avatar

Γιατί με ξύπνησες πρωί
Σωτήρης Ξενάκης, Βασίλης Σκουρής

Νέα πλατφόρµα για 100.000 κενές θέσεις εργασίας - Τι σχεδιάζει η υπουργός Εργασίας

115% αύξηση τον τελευταίο χρόνο

Άµεση διασύνδεση επιχειρήσεων - ανέργων, µε πρότυπο το επιτυχηµένο JOBmatch της ∆ΥΠΑ για σίτιση - τουρισµό

tetraimeri_ergasia
Υπερ-πλατφόρµα κατά τα πρότυπα της JOBmatch (που δηµιουργήθηκε για σίτιση και τουρισµό) για την άµεση διασύνδεση των επιχειρήσεων ανά κλάδο οικονοµικής δραστηριότητας µε την αγορά εργασίας, µε στόχο την κάλυψη 100.000 κενών θέσεων εργασίας, σχεδιάζει η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, προκειµένου να καλυφθούν τα κενά, ταυτόχρονα µε ένα πλέγµα µέτρων για την περαιτέρω µείωση της ανεργίας.

Πλέγμα μέτρων 

Η υπουργός έχει ήδη σχεδιάσει ένα πλέγµα για την αντιµετώπιση του φαινοµένου των κενών θέσεων που κινείται σε δύο άξονες, ταυτόχρονα µε την αναβάθµιση των δεξιοτήτων, σε συνάρτηση µε την ενίσχυση του µηχανισµού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς. Στο κοµµάτι αυτό θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία µε το Υπουργείο Παιδείας, ώστε σε κάθε χρονική περίοδο «να εντοπίζονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας» και να κατευθύνεται η Εκπαίδευση στο ζητούµενο πεδίο.

1. Ο πρώτος άξονας περιλαµβάνει δράσεις αντιµετώπισης των προκλήσεων της έλλειψης ανθρώπινου δυναµικού και δεξιοτήτων στην Ελλάδα. Ενδεικτικά:
  • Ενίσχυση του µηχανισµού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας για την παρακολούθηση των αναγκών της και των διαθέσιµων δεξιοτήτων ανά φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, τοµέα οικονοµικής δραστηριότητας.
  • Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση µε προγράµµατα αναβάθµισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης ανέργων και εργαζοµένων, µε ιδιαίτερη έµφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
  • Ανάπτυξη στις διαδικτυακές πλατφόρµες, όπως το JOBmatch, το οποίο συνδέει άµεσα άτοµα που αναζητούν εργασία µε επιχειρήσεις.
2. Ο δεύτερος άξονας στρέφεται στη µεγαλύτερη συµµετοχή νέων και ηλικιωµένων στην αγορά εργασίας: Ως προς τους νέους σηµαντικό ρόλο θα παίξει η ∆ΥΠΑ, αξιοποιώντας πλήρως θεσµούς, όπως οι ηµέρες καριέρας, η πρακτική άσκηση, η µαθητεία, τα επαγγελµατικά µεταπτυχιακά. Το σχέδιο αυτό παρουσίασε η κυρία Κεραµέως στο συµβούλιο των υπουργών Εργασίας, στο οποίο ανέπτυξε και την εφαρµογή της πλατφόρµας JOBmatch που είναι διαθέσιµη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store) και παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βλέπουν σε πραγµατικό χρόνο ποιοι υποψήφιοι εργαζόµενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους. Έως σήµερα έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρµα 2.054 επιχειρήσεις και πάνω από 11.500 πολίτες, εκ των οποίων 5.238 είναι άνεργοι, ενώ ήδη έχουν πραγµατοποιηθεί 16.660 matches (αντιστοιχίσεις) ανάµεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 5.461 συνεντεύξεις χωρίς καµία διαµεσολάβηση.

Σε ιστορικά υψηλά 

Κατά 115% έχουν αυξηθεί στη χώρα µας οι κενές θέσεις εργασίας τον τελευταίο χρόνο και σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ το πρώτο τρίµηνο του 2024 ανήλθαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 70.826 θέσεων. Σύµφωνα µε το ∆ελτίο Οικονοµικών Εξελίξεων της Alpha Bank, τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων καταγράφονται στους κλάδους των καταλυµάτων και εστίασης (18,4%), στις τέχνες (9,6%), στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας (7,3%), στην παροχή νερού (6,8%) και τις κατασκευές (6,5%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο των καταλυµάτων και της εστίασης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27, ακολουθούµενο από αυτό της Τσεχίας (8,1%). Επιπρόσθετα, τα ποσοστά των κενών θέσεων εργασίας στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τις κατασκευές είναι το δεύτερο και το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ-27, αντίστοιχα.

Η εντεινόµενη «στενότητα» στην αγορά εργασίας, η οποία εκφράζεται µε τη συνεχή αύξηση του ποσοστού των κενών θέσεων εργασίας, σε συνδυασµό µε την ταυτόχρονη µείωση του ποσοστού της ανεργίας, περιορίζει το δυνητικά διαθέσιµο εργατικό δυναµικό. Αυτό, στον βαθµό που θα λάβει µονιµότερα χαρακτηριστικά, δύναται να δηµιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, παρατηρεί η έκθεση, και ιδιαίτερα στους προαναφερθέντες κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά κενών θέσεων εργασίας, κλάδοι οι οποίοι έχουν σηµαντική συµµετοχή στην Ακαθάριστη Προστιθέµενη Αξία.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»