Για τη χθεσινή συνάντησή του με ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που αντιδρούν στο νέο σύστημα του τεκμαρτού υπολογισμού, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.

*Διαβάστε εδώ: Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Έρχονται διαδικτυακά σεμινάρια ενημέρωσης εργοδοτών και εργαζομένων

«Επειδή θέλουμε να ασκούμε πολιτική με συγκεκριμένα δεδομένα, μελετώντας τα δεδομένα αυτά, θα μπορέσουμε τους επόμενους λίγους μήνες, στα πλαίσια των αλλαγών που έχει πει και ο πρωθυπουργός, να δούμε αν χρειάζονται κάποιες μικρές παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα», ανέφερε αχικά.

«Το βασικό μέτρο δεν θα το πάρουμε πίσω, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν και αδικίες, ενδεχομένως και αστοχίες, καλοπροαίρετοι είμαστε, θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα. Άρα όταν έχουμε όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μας, θα τα μελετήσουμε αναλυτικά να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συγκεκριμένες διορθώσεις-αλλαγές», επισήμανε.

«Υπάρχουν ενστάσεις, δεν είναι πολλές. Εκεί που υπάρχουν πιθανές αδικίες ή αστοχίες, θα τις επανεξετάσουμε. Στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορεί να γίνεται συνεχώς δικαιότερο το φορολογικό σύστημα, αλλά την ίδια στιγμή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχεις ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, πρέπει να υπάρχει και δίκαιη κατανομή», σημείωσε.


Για τις φορολογικές δηλώσεις

Ερωτηθείς αν θα δοθεί παράταση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, απάντησε: «Ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Ιουλίου. Ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων τρέχει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι πέρυσι».

Όσον αφορά στο χαρτόσημο, είπε: «Θα ανέβει στη δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για το ψηφιακό τέλος συναλλαγής όπου στην πραγματικότητα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό νοικοκύρεμα. Αντικαθιστούμε το τέλος χαρτοσήμου με ένα ψηφιακό τέλος συναλλαγής. Αντί να πρέπει ένας πολίτης να αποδίδει το τέλος χαρτοσήμου θα μπορεί να κάνει τη διαδικασία ψηφιακά, άνετα, γρήγορα εύκολα και ξεκάθαρα άρα φτιάχνουμε ένα σαφές πλαίσιο. Την ίδια στιγμή καταργείται το χαρτόσημο πάνω από 600 συναλλαγές. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου στα 32 εκατομμύρια ευρώ με αυτές τις καταργήσεις. Όπως επίσης θα έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά τους συντελεστές».


Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν θα λάβουν έκτακτα μέτρα για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, απάντησε: «Εκτός από τρεις περιπτώσεις που έχει παρατηρηθεί απότομη αύξηση των τιμών, ως επί το πλείστον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει και το υπουργείο Ναυτιλίας, οι τιμές είτε έχουν παραμείνει σταθερές είτε έχουν μειωθεί. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις μετακινήσεις με ταχύπλοά σκάφη κυρίως στις ενδονησιωτικές συνδέσεις».

«Όπου χρειάζεται ήδη γίνονται παρεμβάσεις, όχι μόνο από το Λιμενικό ή από το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά από όποιον άλλον χρειάζεται, όπως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, πχ. για μη τήρηση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού», κατέληξε.

Ο Χρήστος Δήμας στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή                               12 -07-24