Μία νέα ελληνική τράπεζα γεννιέται ως προϊόν της συγχώνευσης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, δύο τραπεζών που με τη συνένωσή τους κλείνουν την πόρτα στο παρελθόν και δημιουργούν θετικές προοπτικές για τη διεύρυνση της πίτας με την είσοδο ενός ακόμη μεγάλου παίκτη.

Μέτοχοι θα είναι η Thrivest, ο μεγαλύτερος σήμερα ιδιώτης επενδυτής στο τραπεζικό σύστημα, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 58,5%, αλλά και το Δημόσιο, που μέσω του ΤΧΣ θα έχει συμμετοχή στο 35%. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε χθες με τις υπογραφές του Ηλία Ξηρουχάκη (ΤΧΣ) και του Αλέξανδρου Εξάρχου (Thrivest).

Το όνομά της δεν έχει ακόμη επιλεγεί, θα είναι κάτι εντελώς καινούργιο και θα λειτουργεί ανταγωνιστικά στην αγορά, έχοντας υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, με δείκτη CET 1 πάνω από 15% και σημαντικά χαμηλό δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, κάτω του 3%.

*Διαβάστε ακόμα: Υπουργείο Οικονομικών για συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας: Τα οφέλη και οι ζημίες που αποφεύχθηκαν


Thrivest Holding: Με τον 5ο τραπεζικό πυλώνα ολοκληρώνεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Για μια σημαντική συμφωνία, επωφελή για όλους, κάνει λόγο η Thrivest Holding, μετά την ανακοίνωση για τη συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτιας.

Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής για τη συμφωνία:

«H Thrivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου υπέγραψε σήμερα Συμφωνία Μετόχων με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εκκινώντας τη διαδικασία εξυγίανσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και θέτοντας τα θεμέλια για τη συγκρότηση μιας νέας, υγιούς και αναπτυξιακής Ελληνικής Τράπεζας, που θα λειτουργήσει ως ο 5ος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.

Η υπογραφή της σημαντικής αυτής συμφωνίας για την πλήρη εξυγίανση των δύο ιστορικών τραπεζικών ιδρυμάτων αποτελεί το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μία επωφελή συμφωνία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς επισφραγίζει το κλείσιμο ενός δύσκολου κύκλου για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, γενικότερα.

Επιπλέον, μέσω της συμφωνίας αυτής, η Thrivest καθίσταται ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον τραπεζικό χώρο της Ελλάδας».