα οποία θα λειτουργήσουν ως πυλώνας για την επιχειρηµατική ανάπτυξη στο µέλλον. «Ήρθαµε για να µείνουµε. Χτίζουµε το µέλλον», ήταν το µήνυµα που έστειλε ο ίδιος στους µετόχους της Intrakat, υπενθυµίζοντας ότι όσοι επένδυσαν στη µετοχή της εισηγµένης στην αρχή της προσπάθειας σήµερα έχουν αυξήσει σηµαντικά το κέρδος τους, καθώς η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει αυξηθεί στα 800.000.000 ευρώ, ο αριθµός των έργων που έχει αναλάβει ξεπερνά τα 370.000.000 και στο ταµείο της εταιρείας υπάρχουν 125.000.000 ευρώ διαθέσιµα.


*Δημοσιεύτηκε στη «Απογευματινή»