Τρέχουν οι εξελίξεις στην Attica Bank, με την τράπεζα να λαμβάνει τελικά την παράταση που είχε ζητήσει από την ΤτΕ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι βασικοί όροι της συναλλαγής και να περατωθούν οι εσωτερικές εγκριτικές διαδικασίες του ΤΧΣ, μέχρι και την Πέμπτη στις 18 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, μόλις ολοκληρωθούν και οι τυπικές διαδικασίες ξεκινά και επισήμως η διαδικασία για τη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως αναμένεται η λήψη της επίσημης προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από την DBRS.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

Σε συνέχεια της από 08.07.2024 ανακοίνωσης η ATTICA ΒΑΝΚ ΑΝΩΝΥΜH ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (η «Attica Bank») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Αναφερόμενοι στην από 27.06.2024 επιστολή της ΤτΕ, και στην χορηγηθείσα στη συνέχεια παράταση προθεσμίας απάντησης στην Attica Bank μέχρι την 12.07.2024, οι μέτοχοι ενημέρωσαν εγγράφως την Attica Bank ότι για την οριστικοποίηση των βασικών όρων της συναλλαγής και για την περάτωση των εσωτερικών εγκριτικών διαδικασιών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») βάσει του Νόμου του, αναμένεται η λήψη της επίσημης προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τη DBRS.

Ενόψει των ανωτέρω εξελίξεων η Attica Bank ζήτησε και έλαβε από την ΤτΕ περαιτέρω παράταση απάντησης μέχρι την 18η Ιουλίου 2024.

Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό όταν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και της γνωστοποιηθούν οι επιμέρους όροι αυτής, όπως και για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.

Η Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή εξέλιξη αφορά στις δραστηριότητές της εκδίδεται από την ίδια και αποτελεί μοναδική αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης. Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση των προϋποθέσεων και απαιτήσεων που προβλέπονται στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και στην πάγια πρακτική άμεσης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, με εγκυρότητα και υπευθυνότητα, για οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων της.

Attica Bank: Κρίσιμη η Γενική Συνέλευση της Τρίτης

Εκπρόσωποι των βασικών μετόχων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ιδιωτικού πόλου Thrivest, του e-ΕΦΚΑ, του ΤΜΕΔΕ, της Παγκρήτιας και χιλιάδες μικρομέτοχοι που κατέχουν αξιόλογο ποσοστό των μετοχών της τράπεζας θα συνέλθουν το πρωί της Τρίτης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Attica Bank.

Σε φυσική μορφή, διά ζώσης, αλλά δίνοντας και τη δυνατότητα online παρακολούθησης, η διοίκηση της τράπεζας, στο τιμόνι της οποίας είναι η Ελένη Βρεττού, θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων για τα πεπραγμένα του 2023, που από πλευράς ανάπτυξης εργασιών οδήγησαν σε άνοδο οργανικής κερδοφορίας -για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια- και αύξηση μεριδίου χορηγήσεων, τάση που εξακολουθεί και καταγράφεται και τους πρώτους μήνες του ’24.

Αν και η πρόθεση ή η επιθυμία της διοίκησης ήταν η αυριανή ημέρα να συμπέσει με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Μετόχων, με τις τελικές υπογραφές να χαρακτηρίζουν την Ετήσια Γενική Συνέλευση του ’24, οι μικρές εκκρεμότητες για το deal το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί απαιτούσαν την παραπάνω ολιγοήμερη παράταση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΤΧΣ θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα και τα εκκρεμή ζητήματα απόψε, στη διάρκεια του τακτικού, μηνιαίου Διοικητικού Συμβουλίου.

Με δεδομένη και δεδηλωμένη την πρόθεση των μετόχων να εισφέρουν στη νέα κεφαλαιακή αύξηση που θα προκύψει τον Σεπτέμβριο, με το ΤΧΣ να ελέγχει σήμερα το 72,5% και τη Thrivest το 4,4%, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εξηγούν πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι οι όποιες παρατάσεις ή καθυστερήσεις είναι απόρροια διευθέτησης τεχνικών θεμάτων και όχι ουσίας στη συμφωνία.

Οι πληροφορίες του Big Mouth

Όπως αναφέρεται και στη στήλη Big Mouth του powergame.gr, που επιβεβαιώνεται, «οι υπογραφές μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση της συγκρότησης του 5ου τραπεζικού πυλώνα αναμένεται να πέσουν εντός της εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη (κατά πάσα πιθανότητα αύριο) θα έχει παραδοθεί το πόρισμα της DBRS, που ως γνωστόν αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για το ΤΧΣ.

Αν κατάλαβα καλά από τα όσα κατάφερα να συλλέξω, η όλη διαδικασία είναι τυπική, από τη στιγμή που το βασικό μέρος της συμφωνίας υπάρχει και μάλιστα έχει καθαρογραφεί. Παρά ταύτα, τόσο ο υπουργός Χατζηδάκης, όσο και ο σύμβουλος επί των τραπεζικών του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, επέμειναν από την πρώτη στιγμή ότι όλα πρέπει να γίνουν με το γράμμα του νόμου. Έτσι, και αφού θα παραδοθεί το πόρισμα της DBRS, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη θα δούμε τα παλικάρια τα καλά και αναφέρομαι στους Στουρνάρα, Ξηρουχάκη και Έξαρχου (Thrivest) να ρίχνουν και τις τζίφρες.

Από εκείνη την ώρα ξεκινά μια μικρή επανάσταση στον τραπεζικό χώρο, δεδομένου ότι ξεκινά και επισήμως η διαδικασία για τη συγκρότηση του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας. Μιλάμε για ένα γεγονός που το πάλευαν από το 2012 οι κυβερνήσεις και το μόνο που κατάφεραν ήταν να πολλαπλασιάσουν τους σκελετούς στις ντουλάπες των δύο τραπεζών».