Τα νέα δεδομένα στο ρεύμα και την επιδότηση στα τιμολόγια μέσα από το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και η αρμόδια υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στην έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της οποίας θα καλυφθεί η επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος.

Το έκτακτο τέλος θα έχει τουλάχιστον δίμηνη διάρκεια (Ιούλιος και Αύγουστος), προκειμένου να υπάρξει επιδότηση των τιμολογίων τον Αύγουστο, όταν και αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής.

«Ο μηχανισμός επιβολής πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας έχει τελειώσει», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας ότι η καινούργια οδηγία προβλέπει έκτακτο μηχανισμό, αλλά έχει συγκεκριμένους όρους, που δεν μπορούν με τίποτα να εφαρμοστούν.

Στη συνέχεια, έφερε ως παράδειγμα τη χρονική διάρκεια τριών μηνών που απαιτείται πριν ενεργοποιηθεί ξανά το πλαφόν.

«Αυτό θα συνέβαινε τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια για μια περιφερειακή στρέβλωση, όπως και το να μην κάνει κάτι όταν υπάρχουν “ουρανοκατέβατα” κέρδη», ξεκαθάρισε.


Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

  • Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ενέργειας από το φυσικό αέριο. Είναι φόρος για τουλάχιστον δύο μήνες (Ιούλιος και Αύγουστος). Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
  • Επιδότηση των νοικοκυριών, που θα αφορά στον Αύγουστο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, «για να ξέρουμε πώς θα κινηθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής».
  • Θα ενσωματωθεί νομοθετικά το επόμενο χρονικό διάστημα η ευρωπαϊκή οδηγία όσον αφορά τον έκτακτο μηχανισμό για την επιβολή πλαφόν, με τη διαφορά ότι θα υπάρξει πρόσθετη πρόνοια για τους καταναλωτές για την «ενεργοποίηση μέτρων σε περίπτωση ενδημικών στρεβλώσεων».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα μέτρα στο ρεύμα και την επιδότηση στα τιμολόγια, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε μια αναδρομή στις κυβερνητικές παρεμβάσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τη στήριξη των καταναλωτών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ρευματοκλοπές και στην προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου.


Θεόδωρος Σκυλακάκης: Να ενταχθούν γρήγορα οι αγρότες στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης παρότρυνε τους αγρότες να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν για τα επόμενα δύο χρόνια τιμές προ κρίσης.

«Παροτρύνω τους αγρότες να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ο ίδιος εξήγησε πως οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο τους παρότρυνε «να μπουν χθες», όπως χαρακτηριστικά είπε, καθώς θα απολαύσουν ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές, όπως αυτές που ίσχυαν την περίοδο προ κρίσης.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για θέσπιση τιμολογίου ΓΑΙΑ για αγρότες σε χαμηλές τιμές για μία 10ετία και τόνισε πως «τους παροτρύνω να μπουν έως τέλος Ιουλίου».


Αλεξάνδρα Σδούκου: Επιδότηση στο ρεύμα μόνο σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια

Όπως ανέφερε στη συνέχεια η κ. Σδούκου, το έκτακτο τέλος αφορά μόνο την παραγόμενη ενέργεια από το φυσικό αέριο. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και δεν θα αφορά όλα τα τιμολόγια. «Πράσινα και κίτρινα τιμολόγια θα έχουν επιδότηση», όπως είπε, όχι όμως τα σταθερά (μπλε). Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης είναι οι 500 κιλοβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη 16/07, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ γνωστοποίησε ότι το έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ενέργειας θα είναι δίμηνο (Ιούλιος και Αύγουστος) και θα εφαρμοστεί στα υπερ-έσοδα των εταιρειών, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών χονδρικής.

Πρακτικά, η απόφαση καλύπτει την περίοδο από 1η Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2ro3hmzgu89)