Τον θεµέλιο λίθο για τη δηµιουργία του πέµπτου µεγαλύτερου τραπεζικού οµίλου στη χώρα, που θα προκύψει µέσα από τη συγχώνευση της Attica Bank µε την Παγκρήτια Τράπεζα και την εξυγίανση των δύο χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων µέσω της κεφαλαιακής ενίσχυσης τους µε 735.000.000 ευρώ, βάζει η Συµφωνία Μετόχων µεταξύ Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Thrivest των Γιάννη Εξάρχου, ∆ηµήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋµενάκη, που υπεγράφη χθες. Πρόκειται για το σηµαντικότερο βήµα προς την κατεύθυνση της ίδρυσης της 5ης ισχυρότερης τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία αφού προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου και την ένταξη των κόκκινων δανείων στο σχήµα του «Ηρακλή ΙΙΙ», θα αποκτήσει την οικονοµική επιφάνεια ώστε να καλύψει τα κενά στήριξης µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων που σήµερα δυσκολεύονται να αντλήσουν ρευστό από τις «συστηµικές τράπεζες».

Συμφωνία εξυγίανσης

Η ενιαία τράπεζα θα πλασαριστεί στην αγορά µε τους καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, κοντά στο 13%-14%, καθώς από το τέλος του 2024 εκτιµάται ότι θα έχει ενεργητικό πάνω από 10,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 9,3 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη (προ προβλέψεων) 100.000.000 ευρώ και δείκτη µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων κοντά στο 3%, δηλαδή κάτω από τα επίπεδα των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών και εντός των ορίων του κλάδου στη Ευρωζώνη. Η υπογραφή της σηµαντικής αυτής συµφωνίας για την πλήρη εξυγίανση των δύο ιστορικών τραπεζικών ιδρυµάτων αποτελεί το τελευταίο βήµα για την ολοκλήρωση της χρηµατοπιστωτικής σταθερότητας στο τραπεζικό σύστηµα της χώρας, συµβάλλοντας έτσι στην ανάκαµψη της ελληνικής Οικονοµίας, εκµηδενίζοντας παράλληλα το ενδεχόµενο ενός «κουρέµατος» στις καταθέσεις, σύµφωνα µε το υπουργείο Οικονοµικών. Επιπλέον, µέσω της συµφωνίας αυτής, η Thrivest καθίσταται ο µεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον τραπεζικό χώρο της Ελλάδας. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονοµικών, η Thrivest θα έχει µετά την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank το 58,5% της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Bank µε την Παγκρήτια. Πρόκειται για µία επωφελή συµφωνία για όλα τα ενδιαφερόµενα µέρη, καθώς επισφραγίζει το κλείσιµο ενός δύσκολου κύκλου για την Attica Bank και την Παγκρήτια Τράπεζα και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια αναβάθµισης της ελληνικής Οικονοµίας και τραπεζικού συστήµατος της Ελλάδας, γενικότερα.

Τι προβλέπεται στη συμφωνία

Στο πλαίσιο της συµφωνίας που υπεγράφη, θα πραγµατοποιηθεί αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank κατά περίπου 735.000.0000 ευρώ, στην οποία θα συµµετάσχουν το ΤΧΣ, ο e-ΕΦΚΑ, η Thrivest Holdings µαζί µε ιδιώτες επενδυτές. Η Attica Bank θα αποπληρώσει άµεσα στο ελληνικό ∆ηµόσιο οµόλογο ύψους 100.000.000 ευρώ, διασφαλίζοντας την εξόφλησή του. Στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου το ΤΧΣ θα εισφέρει περίπου 475.000.000 ευρώ και ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48.000.000 ευρώ. ∆ηλαδή, αφαιρουµένων των 100.000.000 ευρώ του οµολόγου, το ∆ηµόσιο θα καλύψει περίπου 423.000.000 ευρώ, ενώ θα έχει επιπλέον όφελος άλλα 44.000.000 ευρώ για το 2025, καθώς το νέο σχήµα που θα δηµιουργηθεί µετά τη συγχώνευση µε την Παγκρήτια θα παραιτηθεί από το δικαίωµα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του αναβαλλόµενου φόρου. Το ΤΜΕ∆Ε θα εισφέρει περί τα 12.000.000 ευρώ, ενώ η Thrivest Holdings µε τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200.000.000 ευρώ, καθώς και το σύνολο των µετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία έχει αντίστοιχο µέγεθος (ενεργητικό 2,34 δισ. ευρώ, καταθέσεις 2,6 δισ. ευρώ, προ φόρων κέρδη 90.800.000 ευρώ κ.ά.).