∆ραστικά µέτρα για να αποσοβηθεί έστω και µια ολιγόµηνη περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών ενέργειας τον Αύγουστο και τον Σεπτέµβριο από το ξέφρενο ράλι των τιµών στο Χρηµατιστήριο Ενέργειας ετοιµάζεται να λάβει η κυβέρνηση, µε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να προαναγγέλλει (χθες) επιδότηση των λογαριασµών ρεύµατος για τον Αύγουστο και ίσως τον Σεπτέµβριο, µέσω της έκτακτης φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών των ηλεκτροπαραγωγών.

Στόχος της κυβέρνησης, που αντιµετωπίζει µε έκδηλη πολιτική ανησυχία το νέο κύµα ανατιµήσεων στην ενέργεια, είναι να συγκεντρώσει πόρους, ώστε να αποζηµιώσει τους καταναλωτές που πληρώνουν κυµαινόµενα τιµολόγια, από τα χρήµατα που θα αντληθούν µέσω της έκτακτης φορολόγησης εταιρειών οι οποίες, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλα τα Βαλκάνια, εξάγουν µεγάλο µέρος της παραγωγής τους σε υπερβολικά υψηλές τιµές και γεµίζουν τα ταµεία τους.

*Διαβάστε ακόμα: Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2r6hpyscott)

Σήμερα οι ανακοινώσεις για την επιδότηση λογαριασµών ρεύματος Αυγούστου - Σεπτεµβρίου

Τα µέτρα θα ανακοινωθούν λεπτοµερώς σήµερα σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο αρµόδιος υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Στη συνέντευξή του χθες στον τηλεοπτικό σταθµό ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «έκτακτη φορολόγηση δύο µηνών», ώστε να αντιµετωπιστεί η προσωρινή στρέβλωση στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, για την οποία, όπως δήλωσε, «δεν µπορούµε να καθόµαστε µε σταυρωµένα χέρια, έως ότου λάβει αποφάσεις η Ε.Ε.».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίµηση ότι η διαταραχή θα είναι προσωρινή, αλλά η κυβέρνηση κρίνει σκόπιµο να ανακουφίσει ακόµα και για έναν ή δύο µήνες τους καταναλωτές, διαµορφώνοντας τις προϋποθέσεις ώστε να πληρώσουν λογικές τιµές, αντίστοιχες του παρελθόντος. Η φορολόγηση των υπερκερδών δεν θα σβήσει φυσικά τη φωτιά των αυξήσεων στους λογαριασµούς ρεύµατος, που αναµένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεµβρίου, µένει ωστόσο να δούµε πώς και ποιοι από τους καταναλωτές θα επιδοτηθούν και µε τι ποσά.

Ήδη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριµήνου οι ανατιµήσεις στη χονδρεµπορική αγορά έχουν ήδη επιβαρύνει κατά 55%-60% τους λογαριασµούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (από τα 10,2 λεπτά η κιλοβατώρα τον Απρίλιο απογειώθηκε στα 16 λεπτά τον Ιούλιο), ενώ τον Αύγουστο όλα δείχνουν πως η µέση τιµή λιανικής για τους καταναλωτές θα αυξηθεί επιπλέον 30% και πιθανόν να προσεγγίσει ακόµα και τα 18-20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, µε αποτέλεσµα η τιµή των κυµαινόµενων τιµολογίων να διπλασιαστεί σε διάστηµα λίγων µηνών!


Τα σενάρια για τα μέτρα

Από τα τρία σενάρια που έπεσαν χθες στο τραπέζι και αναλύθηκαν κατά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίµου, αυτό που κέρδισε έδαφος είναι η επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερ-έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών. Θα είναι η δεύτερη φορά µετά την κρίση του 2022 που επιβάλλεται τέτοιος φόρος, αν και δεν αναµένεται να αποδώσει παρά κλάσµα από τα έσοδα των 373.500.000 ευρώ που είχε αποφέρει η έκτακτη φορολόγηση εκείνης της περιόδου. Η προσωρινή επαναφορά του πλαφόν στη χονδρεµπορική τιµή -παρόµοιο µέτρο µε αυτό που ίσχυε έως τα τέλη του 2023-, ώστε τα επιπλέον ποσά να ενισχύσουν το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης και η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, παρότι η τιµή του κινείται στα 30 ευρώ, δηλαδή πολύ χαµηλότερα από τα 300 ευρώ την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται πως έχουν περάσει σε δεύτερη µοίρα.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες πως από τη στιγµή που προκρίνεται η επιβολή έκτακτου φόρου, θα αποτελέσει προειδοποίηση προς τους ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας να µην εκµεταλλεύονται στο έπακρο την αρνητική συγκυρία στην ευρύτερη γειτονιά µας, εξάγοντας µεγάλες ποσότητες ενέργειας σε τιµές που ίπτανται, λόγω της πολύ µεγάλης διεθνούς ζήτησης, µε αποτέλεσµα να επηρεάζουν τελικά και τις χονδρεµπορικές τιµές σε µεγάλο τµήµα της ΝΑ Ευρώπης.