Εξι νέα προγράµµατα επιδοτούµενης εκπαίδευσης και κατάρτισης για 81.500 άνεργους αλλά και εργαζόµενους πρόκειται να θέσει σε εφαρµογή το επόµενο εξάµηνο η ∆ΥΠΑ. Η πλειονότητα των προγραµµάτων αυτών αφορά την πιστοποίηση εργαζοµένων αλλά και ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, µε το µεγαλύτερο τµήµα της επιδότησης να δίνεται από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης.

Ήδη, είναι ανοιχτό και δέχεται αιτήσεις πρόγραµµα κατάρτισης 10.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, καθώς και της δηµιουργίας 7.500 νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, µε προτεραιότητα στις επιχειρήσεις της πράσινης οικονοµίας.

*Διαβάστε ακόμα: Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι αιτήσεις - Μέχρι πότε είναι η προθεσμία, σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα


ΔΥΠΑ: Τα προγράμματα έως το τέλος του έτους 

Με βάση τον προγραµµατισµό της ∆ΥΠΑ έως το τέλος του έτους θα τεθούν σε λειτουργία:

1. Προγράµµατα κατάρτισης σε πανεπιστήµια για 25.000 άνεργους. Συγκεκριµένα, πρόκειται για δράσεις εκπαίδευσης από πανεπιστήµια για 12.500 ανέργους και 12.500 εργαζόµενους σε ψηφιακές δεξιότητες εξ αποστάσεως.
2. Πρόγραµµα για ψηφιακό και πράσινο πιστοποιητικό για 30.000 άνεργους. Πρόκειται για δράσεις κατάρτισης µε πιστοποίηση από εταιρεία πληροφορικής διεθνούς κύρους ή πανεπιστήµιο, 12µηνης ισχύος, σε θέµατα πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων από µία βάση δεδοµένων 1.500 διαφορετικών προγραµµάτων, online-εξ αποστάσεως.
3. Πρόγραµµα training στην τεχνητή νοηµοσύνη για 10.000 άνεργους και εργαζόµενους εξ αποστάσεως.
4. Πρόγραµµα επαγγελµατικής κατάρτισης για 10.000 επαγγελµατίες οδηγούς άνεργους.
5. Πρόγραµµα κατάρτισης προσωπικού ιδιωτικής ασφάλισης και συγκεκριµένα για 5.500 άνεργους. Η κατάρτιση θα γίνει διά ζώσης.
6. Πρόγραµµα Advanced Digital Skills µε τοποθέτηση στην εργασία 1.000 ανέργων. Η κατάρτιση θα γίνει διά ζώσης και εξ αποστάσεως.


Οι προϋποθέσεις

Για τα παραπάνω προγράµµατα το επίδοµα κατάρτισης ανέρχεται σε 5 ευρώ/ ώρα, οπότε ανάλογα µε τις ώρες της κάθε δράσης θα πληρώνεται αντίστοιχα ο άνεργος. Αν οι ώρες είναι 80, τότε ο άνεργος θα λάβει 400 ευρώ, αν είναι 200, θα λάβει 1.000 ευρώ κ.ο.κ. ∆ικαίωµα συµµετοχής στο µητρώο ωφελούµενων για κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

- Είναι εγγεγραµµένοι στο ψηφιακό µητρώο ανέργων της ∆ΥΠΑ, ανεξαρτήτως αν λαµβάνουν επίδοµα ανεργίας ή όχι.
- Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
- Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται στη σχετική νοµοθεσία {Π∆ 739/13.8.1980 (ΦΕΚ 184 Α): Περί υποχρεωτικής φοιτήσεως εις το Γυµνάσιον}.

Εκτός από τα ανωτέρω, οι συµµετέχοντες στο πρόγραµµα θα πρέπει να µην έχουν παρακολουθήσει άλλο πρόγραµµα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο της ίδιας δράσης. Καθώς επίσης και να µην παρακολουθούν ή να µην έχουν παρακολουθήσει πρόγραµµα κατάρτισης στο ίδιο αντικείµενο κατά τα τελευταία 2 έτη πριν από τη δηµοσίευση της παρούσας πρόσκλησης. Να µην παρακολουθούν και να µην παρακολουθήσουν κανένα άλλο πρόγραµµα κατάρτισης που επιδοτείται µε πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ωρολόγιο πρόγραµµα µαθηµάτων που συµπίπτει χρονικά, εν όλω ή εν µέρει, µε το πρόγραµµα κατάρτισης για το οποίο υποβάλλουν την παρούσα αίτηση.