Tο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2» αποτελεί τη νέα φάση του πρωτοποριακού «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», ενσωματώνοντας τώρα και άλλες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από κλιματιστικά και ψυγειοκαταψύκτες.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα φέρνει μια σημαντική προσθήκη, καθώς περιλαμβάνει πλέον και την χορήγηση επιδότησης για την αγορά έξυπνων ηλεκτρικών φούρνων και πλυντηρίων.

«Έξυπνες» σύσκευες

Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ανανεώσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές με νέα, πιο «έξυπνα» μοντέλα που διαθέτουν την ευελιξία της απομακρυσμένης λειτουργίας.

Αυτό θα επιτρέψει σε χιλιάδες καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την ευκολία που προσφέρουν αυτές οι συσκευές, ιδίως με την πιθανή αλλαγή του νυχτερινού τιμολογίου σε μεσημεριανό.

Η πρόταση για την αλλαγή του νυχτερινού τιμολογίου καθιστά απαραίτητη την απομακρυσμένη διαχείριση των ηλεκτρικών συσκευών, ώστε οι καταναλωτές να εκμεταλλεύονται οικονομικότερες ώρες κατανάλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει ένα επεκταμένο πρόγραμμα για την αντικατάσταση παλιών συσκευών με νέες, πιο «έξυπνες» που μπορούν να λειτουργούν απομακρυσμένα.

Με την νέα επιδότηση, οι καταναλωτές θα μπορούν να αντικαταστήσουν συσκευές όπως φούρνοι και πλυντήρια με εκσυγχρονισμένες εκδόσεις που χειρίζονται μέσω WiFi, προσφέροντας ευελιξία και ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους βρίσκονται στην εργασία τους τις ώρες του μεσημεριού, δίνοντας τη δυνατότητα για αυτοματοποιημένη διαχείριση των ηλεκτρικών τους συσκευών από απόσταση.

Αλλαγές με το νυχτερινό ρεύμα

Το νυχτερινό ρεύμα σύντομα θα αποτελεί παρελθόν για την χώρα, αφού ως μέτρο καθιερώθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο – όταν στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας πρωταγωνιστούσαν οι θερμοηλεκτρικές μονάδες.

Σήμερα ωστόσο η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλάζει τα δεδομένα: η υπερπροσφορά ενέργειας από τις ΑΠΕ στη διάρκεια της ημέρας και η χαμηλή ζήτηση για κατανάλωση – σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης έχει οδηγήσει τους διαχειριστές σε περικοπές με στόχο την αντοχή του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο προσανατολίζεται τώρα στην εφαρμογή κινήτρων για μεταφορά της κατανάλωσης τις ώρες που μεγιστοποιείται η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών.

Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις – που προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή το φθινόπωρο – αφορούν το «νυχτερινό ρεύμα» και το πορτοκαλί τιμολόγιο, δηλαδή το δυναμικό τιμολόγιο ρεύματος που απαιτεί τη λειτουργία έξυπνου μετρητή.

Περίπου 1,5 εκατ. οικιακοί καταναλωτές έχουν διζωνικό μετρητή κατανάλωσης – το γνωστό ως «νυχτερινό» μετρητή – που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου. Το μειωμένο τιμολόγιο εφαρμόζεται από ετών κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και εποχιακά το μεσημέρι.

Το υπουργείο σχεδιάζει τώρα ακόμη και την κατάργησή του προκειμένου να φέρει χαμηλότερες χρεώσεις μόνο στη διάρκεια της ημέρας και συγκεκριμένα στις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ενέργειας. Αυτό, ωστόσο, παραμένει για την ώρα ένα από τα διαθέσιμα σενάρια, αφού παραμένει το ενδεχόμενο να παραμείνουν και κάποιες ώρες με χαμηλότερη χρέωση το βράδυ.