Eurostat: Στο 1% ο πληθωρισμός τροφίμων τον Ιούνιο στην Ελλάδα - Η χαμηλότερη επίδοση των 3 τελευταίων ετών
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κυμαίνεται πλέον στην Ελλάδα σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,3%) και της Ευρωζώνης (1,6%)
Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας υποχώρησε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η Eurostat.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 1%, επίδοση που είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο του 2021, όταν η οικονομία κινούνταν ακόμη σε περιβάλλον αποπληθωρισμού υπό την επίδραση της πανδημικής κρίσης.
Στο συνολικό πληθωρισμό, η Ελλάδα κινήθηκε ακριβώς στο μέσο όρο της ευρωζώνης (2,5%), ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2,6%).
Ο πληθωρισμός εκτιμώ ότι θα πέσει κι άλλο. Και όσο πέφτει ο πληθωρισμός κι άλλο, σε κάποια προϊόντα -όχι σε όλα προφανώς- θα αρχίσουμε να βλέπουμε και αποκλιμάκωση των τιμών».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2r5vcwcbkgp)
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 1%, επίδοση που είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο του 2021, όταν η οικονομία κινούνταν ακόμη σε περιβάλλον αποπληθωρισμού υπό την επίδραση της πανδημικής κρίσης.
Διαβάστε ακόμα: Eurostat: Στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο
Eurostat: Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κυμαίνεται πλέον στην Ελλάδα σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,3%) και της Ευρωζώνης (1,6%) καθώς και από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, πλην της Γαλλίας (0,8%), όπου η ζήτηση είναι αυξημένη αυτήν την περίοδο λόγω του τουρισμού: Ισπανία 4,2%, Πορτογαλία 3,1%, Κύπρος 2,7%, Μάλτα 2,4%, Ιταλία 1,5%.Στο συνολικό πληθωρισμό, η Ελλάδα κινήθηκε ακριβώς στο μέσο όρο της ευρωζώνης (2,5%), ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2,6%).
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρχίζουμε να βλέπουμε και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών
Στη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τονίζοντας: «Έχουμε πληθωρισμό τροφίμων σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πράγματι, σε κάποια προϊόντα, αρχίζουμε να βλέπουμε και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη.Ο πληθωρισμός εκτιμώ ότι θα πέσει κι άλλο. Και όσο πέφτει ο πληθωρισμός κι άλλο, σε κάποια προϊόντα -όχι σε όλα προφανώς- θα αρχίσουμε να βλέπουμε και αποκλιμάκωση των τιμών».