Η αντίστροφη μέτρηση για τις καλοκαιρινές διακοπές έχει ξεκινήσει, με τους εργαζόμενους να αναρωτιούνται πότε θα πάρουν άδεια και πότε θα λάβουν το επίδομα αδείας.

*Διαβάστε εδώ: Ακρίβεια: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για... κροίσους - Εξωφρενικό το κόστος για ταξίδι με πλοίο

«Από τη στιγμή που ο εργαζόμενος ζητάει την άδειά του, μέσα σε δύο μήνες, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να του τη δώσει. Ανάλογα με τα έτη που εργάζεται κάποιος, αντιστοιχούν και οι μέρες αδείας», ανέφερε χαρακτηριστικά η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου, μιλώντας στο Action24.


Πόσες μέρες άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που αναρωτιούνται για τις ημέρες αδείας πρέπει να ξέρουν τα εξής:
  • Στο πρώτο εργασιακό έτος αντιστοιχούν 20 ημέρες αδείας. Αν κάποιος δεν έχει κλείσει χρόνο στη δουλειά του, θα λάβει αναλογική άδεια.
  • Στο δεύτερο εργασιακό έτος αντιστοιχούν 21 ημέρες αδείας.
  • Στο τρίτο εργασιακό έτος 22 ημέρες αδείας.
  • Για εργασία 10 ετών στον ίδιο εργοδότη, ισχύουν 25 ημέρες αδείας.
  • Για εργασία 25 χρόνων στον ίδιο εργοδότη, ισχύουν 26 ημέρες αδείας.
Εάν ο εργαζόμενος θελήσει να «σπάσει» την άδειά του σε τρία και παραπάνω τμήματα, «οπωσδήποτε ένα θα πρέπει να περιλαμβάνει 10 ημέρες αδείας».

Επίσης, κάποιος «μπορεί να λάβει τις ημέρες αδείας του μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους», πρόσθεσε η Σάντρα Γεραγγέλου.


Πώς υπολογίζεται το επίδομα αδείας

«Το επίδομα αδείας προκαταβάλλεται, πρέπει δηλαδή να καταβληθεί πριν την έναρξη της αδείας του εργαζομένου. Το επίδομα αντιστοιχεί σε μισό μισθό για όσους εργάζονται με μισθό», σημείωσε η φοροτεχνικός.

«Για όσους εργάζονται με ημερομίσθιο, το επίδομα θα είναι μέχρι 13 ημερομίσθια», συμπλήρωσε.


Τι ισχύει αν ο εργοδότης δεν δώσει καλοκαιρινή άδεια

Αν κάποιος δεν πάρει άδεια με υπαιτιότητα του εργοδότη, τότε θα πρέπει να αποζημιωθεί, τόνισε η φοροτεχνικός.

«Η αποζημίωση θα γίνει με προσαύξηση 100% στις αποδοχές αδείας, στις αποδοχές δηλαδή που θα λάμβανε αν εργαζόταν κανονικά τις ημέρες της άδειάς του, συν φυσικά το επίδομα αδείας», υπογράμμισε.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι ένας εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει έναν εργαζόμενο, τις ημέρες που ο δεύτερος θα βρίσκεται στην άδειά του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2mi5t9jk761)