mitsotakis-xatzidakis

Στη ∆ΕΘ µε 5+1 δώρα ο Μητσοτάκης - Αυξήσεις συντάξεων, επιδοµάτων, παροχών και µειώσεις σε φορολογία

Τα νέα δεδομένα

Με ορόσηµο τη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός ετοιµάζει νέο πακέτο συγκεκριµένων οικονοµικών µέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας Αυξήσεις συντάξεων, επιδοµάτων και παροχών, αλλά και µειώσεις σε φορολογία - ασφαλιστικές εισφορές το 2025

Με ορόσηµο τη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός ετοιµάζει νέο πακέτο συγκεκριµένων οικονοµικών µέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας, που θα έρθουν να «δέσουν» µε τις νέες αυξήσεις µισθών σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, την επιταγή ακρίβειας στους ευάλωτους, την ενίσχυση των χαµηλοσυνταξιούχων, το επίδοµα προσωπικής διαφοράς, την αύξηση στο επίδοµα τέκνων και τις αλλαγές στο επίδοµα ανεργίας.

Στις Βρυξέλλες 

Όλα αυτά κάτω υπό την ισχυρή πίεση των νέων δηµοσιονοµικών κανόνων που θέτει σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες και σήµερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, συµµετέχοντας στις συνεδριάσεις του ECOFIN και του Eurogroup, όπου βασικό αντικείµενο συζήτησης είναι ο δηµοσιονοµικός προσανατολισµός της Ευρωζώνης για το 2025 και η υιοθέτηση σχετικής κοινής δήλωσης ενόψει της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισµών για το επόµενο έτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν «παίζει». Ήδη, έθεσε σε δηµοσιονοµική εποπτεία το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία. Για την Ελλάδα η αξιολόγηση ήταν θετική τόσο στα δηµοσιονοµικά µεγέθη όσο και στην πορεία της οικονοµίας.

Ο νέος Προϋπολογισµός του 2025, παρά τους σκληρούς δηµοσιονοµικούς κανόνες, έχει έξι δώρα σε συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελµατίες, αγρότες, φοιτητές και ιδιοκτήτες ακινήτων. Συνολικά, οδεύουµε προς την κατεύθυνση παρεµβάσεων και παροχών ουσίας σε ευάλωτους εργαζόµενους και συνταξιούχους, σε επαγγελµατίες και νοικοκυριά. Αναλυτικά:

1. Συνταξιούχοι: Νέα αύξηση των συντάξεων ποσού 400.000.000 ευρώ και ειδικό επίδοµα σε όσους έχουν προσωπική διαφορά.

2. Ελεύθεροι επαγγελµατίες: Εδώ επίκειται διπλή παρέµβαση µε µείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 0,5% ή ποσού 225.000.000 ευρώ.

3. Αυτοαπασχολούµενοι-ελεύθεροι επαγγελµατίες: Επίσης, κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος στους επαγγελµατίες ποσού 120.000.000 ευρώ.

4. Αγρότες: Μονιµοποιείται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ποσού 100.000.000 ευρώ ετησίως.

5. Φοιτητές: Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος ποσού 15.000.000 ευρώ. Από το προσεχές ακαδηµαϊκό έτος το επίδοµα για φοιτητές που σπουδάζουν στην περιφέρεια αυξάνεται σε 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ σε φοιτητές που µένουν µόνοι τους ή συγκατοικούν αντίστοιχα.

6. Ακίνητα: Παρατείνεται η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδοµές, µια ελάφρυνση κόστους 20.000.000 ευρώ. Η Αθήνα σπεύδει να ολοκληρώσει τη διαπραγµάτευση µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να έχει έτοιµο το νέο 4ετές ∆ηµοσιονοµικό ∆ιαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, ενώ πρέπει να καταθέσει στη Βουλή, στις αρχές Οκτωβρίου, το προσχέδιο του Προϋπολογισµού 2025. Όλα αυτά µε την προϋπόθεση ότι οι πρωτογενείς δαπάνες δεν µπορούν να αυξηθούν άνω του 3%. Αυτός είναι ο όρος το 2025. Παράλληλα έχει σταλεί παντού στο ∆ηµόσιο σχετική εγκύκλιος για εκτιµήσεις εσόδων του 2024 και του 2025, όπως και για τα τρία επόµενα έτη (2026-2028). Κάθε οικονοµικό στοιχείο θα συνοδεύεται µε πλήρη αιτιολόγηση.

Τα νέα δεδομένα

Είναι δεδοµένο πως οδηγούµαστε σε νέους δηµοσιονοµικούς κανόνες οι οποίοι θα συντελέσουν στη θωράκιση της οικονοµίας, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα κοινωνικών παροχών µέσα από το πρίσµα της οικονοµικής σταθερότητας. Τι λέει η Ευρώπη; «Ναι στις παροχές υπό δύο όρους. Έµφαση στη µείωση του χρέους, διατήρηση των υψηλών ρυθµών ανάπτυξης και των θετικών δεικτών της οικονοµίας ώστε να είναι εφικτές οι ειδικές-στοχευµένες οικονοµικές ελαφρύνσεις».

Το έλλειμμα 

Η Ελλάδα πλέον πρέπει να περιορίσει το δηµοσιονοµικό έλλειµµα όχι στο 3% του ΑΕΠ αλλά κάτω από 1,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, η Ευρώπη θέτει µια ασφαλιστική δικλίδα για να συνεχιστεί η σταθερή µείωση του χρέους. Όλα αυτά οδηγούν -κατά τις εκτιµήσεις της Κοµισιόν- σε µείωση του δηµόσιου χρέους, από το 152,3% του ΑΕΠ, το 2024, κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2027.



*Δημοσιεύτηκε στην "Απογευματινή"