Παροχές προς χιλιάδες χαµηλοσυνταξιούχους, εργαζόµενους και ευάλωτες οµάδες σχεδιάζονται από το οικονοµικό επιτελείο, µε την υλοποίησή τους να «τρέχει» από τον ερχόµενο ∆εκέµβριο.

Στο «πακέτο» των 10 µέτρων, που αναµένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ∆ΕΘ, περιλαµβάνεται για µια ακόµη φορά επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που θα δοθεί στις 20 ∆εκεµβρίου µαζί µε το επίδοµα προσωπικής διαφοράς.

Στόχο της κυβέρνησης αποτελεί ταυτόχρονα και η ενίσχυση των µισθών, τόσο στον δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα, όπου αναµένεται να αλλάξει το θεσµικό πλαίσιο και να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγµατεύσεις σε κλαδικό επίπεδο.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ετοιμάζει εμπροσθοβαρές πλάνο για τα κομβικά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών - Έρχονται μέτρα για στεγαστικό, Υγεία, Παιδεία


Ποια μέτρα προτείνονται

Τα µέτρα που εξετάζονται αφορούν:

1. Αυξήσεις µισθών στο ∆ηµόσιο: Οι αυξήσεις για το 2025 αναµένεται να κινηθούν στο 4,5%-5%, µε τον εισαγωγικό στην ΥΕ κατηγορία να διαµορφώνεται από τα 850 στα 892,5 ευρώ, στη ∆Ε Κατηγορία από τα 928 στα 974 ευρώ, στην Κατηγορία ΤΕ από τα 1.107 στα 1.162 ευρώ και στην ΠΕ από τα 1.162 στα 1.220 ευρώ.

2. Επέκταση του επιδόµατος παραγωγικότητας στο ∆ηµόσιο
, µε βάση το µοντέλο του ΕΦΚΑ, τη σύσταση οµάδων έργου και την επίτευξη (ποσοτικοποιηµένων) στόχων.

3. Σε ποσοστό 4,5% αναµένεται να κινηθούν οι αυξήσεις στον κατώτατο µισθό. Στο ποσοστό αυτό ενσωµατώνεται το 2,9% όπου αναµένεται -µε βάση το προσχέδιο του προϋπολογισµού- να «κλείσει» ο πληθωρισµός του 2024. Το 1% προέρχεται από το κοµµάτι της αύξησης της παραγωγικότητας και 0,5% από τη µείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

4. Επίδοµα προσωπικής διαφοράς αναµένεται να λάβουν στις 20 ∆εκεµβρίου 550.000 συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν αύξηση. Πρόκειται για 100-200 ευρώ. Θα αφορά συντάξεις 701-1.600 ευρώ και θα είναι κλιµακούµενο.

5. Χαµηλοσυνταξιούχοι: Η οικονοµική ενίσχυση 150 ευρώ θα αφορά δικαιούχους µε εισόδηµα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ τον µήνα (8.400 τον χρόνο), οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή -αν είχαν- ήταν µικρότερη των 10 ευρώ.

6. Τα Άτοµα µε Αναπηρία αναµένεται να λάβουν το υψηλότερο επίδοµα που πέρυσι ήταν 200 ευρώ.

7. Το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα, προσαυξηµένο κατά το ήµισυ της µηνιαίας εισοδηµατικής ενίσχυσης, αναµένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους. Σήµερα κυµαίνεται από 216 έως 432 ευρώ και αναµένεται να αυξηθεί περίπου 5%.

8. Οικονοµική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αναµένεται να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και επιδόµατος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων.

9. Επίδοµα παιδιού: Αναµένεται µεγάλη αύξηση, ειδικότερα για όσους έχουν περισσότερα από δύο παιδιά. Στους δικαιούχους του επιδόµατος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση, η οποία αντιστοιχεί στο µηνιαίως χορηγούµενο ποσό του επιδόµατος προσαυξηµένο κατά το ήµισυ.

10. Αύξηση του επιδόµατος ανεργίας: Το επίδοµα θα συνδεθεί µε τον εργασιακό βίο και θα αποτελείται από δυο µέρη - σταθερό και µεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόµατος θα είναι κλιµακωτό και σε συνάρτηση µε τα έτη ασφάλισης-απασχόλησης, το ύψος του µισθού µπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ, που θα είναι και η οροφή για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια. Αντίθετα, όσοι έχουν λιγότερα θα λαµβάνουν το χαµηλότερο ποσό των 509 ευρώ. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόµιµο κατώτατο µισθό. Σήµερα το ποσοστό ανέρχεται στο 55% του κατώτατου µισθού.