efka

ΕΦΚΑ: Ψηφιακό ατοµικό "χαρτοφυλάκιο" από τα τέλη του 2025 - Τι προβλέπεται

Η τεχνητή νοηµοσύνη "µετράει" ένσηµα

Από τα ένσηµα, τα έτη ασφάλισης, τις εισφορές, την ασφαλιστική ικανότητα και το πότε αυτή λήγει έως τη σύνταξη και πότε καταβάλλεται, τα αναδροµικά ποσά αλλά και τα ραντεβού

Στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσει η µερική λειτουργία στον ΕΦΚΑ του ψηφιακού ατοµικού «χαρτοφυλάκιου» για κάθε ασφαλισµένο, µε απεικόνιση ακόµα και στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων, που θα αξιοποιεί την τεχνητή νοηµοσύνη. Το ατοµικό portfolio θα περιλαµβάνει υπηρεσίες και πληροφορίες άµεσα προσβάσιµες σε όλους τους ασφαλισµένους. Από τα ένσηµα, τα έτη ασφάλισης, τις εισφορές, την ασφαλιστική ικανότητα και το πότε αυτή λήγει έως τη σύνταξη και πότε καταβάλλεται, τα αναδροµικά ποσά αλλά και τα ραντεβού.

ΕΦΚΑ: Τι προβλέπεται 

Το σχέδιο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης µε σκοπό τη δηµιουργία ενός ολοκληρωµένου και ενιαίου αποθετηρίου ασφαλιστικού ιστορικού, όπου τόνοι έγγραφου υλικού µετατρέπονται σε αξιόπιστα ψηφιακά δεδοµένα. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν σχεδιαστεί και δροµολογηθεί δύο διακριτά έργα ψηφιοποίησης του χαρτώου αρχείου του φορέα, τα οποία χρηµατοδοτούνται από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ. Αντικείµενο των έργων αποτελεί η σάρωση, τεκµηρίωση και εξαγωγή δεδοµένων του ιστορικού ασφάλισης από συνολικά 53.000.000 σελίδες χαρτώου αρχείου των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα εν λόγω έργα, για την πορεία των οποίων ενηµερώθηκε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, είναι από τα πρώτα της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοηµοσύνης και µηχανικής µάθησης (Intelligent Document Processing - IDP) για την εξαγωγή των δεδοµένων από χαρτώο αρχείο, µειώνοντας το συνεπαγόµενο κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόµενων δεδοµένων. Η ψηφιοποίηση των αρχείων αφορά τα ένσηµα πριν από το 2001 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν από το 1998, ώστε να είναι πλήρης ο φάκελος κάθε ασφαλισµένου, ο οποίος θα µπορεί να έχει πλήρη εικόνα και άµεση πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό. ∆ηλαδή, θα µπορεί να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσηµα και τον χρόνο ασφάλισης. Αυτό είναι σήµερα εν µέρει δυνατό µέσω του συστήµατος «ΑΤΛΑΣ», όπου σήµερα εµφανίζεται το ασφαλιστικό βιογραφικό του καθένα µε τους κωδικούς του TAXISnet, αλλά µε ένσηµα από το 2001 και µετά.

Προσβασιμότητα στο ψηφιακό ατοµικό «χαρτοφυλάκιο»

Ο συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει τη σύνταξή του ανά πάσα στιγµή στο κινητό του, τη συνταξιοδοτική του απόφαση, να βλέπει πότε πληρώνεται η µηνιαία σύνταξη και πότε η επικουρική, αν δικαιούται αναδροµικά ή αν παρέρχεται η τριετία για τη σύνταξη χηρείας. ∆εν θα χρειάζεται να περιµένει στην ουρά, για να ενηµερωθεί από τον υπάλληλο της τράπεζας εάν µπήκε η σύνταξή του, αφού αµέσως µετά την πληρωµή ένα «καµπανάκι» θα χτυπά στο κινητό (push notification) που θα τον ενηµερώνει για την καταβολή και το ακριβές ποσό της σύνταξης.

Στην περίπτωση των εισφορών, θα γνωρίζει πότε πληρώνονται από τον εργοδότη (εάν είναι µισθωτός) ή πότε εκδόθηκε η ταυτότητα πληρωµής για τους επαγγελµατίες και αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται άµεσα γνωστά ο χρόνος ασφάλισης, οι οφειλές αλλά και η ύπαρξη ή µη ασφαλιστικής ικανότητας. Με το «χαρτοφυλάκιο» θα διασυνδεθεί και η κάρτα αναπηρίας καθώς και µε την Η∆ΙΚΑ, όπου θα εµφανίζονται τα παραπεµπτικά και η συνταγογράφηση φαρµάκων.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»