Για δεύτερη χρονιά φέτος 25.000 συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελµατίες του πρώην ΟΑΕΕ πρόκειται να λάβουν µέρος στο πρόγραµµα Κοινωνικού Τουρισµού για την περίοδο 2024-2025, που διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ µε επιδότηση της διαµονής µέσω επιταγής σε συµβεβληµένα καταλύµατα (ενταγµένα στο Μητρώο Παρόχων) ολόκληρης της χώρας για 6-12 διανυκτερεύσεις και µε συνολική δαπάνη 3.000.000 ευρώ.

Ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισµού

∆ικαιούχοι του προγράµµατος που έχει ήδη ξεκινήσει, ορίζονται οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, πρώην ΟΑΕΕ. Ως ωφελούµενοι του προγράµµατος ορίζονται: 

Τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 5 έως 18 ετών, µε καταληκτική ηµεροµηνία για τη συµπλήρωση του πέµπτου έτους την 1/1/2024.

Τα τέκνα των δικαιούχων άνω των 18 ετών, που είτε είναι έµµεσα ασφαλισµένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα είτε άµεσα ασφαλισµένα λόγω αναπηρίας µε ποσοστό 67% και άνω, χωρίς απαιτήσεις ηµερών εργασίας.

Οι σύζυγοι των δικαιούχων, εφόσον είναι έµµεσα ασφαλισµένοι.

Οι συνοδοί των δικαιούχων ή των ωφελουµένων στις παραπάνω κατηγορίες, για τα άτοµα µε αναπηρία 67% και άνω, καθώς και µόνο στην περίπτωση που απαιτείται συνοδεία, η οποία πρέπει να βεβαιώνεται από τον αρµόδιο δηµόσιο φορέα. Ο κρίσιµος χρόνος για την ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, που απαιτείται για τις κατηγορίες β΄ και γ΄ των δικαιούχων, είναι η ηµεροµηνία λήξης της προθεσµίας υποβολής των αιτήσεων.

Ποιοι εξαιρούνται

Επίσης, δεν θεωρούνται δικαιούχοι-ωφελούµενοι του προγράµµατος Κοινωνικού Τουρισµού για την περίοδο 2024-2025: 

Τα άτοµα που έχουν λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Τα άτοµα που επιλέχθηκαν ως δικαιούχοι-ωφελούµενοι σε προηγούµενα προγράµµατα Κοινωνικού Τουρισµού και στα οποία επεβλήθη κύρωση µη συµµετοχής για την περίοδο 2024-2025.

Τι προβλέπεται 

Το πρόγραµµα Κοινωνικού Τουρισµού έχει διάρκεια 12 µήνες. Η διάρκεια διαµονής για τους δικαιούχους-ωφελούµενους καθορίζεται από µία έως έξι διανυκτερεύσεις κατά το διάστηµα αυτό για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκτός από:

Τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάµο, όπου επιτρέπεται η διαµονή έως 10 διανυκτερεύσεις.

Τους ∆ήµους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίµνης-Αγίας Άννας της Εύβοιας, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου, όπου είναι δυνατή η διαµονή έως 12 διανυκτερεύσεις.

Το ύψος της οικονοµικής αξίας της επιταγής δικαιούχων-ωφελουµένων για την ακτοπλοϊκή µετάβαση στην περιοχή του τουριστικού καταλύµατος ανέρχεται στο 50% για τον γενικό πληθυσµό και στο 100% για τα άτοµα µε αναπηρία.

Το ύψος της ιδιωτικής συµµετοχής των δικαιούχων-ωφελουµένων ανέρχεται για τον γενικό πληθυσµό στο 25% της προβλεπόµενης χωρίς έκπτωση τιµής οικονοµικής θέσης κατά την αντίστοιχη δροµολογιακή περίοδο και στο 50% της αντιστοιχης τιµής όταν προσφέρεται µε έκπτωση από τους παρόχους στο πλαίσιο της ευρύτερης τιµολογιακής πολιτικής τους. Για τα άτοµα µε αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω η συµµετοχή του δικαιούχου-ωφελουµένου είναι υποχρεωτικά µηδενική. Οι επιδοτήσεις ανάλογα µε τον τύπο, τις παροχές, την κατηγορία και την τοποθεσία του καταλύµατος (για περιοχές πληγείσες από φυσικές καταστροφές κ.λπ.) ξεκινούν από 10 € ανά διανυκτέρευση και φτάνουν έως τα 56 €.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»